第16回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-12 02:10 PM 發表

裸姐午安,

如果香港可以保持免稅港地位,外國公司可保留,簡單點講,  鬼佬唔走。

只要鬼佬唔走,出租寫字樓的公司,可望無事。

照現在形勢睇,應頂得住,因為美國照實。

唔知啱唔啱? ...
是咪即系我唔洗交稅呀~~~

熱賣及精選
引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-9-12 11:32 AM 發表

叉師兄早,小馬哥早晨!
P兄,發發,各位師兄,師姐們早!
蝶仙好,三板都有帖友入港交所,有興趣嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-12 02:11 PM 發表

是咪即系我唔洗交稅呀~~~
發發,

有鬼佬,就唔使交稅??

咩邏輯呀?

李小馬
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-12 10:51 AM 發表

各位早,

買入  388 港交,$238.6

只此一家,在香港無人同佢競爭。

收購倫交所,相信只係講吓,未必成事,就算當真,也不是什麼筍嘢,因為是低 pe 合併高 pe,  如事成,新公司pe 會高過現在。

最大好處,可能是引入鬼佬管理。 ...
小馬哥好,引入鬼佬管理這一點有疑問,更大可能是紅色化

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-12 02:14 PM 發表

發發,

有鬼佬,就唔使交稅??

咩邏輯呀?
吓~~~ 唔系架咩~~~ 我以為系咋~~~

回覆 引用 TOP

叉兄,小馬哥好!

小仙仙力大低,身手不敏捷,都係留錢買下收息類股票

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-12 02:10 PM 發表

裸姐午安,

如果香港可以保持免稅港地位,外國公司可保留,簡單點講,  鬼佬唔走。

只要鬼佬唔走,出租寫字樓的公司,可望無事。

照現在形勢睇,應頂得住,因為美國照實。

唔知啱唔啱? ...
十分同意,香港係一舊肥肉,各方都無咁易放手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-12 02:14 PM 發表

小馬哥好,引入鬼佬管理這一點有疑問,更大可能是紅色化
我諗意思系, 有鬼佬(可能系英交所) 某些人, 會擔任合併後決策層

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-9-12 11:06 AM 發表

小馬哥早晨!同價買入兩手
X兄丶蝶姐及各位早晨!
p 兄好,

居然同價,飛機撞紙妖。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-9-12 02:15 PM 發表

叉兄,小馬哥好!

好呀~~好啊......請我食飽飯~~~好呀~~~~好啊~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 helpstar 於 2019-9-12 11:15 AM 發表

如果商業考慮 還好, 如果係政治考慮將來要為 祖國服務就 要諗清楚。
內銀有版你睇.
救星兄好,合併成事機會唔高,似乎大眾都係咁諗。

引用:
原帖由 helpstar 於 2019-9-12 11:15 AM 發表

如果商業考慮 還好, 如果係政治考慮將來要為 祖國服務就 要諗清楚。
內銀有版你睇.
星哥好,

買得港股,一定要預呢樣。

火車地鐵可作軍事用途,是一例。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-12 02:17 PM 發表

我諗意思系, 有鬼佬(可能系英交所) 某些人, 會擔任合併後決策層
發發好,咁大單deal,根據過往,縱然有鬼佬入決策層,最終都會演變成球證、旁證、足協、足總、足委,全部都係啊爺嘅人。。。

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-9-12 02:15 PM 發表

叉兄,小馬哥好!

5仔,金莎,內銀,房託,仲有咩啊?

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-9-12 02:27 PM 發表

5仔,金莎,內銀,房託,仲有咩啊?
叉兄,小仙未有金莎,房託只有小量,銀行股漸了一半,有意想加地鐡,電力同電訊股這類別。

也想請教如有意大陸內房,有那些可提供參考,小仙有留意開2007、3383、3319這些的,但未有入手。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。