第16回- 我要在股市賺錢幫補吓, 不想再交學費

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-21 09:26 PM 發表

x 兄好,

手機都好勁,AI 更勁, AI炒股,大勢所趨。

沒有最勁,只有更勁。
AI炒股更加厲害

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
午安,市況繼續沉悶。。

回覆 引用 TOP

分析下市況:恆指遇下降軌後停滯不前,今星期衝不破又要回落。這輪升勢沒有700 1299帶領,動力唔強,5仔已經兩個上升裂口。沒有權重股帶領的升市很勉強,後市向下的機會大,也可能只係權重股未起步。

IPO,新股,半新股,近日爆炒股今日都回,可能是資金食飽,也可能換馬,要再觀察。

引用:
原帖由 902Sitoy 於 2019-10-23 08:13 AM 發表

新股下下一上都升五成以上,仲未死住
9兄好耐無見

新股都要睇氣氛,呢排市況Ok,,又有百威這種巨無霸上市,點都要加d鑊氣炒炒佢,炒完呢轉之後難講。

引用:
原帖由 902Sitoy 於 2019-10-23 11:12 AM 發表

可能係今日斷纜了
安踏,雅生活,百威一眾熱炒股已經橫行或謝左幾日,美團尋日都大陰落,再加上華潤配股抽水,早有跡象可尋,尋日是相當明顯了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-23 11:52 AM 發表

X兄早午安!小馬兄丶蝶姐及各位好!
恒指企穩26000以上,已經唔算太差,繼續吽一排。。。
P兄好,恆指只係未穿26000,下面有裂口,700弱於大市,情況唔樂觀。
若然今日市跌700升,可看成資金回流大隻股,但700仲跌2.3%,後市看來玩沉降也。

1299第三季本地數據應不好,要睇內地新增兩城市數據,暫時不會有起息,所以大市近期沒有上升動力。

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-24 11:14 AM 發表

X兄好!企鵝真係弱得可憐
P兄好,今日推升大市要靠內銀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-10-24 11:37 AM 發表

叉師兄早,小馬哥早晨!
P兄,發發,各位師兄,師姐們早!

小仙手機出了問題,成個星期上唔到嚟請安
蝶仙好

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-24 11:59 AM 發表

碟姐早,大家早,

上星期我都有上香討的困難,解決之法是剷香討,重新安裝,馬上搞掂。

琴日同今日有4隻新股上市, 3跌1升, 其中一隻更跌 21%,  真係無得搏。 ...
小馬哥好,炒新股同買大細真係差唔多,睇手風(市況)順唔順

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-24 10:09 PM 發表

登兄晚上好,

Paypal

隻曹操是見龍在田,因為看周線圖,上周碰 52 周,算是低位,今周回彈。

以上的低,是個相對的觀點,如要研究絕對性,應看 pe 吧, 現 pe TTM 是50, 是高水平。

有高增長撐到行,應頂得住,這是本人意見,是高是低,各人睇路。

今晚重頭  Amzn 及 Visa 業績,  可能會帶起 Nasdaq.

...
小馬哥,登兄,P兄集體去美國掘金,肥到襪都著唔落

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-24 10:23 PM 發表

x 兄好,

美股是最大的鱷魚潭,大鱷多,交投大,上落快,無熔斷, 程式勁。
小馬哥分析出來的美股十五字真言,要用筆記底

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-10-24 11:06 PM 發表

去年我入左ICU
今年追返哂啦

回覆 引用 TOP

百威業績後大跌,若能見26/27蚊就入手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-25 06:43 AM 發表

登兄丶小馬兄早晨!隻阿媽經營利潤首次下跌,延長交易時段股價大插6%!睇返盤數唔係太差咋喎
X兄丶蝶姐及各位早晨!
未知今晚能否拖累700再跌深d,下星期就可以執貨

引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-10-25 05:41 PM 發表

未必火燒連環船
現在投資者更冷靜
其他美股業績又不差,可能美股個別發展
都係架,撞下彩囉,得固然高興,唔得亦無所謂

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。