• 瀏覽: 737,774
  • 回覆: 752
  • 追帖: 327
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-9 12:21 PM 發表

p 兄早,

在現水位,沽的值搏率,已細過揸,換句話說,應「揸」.  見圖:

A及B是52周牛熊線的交點,低過這兩點,機會當然有,但機率從目測上,已是不大,應搏唔過。

就算低過,那又如何?   只要頂一頂, 遲吓會上返去。

有時揸定沽,要從理性及機率出發,即賭場經營理論,切勿看網上咩咩咩,佢哋都係齋 up. ...
小馬哥好! 我無資金壓力, 兼已錯過最佳沽貨時機!
揸住先, 話唔定ㄧ兩個月後, 又三萬go go go

熱賣及精選
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-9 03:42 PM 發表

明日業績,$77.6逆市加友邦。
靚位, 平我成兩蚊

X兄、小馬兄、蝶姐早晨! 各位早晨!
升幅大為收窄麻麻地

https://hk.finance.appledaily.co ... e/20190511/59588730
股榮---貿易戰港股求生術
學吓幻兄貼吓嘢先!
X兄、小馬兄、蝶姐、各位長週末快樂!

早晨各位!

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-5-12 11:57 AM 發表

p 兄早,大家早,

經貿易一戰,很多股都跌很多。

其中之一的代表作, 是 939.

pb  已落到 0.72,如果盤帳是真實及全面,咁,即係 $100 嘅貨,現在 72 賣給你,係咪好低呢? 這正是股神畢菲特的買嘢原則。

有無更低?  有的,因為沒有最低,只有更低,等唔等得過呢?有啲人係會集中火力,食大茶飯,專炒一隻永不沉沒的航空母艦。

大陸國企銀行會擠提嗎?  不會的,因為國民絕 ...
小馬哥午安! 各位午安!
939 我只試過短炒!
長線揸過1288 農行! 買入@4.16, 沽出@3.68
經驗話我知, 內銀有波幅無升幅, 看看十年圖就知! 無錯係死唔去, 但揸住佢連小富都達唔到! 何不買reits, 十年升到ㄧ、兩甚至三倍! 小的個人意見, 各位內銀擁躉不喜勿插, 歡迎討論

引用:
原帖由 yaunf 於 2019-5-12 02:00 PM 發表

phyris兄,直接講句,長揸REITs和公用股,講就易,事實係好悶。

以2018年頭為例,四大國有銀行都升到新高,到時你又會怨點解自己d股唔升。

我自己揸左幾年地產股、REITs、公用股,過去幾年真係冇升幅,只係收息。好彩今年年頭聯儲局突然變鴿先有d賺。

利申:小弟有一注內銀for牛三 ...
yaunf 兄好! 多謝意見!
反過來看, 當市況逆轉, 像去年10~12月, 你是否慶幸自己持有的是reits 及公用股?
每年收息5%~6%, 就算股價不升, 長揸複式計算, 用Excel 計ㄧ計回報都好驚人!
看看本帖頂, 進取型選幾股、穩定型又揀啲, 咁就矛得輸

引用:
原帖由 mmkit2000 於 2019-5-12 02:29 PM 發表

月供仲正,用埋收返黎既股息放落月供再滾息
M兄午安! 梗係呢瓣啦! 收息再推落去月供, 就算唔識計數聽落都好有計

引用:
原帖由 yaunf 於 2019-5-12 02:25 PM 發表

正想講上年年尾吹加息個段時間,REITs/地產股首當其衝。我2018嘅投資目標係收息係要達到某個金額 (回報率係其次),加上我assume REITs和收租股有能力加租,所以我年尾係加貨435、778和16。

事後睇返當然有人話我睇得準,但我自問冇水晶球,自己set 左個收息target咪盡量去達成。

我當d股係足球隊,唔同行業唔同風險程度都有d,咁咪揸得放心。 ...
我舊年尾都撈咗16@113, 價息兼收

引用:
原帖由 3024770 於 2019-5-12 04:18 PM 發表

先防守,後進攻。而且可以大舉進攻既機會(牛三)不常有,平時收住息等進攻機會出現也不錯。
3兄好! 完全同意

X兄丶小馬兄丶蝶姐早午安!各位好!
賭股飛晒落街,銀魚高位跌近2成

引用:
原帖由 gain168 於 2019-5-14 04:24 PM 發表

Gain爺好!收穫甚豐喎(D紙皮)
我都輸到包頭啦

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-5-15 10:59 AM 發表

叉兄,小馬哥早!

P兄,各位師兄師姐們早!

報告:小仙明天外遊10天
蝶姐好!又遊埠,你就疏肝啦!玩得開心盡
X兄丶小馬哥丶各位傍晚好!

引用:
原帖由 greenspring 於 2019-5-16 11:44 AM 發表

250天線真係有d支持,已經捱過三日。

另,人仔這兩天都定番d。
春兄好!隻當奴癲架,唯恐天下不亂,我減左D內房,入返2仔,怕左佢!
X兄丶小馬哥丶各位早午好!

引用:
原帖由 xasuel 於 2019-5-20 11:27 AM 發表

各位午安,市場繼續消息滿天飛
X兄早午安!小馬兄丶各位好!
2仔, 823 逆市雙雄,揸住無煩惱!
之前退左D內房,資金充裕但子彈橫飛,匿埋檯底先!遲D睇下有咩執

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]