第16回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-12 02:24 PM 發表

發發好,咁大單deal,根據過往,縱然有鬼佬入決策層,最終都會演變成球證、旁證、足協、足總、足委,全部都係啊爺嘅人。。。
我覺得唔會咁離譜, 始終想拉攏多D人幫自己口(or手), 直到成為真正一哥(唔知幾時啦, 但唔會十年八年內既事), 咁就唔知LU

熱賣及精選
引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-9-12 02:47 PM 發表

叉兄,小仙未有金莎,房託只有小量,銀行股漸了一半,有意想加地鐡,電力同電訊股這類別。

也想請教如有意大陸內房,有那些可提供參考,小仙有留意開2007、3383、3319這些的,但未有入手。 ...
地鐵好啊,電訊一般,電力可免則免。

內房穩陣買688 1109 960,進取買1918,細內房似乎不適合蝶仙風格,不過也可講幾隻:3883 1233 1628 1238。

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-12 02:54 PM 發表

我覺得唔會咁離譜, 始終想拉攏多D人幫自己口(or手), 直到成為真正一哥(唔知幾時啦, 但唔會十年八年內既事), 咁就唔知LU
要做一哥唔容易

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-12 02:18 PM 發表

救星兄好,合併成事機會唔高,似乎大眾都係咁諗。
現在只有李小+一個人講?

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-9-12 06:10 PM 發表

又扯上國家安全了

引用:
原帖由 祿山 於 2019-9-12 06:24 PM 發表

又扯上國家安全了
大王好,

已是常態。

以前我哋成日話,大陸啲嘢 N9,  銀行如是,做嘢如是,建設如是,厠所如是,原來都是國家安全。

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-12 10:37 PM 發表

大王好,

已是常態。

以前我哋成日話,大陸啲嘢 N9,  銀行如是,做嘢如是,建設如是,厠所如是,原來都是國家安全。

小馬哥,不只中國,美國,英國,澳州都講國家安全,依家興吖嘛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-9-12 06:10 PM 發表

成件事就好似X哥同四叔合併,一般大眾都會覺得無可能。

回覆 引用 TOP

早晨X兄!小馬哥丶蝶姐丶gain  爺及各位早上好!
是日中秋佳節,祝各位人月兩圓!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-12 10:37 PM 發表

大王好,

已是常態。

小馬兄
用yahoo finance , seeking alpha 查
QQQ 的PE 是5
好奇怪咁平?

有沒有硏究?

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-9-13 08:09 AM 發表

小馬兄
用yahoo finance , seeking alpha 查
QQQ 的PE 是5
好奇怪咁平?

有沒有硏究?
登兄早,

pe 5 應不正確,因為

msft
amzn
aapl
已佔約 30% 比重,這3隻的pe 是遠遠太於5.

qqq 的 pe 約 31.31,  見 MarketWatch 的資料。

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-13 08:26 AM 發表

登兄早,

pe 5 應不正確,因為

msft
amzn
aapl
已佔約 30% 比重,這3隻的pe 是遠遠太於5.

qqq 的 pe 約 31.31,  見 MarketWatch 的資料。
30 似樣d
可以說不便宜
但公司範圍大較安全

看五年歴史,接近+15%per year

要認真諗長遠買入策略
馬後砲年初好時機

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-9-13 08:54 AM 發表

30 似樣d
可以說不便宜
但公司範圍大較安全

看五年歴史,接近+15%per year

要認真諗長遠買入策略
馬後砲年初好時機
登兄好!每年+15%回報已非常好,5年翻一翻。
長遠買入策略?自製月供,每月買入如何?

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-9-13 09:43 AM 發表

登兄好!每年+15%回報已非常好,5年翻一翻。
長遠買入策略?自製月供,每月買入如何?
spare me 3 minutes

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-13 09:47 AM 發表

spare me 3 minutes
Gain 爺早晨!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。