列印

第16回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

名位早,

支持新帖。

現在有人信是牛市,有人不信,正正是「牛市在懷疑中成長」。

李小馬
熱賣及精選
引用:
原帖由 摩頂奇俠 於 2019-4-24 04:26 PM 發表

我又唔介意牛二先入市,最多賺少 d, 最怕熊二當牛一
摩頂兄,即係最緊要不摩頂

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-25 07:01 AM 發表
MSFT出業績
Post market +4.67%
登兄早,大家早,

msft 好於預期,又在吹雲點點點,抵佢升。

fb
forecast eps 1.61
業績 eps 0.85
是大大大大低於預期,因被罰30億美元,如扣除罰款
eps 1.89

股價市後升 13.4, 約7.4%

美股啲業績係估都無意思。

李小馬
引用:
原帖由 godson 於 2019-4-25 12:34 AM 發表

走勢一般, 祝你好運, 現時市況我會減少投機, 就算短線亦都真係會非常之短, 所以一動不如一靜
而X兄既941反彈機會相對大D, 但現市況亦無謂博反彈/投機

至於咩叫現市況, 講白D就係市寬轉弱, 有一個似樣既調整係較為合理
#2800同7300既沽壓 #收息股回落 #MSCI 5月加大中國A股市場比重到10% ...
神兄好,

現市況, 以圖表示,是恐龍走勢,有尾,有背,有腳,有頸,有頭。

重點睇頭部,頭好重,頸好受力,頂唔順就死火。

如看好一點,恐龍可能想飲水姐。飲完水就舒服哂。

李小馬
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-4-25 11:52 AM 發表

兩位說話可以有頭有尾嗎,聽到人一頭霧水。。。
x 兄,我隻恐龍,就有頭有尾啦

李小馬
引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-4-25 02:54 PM 發表

小馬哥午安! X兄、各位午安!
恐龍走勢第ㄧ次聽
飲完水, 爆發力驚人乎?
p 兄好,

人人都以為佢要飲水,驚得要死,如飲完水,理應火爆。

但佢偏偏唔飲,還話今次同以前不同添。

呢個恐龍走勢,是一大搏亦,叫佢龍市都得,我唸即係牛二掛。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-4-29 12:54 PM 發表
@xasuel 叉兄,隻1317想點呀?
奶姐午安,

1317, 大市大升佢大跌,揸著佢係咪氣頂?

時升時跌,有貨在手望升,想買貨望跌,即任何一刻,睇好睇淡各佔一半,  短期來說,是零和遊戲,如計埋手續費,統計上是必輸。

買得股票,我想贏呀,有何辦法?  有的:

1.  長線,如「㨂啱公司」,「㨂啱入貨價」,長遠來說,公司會擴張,揸佢股權的一部份,是會按比例漲價。

2. 㨂啱公司,未必易事,因為小小樹苗唔起眼,點知經過十幾年,成為參天大樹。

應對之法,買追蹤指數的 ETF.

3.㨂啱買入價,更是難,因為沒有最低,只有更低。

應對之法,是長期分段買入。

以上是舊到唔舊的舊橋,橋唔伯舊。。。。。

我認為是買股的基本法,是主幹,枝葉靠自己加上去,你認為呢?

李小馬
引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-4-29 02:26 PM 發表
Investcoo分享
跟大家分享一個懶人投資攻略😄
[月供盈富基金加強版]

股票投資策略千變萬化,能夠掌握到一個適合自己的方法,加以運用和擴展,你也可以成為投資大師。今次跟大家分享一下一個簡單的投資方法。

早前看了英國BBC一則頗有趣的故事關於挪威三文治的文化。提到一到中午,很多挪威人都不約而同,從袋裏面拿出整整齊齊,用紙包好的三文治來吃。

挪威人喜歡用三文治來作午餐,並不是這類三文治特別 ...
幻兄好,

好一句「選擇疲勞」,道出決定之難。

廣東話話齋,㨂股㨂到攰,是真的。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2019-4-29 07:25 PM 發表

小马哥您好,多謝您詳細講解俾小妹知道及提點。由2017年中開始睇鄉土財經版,资歷無乜,兩年來周圍看看,上網查查,再看書本,然後覺得某些指標可以用來作買賣之參巧,按自己可承受之風險,加上back test之後選取合適嘅股票,在到指標位時分注買賣來減低風險。

至於揀啱公司,呢方面真係未夠功力,只能在各位高手之舉動上選擇。

由當初只懂問人攞冧巴,人入我入,人話唔走就唔走,完全零分析,到现在知道 ...
奶姐好,

何來指教?只是齋talk,  老散的功力,受制於資源,大極有限。

一衆老散,不同之處,在於有幾貪。

李小馬
引用:
原帖由 godson 於 2019-4-29 10:02 PM 發表
基本面一般, 不適合長線持有, 要守好耐; 但小注分注投機性博反彈有值博率 (咁講好似教壞人, 自己亦無興趣買)
至於跌到咁低點解仲可以向下走, 依個問題令我諗起2380 ...
神兄好,

中國電力月線見富士山走勢。

李小馬
引用:
原帖由 godson 於 2019-4-30 10:13 AM 發表

你個句包含左幾個問題
1. 用乜指標 (唔會一本通書就答到)
2. 大升浪 (點先知係大升浪,先知先知)
3. 食盡D

如果只係答第3條,我會話曾經做過鎖利(甚少零成本)既人會相對坐得定D,就算股價係上升趨勢時有調整都可泰然面對。相反如果未曾鎖利,會較為執著賺定蝕,賺多左定賺少左 (已經唔講好資產應唔應該放個D了)。 ...
神兄好,

買股是有風險含量,如果比你知道 1. 2. & 3. 那還得了。

早上看了吓 googl 的 Q1 業績,這是我留意的股票,在我來說,業績不太差, 但市後跌 $95 或 7.3%, 以大嘢來說,算跌得多,見圖 A 位。

此股的價位一向中中哋,不能說貴,經此一跌,已進入射程,平時如覺得貴唔買,現在大減價啦,有買趁手。

有歐盟罰款17億美元,好似好多,但相對於一季 120 億的現金收入,是頂得順,甚至濕濕碎。

老散交學費是常態,何止老散,中興通訊  fb  匯豐都要交學費, googl 交吓,也無大不了,反正錢係會繼續來,交吓交吓就會學精。

李小馬
引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-4-30 02:36 PM 發表

小弟兄hello
但好似近年google 已經第三次罰款?
會不會搞搞下變成滙燶?
登兄好,

罰款無咩問題,當交稅,大公司,有的是錢。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 romeo 於 2019-4-30 10:01 PM 發表

小馬哥晚安,有冇出手?我係1188先接一刀為敬
羅兄好,

未買呀,點都等埋今日 aapl 嘅業績,以防步谷谷後塵。

呢啲事情,有時會火燒連環船。

李小馬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 u10018441 於 2019-5-2 11:26 PM 發表
想買1號仔長和,長遠收息及希望股價有所增值,未知應否現在進場
呢隻係大筍盤,你看吓早排嘅帖。

李小馬
引用:
原帖由 u10018441 於 2019-5-3 06:37 PM 發表

已入長和,擺返一陣,睇下有無收穫
u 兄好,

擺耐啲都得,佢集多個業務於一身,買股的人嫌佢複雜唔專一,唔會炒佢,所以非常唔當炒。

如果想買港燈電能長建電訊果啲,不如買一隻包哂,這股豬籠入水,漸進派息,絕無減派疑雲。

另外果隻 1113 也不錯,一股包哂三隻房托,

李小馬
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]