• 瀏覽: 489,016
  • 回覆: 1,126
  • 追帖: 358
繼續分析市況:700受壓,這幾日無論市升市跌,佢都係跌。大市橫行待變,欠方向,既然有無形之力壓制700,那麼之後打破悶局的應是700。至於向上定向下,斷估會上,向上就會打破下降軌,開新局面。

熱賣及精選
引用:
原帖由 xasuel 於 2019-10-25 11:10 PM 發表

繼續分析市況:700受壓,這幾日無論市升市跌,佢都係跌。大市橫行待變,欠方向,既然有無形之力壓制700,那麼之後打破悶局的應是700。至於向上定向下,斷估會上,向上就會打破下降軌,開新局面。 ...
午安,技術上恆指破了下降軌,我估中方向但估錯了火車頭,勢估唔到友邦1%新業務增長可以爆到4%升幅,市場相當俾面

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-28 08:54 AM 發表

瑞信:香港成人平均財富382萬 全球第二僅次瑞士
小馬哥好,我無

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-28 01:46 PM 發表

X兄午安!等到隻友邦返返黎,輪到隻獅子唔爭氣呢
小馬哥丶蝶姐及各位午安!
P兄好, 5仔唯一用處係收息,股價就唔好諗喇,另外每年賭四次業績,當日11:59分買入,13:01沽出,執3%波幅,全中的話一年都執到12%,加6厘息,相當唔錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-28 01:55 PM 發表

幻兄好,

真係咁有錢咩??  有兩個講解。

1.  計吓自己財產,超過 382 萬,恭喜你, 如一家四口,就超過 1500 萬。

2.  香港也有大把無產階級,佢哋:

住公屋,搭地鐵,
讀書等派位,
食飯盒,睇政府醫生,
參加社區活動,成為會員,
用三叔手機,
月頭買馬仔,行夜街食宵夜,
月尾行公園,磨圖書館。

人工月月清,照 ...
原來過得很快樂 只我一人未發覺

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-10-28 04:05 PM 發表

X兄,最近秘密地去練習唱K
幻兄好,唱K邊駛練架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 愛拼財會贏 於 2019-10-28 04:22 PM 發表

小馬哥形容得好好, 宜家d年輕人都想做富有的窮人, 不想做有資產但窮的有錢人
愛拼兄好,有錢也不一定等如開心,M形社會,低中產人士成世就是返工OT供樓,真係未必夠住公屋但唔駛憂供樓既人快樂

引用:
原帖由 愛拼財會贏 於 2019-10-28 05:38 PM 發表

叉兄好, 不過供完層樓0既快樂, 住公屋又睇會唔到, 我希望能夠做到開心0既低中產人士
供完層樓應該年紀唔細,錯過一D年輕人既快樂,睇下值唔值得囉,呢D野好個人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-28 06:58 PM 發表

登兄好,

有無留意 msft 的股數發行量,是按年減少。

大概程度是
2014 82.5 億股
2019 72.1

少了12.6%,  有何玄機?
定係無所謂?
減少股數推高每股盈利,很常見的財技,美股也見唔少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幻遊人 於 2019-10-28 07:38 PM 發表

@xasuel  just for reference.

謝幻兄

回覆 引用 TOP

午安

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-10-30 05:26 PM 發表

叉兄,小馬哥午安!

P兄,發哥,各位師兄師姐午安!

P兄好,近排心水股票未到目標價,未有行動
蝶仙上一次買野係幾時?見你幾個月都報告未有行動

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-30 12:41 PM 發表

幻兄好,

開井雖好,但能一開始有收入就去開井.  比例似乎唔多。

如有人適時指導,成功面較大,好可惜正如黃子華話齋,學校無教,咁緊要嘅嘢唔教,教埋啲原子,份子,sin, cosin,空氣果啲。

...
睇黎小馬哥好鍾意子華

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-30 06:12 PM 發表

x 兄好,

得閒重溫吓黃子華,都幾好。

聯儲局今明開會議息。。。。唔知會點?
小馬哥早,聯儲局一如預期減四分一厘,無驚喜(嚇)

引用:
原帖由 3024770 於 2019-10-30 08:24 PM 發表

小馬兄好,

減息0.25%幾乎被認定會發生,我估美股大市已經反映了此情況,如果唔減,個市會急瀉。

同時又要睇下會後聲明同主席既講話,對未來利率走向有冇啟示。偏鴿的話,個市可能抽升;偏鷹的話,個市可能急跌。

我自已就覺得美國經濟數據其實幾好,唔需要再減息,即管睇下我會唔會又做明燈。 ...
數字兄估中哂,暗示了減息週期完結

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]