• 瀏覽: 730,507
  • 回覆: 88
  • 追帖: 327
引用:
原帖由 helpstar 於 2019-8-9 09:29 AM 發表

在下認為美股而家十分危險, 高位跌少少就好多人追入, 唉 好股都要睇平貴, 今次美股應該會死好多人 , 反而覺得港股防衛力強, 人棄我取
揀選地產股?

本人意見不代表本人立場
便宜不會令一隻股票變得偉大
Time will tell; Market will tell
各位早晨

本人意見不代表本人立場
Time will tell; Market will tell
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-8-23 11:39 AM 發表

處長早,近日有什麼操作
叉兄午安 敗走澳優 換入1299
澳優帳目方面我不擔心 問題是羊奶粉中的乳糖原來是有牛的成份 而海外銷售同內地銷售的標籤是不同(因兩地制度不同) 所以我認為多少有誤導成份
還幸只是水溫注 對整體影響不大 付出少少學費上了一課 其他持貨沒有變動

本人意見不代表本人立場
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-8-23 12:51 PM 發表

以不變應萬變
以後選股要更小心 現時手上已無弱兵 放心迎戰

本人意見不代表本人立場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-8-24 09:30 AM 發表

我等待緊執平貨
我想買些6098或增持1299

本人意見不代表本人立場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-8-24 08:17 PM 發表

小馬哥晚安!各位晚安!
阿爺今次出手突然,完全唔怕侵侵還擊。據報侵侵事前毫不知情,嬲爆又稱大大為敵人
呢次堅反檯,下月仲舉行貿易談判會面?
跌得深,又可分段買貨 ...
跌得深時侵侵又會放風話延期 別擔心

本人意見不代表本人立場
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-8-24 08:28 PM 發表

處長晚上好!所以星期一可以入少少績優股,如1299......長線擺下
還有6098 優質股也

本人意見不代表本人立場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-16 02:09 PM 發表

神兄好!早前內房被震走,流血不止
都係買返呢D穩穩陣陣,D內房唔走都返晒家鄉喇,只怪自己心理質素不佳
3319 升好多,你發發啦!
我反而想入2669, 但股價呆滯,不明? ...
P兄午安
物管股龍頭係3319/6098
中小型在下覺得3662較好及獨特
部份物管股PE雖然好像好高 但以全年盈利計就會降低 不妨計計2019EPS再去睇平定貴
我持有3319 另外近日將3662加入組合

本人意見不代表本人立場
引用:
原帖由 godson 於 2019-10-20 10:36 AM 發表

處長仲有一句,本人意見不代表本人立場,型到震
態度正確 我都一樣

本人意見不代表本人立場

回覆 引用 TOP

各位早晨

本人意見不代表本人立場

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-1 05:44 PM 發表

近兩年買2388,何嘗唔係蝕價賺息再拉長十年黎睇,2010年都見過今時今日個價。
銀行及過氣行業 要收息不如買電訊股。。。

本人意見不代表本人立場
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-1 10:13 PM 發表

香港電訊股?市場好似已經飽和。
內地電訊股?941也過了高增長階段。
叉兄晚安
本地電訊股不用擔心撥備壞賬 利息支出穩定
941就算吧...

本人意見不代表本人立場
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-1 11:29 PM 發表

處長睇好邊D電訊股
叉兄 在下看好1310及1883
1310管理層進取
1883則高息及壟斷 兩者皆有加派息的可能

本人意見不代表本人立場
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-11-2 02:45 AM 發表

1883幾好,1310盈利一年升一年跌,唔係幾穩定,另外360%派息比率是怎麼回事
早晨叉兄 1310這類網絡電訊股還是看現金流較好 純利包括很多非現金流的數字 對派息沒影響

本人意見不代表本人立場
引用:
原帖由 ss5gokou 於 2019-11-3 01:54 PM 發表

感謝分析。
我見都無咩人講喱隻,可能都真係唔太穩定🤔🤔
我會再考慮考慮。可能先入一手5號仔先
別只看息率就買 息率高是有原因的

本人意見不代表本人立場

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]