• 瀏覽: 625,055
  • 回覆: 1,434
  • 追帖: 398
引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-8 08:21 AM 發表

各位早晨,

請見金管局 10月6日新聞稿:

「金管局留意到有傳言指金管局會訂立《提款法》,限制市民每日提款金額。金管局強調絕無此事。

香港銀行體系十分穩健,銀行有充足流動資金應付市民的需要。

金管局忠告市民:小心流言」。

我諗今日大市沽壓未必太大,但跌幾百點應是共識吧。

投資的智慧,現在要出招了。

加一資料,港匯今早 7.8423,   變化不大。 ...
小馬哥早,恆指反高潮,在意料之外又在情理之中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-8 11:15 AM 發表

小馬哥早晨!唔跌不特止,仲升幾百!這就是股市。。。
X兄丶蝶姐及各位早晨!
P兄好,原本打算撈下中銀,無機會了

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-8 11:20 AM 發表

想撈778, 風眼?
俗話說最危險既地方就係最安全既地方,新聞報導零售市道跌幅有史以來最差,咁係咪代表無得再差??要諗下。。。。

引用:
原帖由 JC3583 於 2019-10-8 03:57 PM 發表

呢樣有D難
JC兄歡迎,做人最好有始有終,說話最好有頭有尾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chankiyu 於 2019-10-8 03:16 PM 發表

各位師兄,請問港燈現價可入嗎?前景如何?
chankiyu兄歡迎,有疑難不決最好水溫注,至於前景,買公用股似乎唔需太著重前景,買死唔去的就可以。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-8 06:48 PM 發表

我9.45沽出部分,今日8.82補回!
當提早收左一年息
約7%,相當唔錯啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 greenspring 於 2019-10-8 07:18 PM 發表

市道係最差, 但股價唔係最低呢
綠兄心目中最低要幾銀?

引用:
原帖由 阿姊 於 2019-10-10 12:44 AM 發表

零售數據真係差, 仲要未見到曙光
不過823相比其他reits算跌得少, 息率先得3.2%
阿姊好,領展有股價加持,所以3厘息來說已經算正常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝶戀花13141516 於 2019-10-10 11:17 AM 發表

叉師兄早,小馬哥早晨!
P兄,發發,各位師兄,師姐們早!

心平氣和,財不入急門,堅持執行中。。。
蝶仙好,此時此刻仍然可以心平氣和相當難得,你做到了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-10 11:30 AM 發表

蝶姐早晨!堅持執行緊要架,我自己一向等痕生低過160 補回。昨天執行@159.2!
X兄丶小馬兄及各位好!
不受氣氛影響堅持執行,GOOD

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-10 02:11 PM 發表

春兄午安,

香港能否保有這褔地,看三樣: 普通法,自由港,言論自由,好比三條支柱,缺一不可。

1. 普通法,是英國建立,同世界接軌,外國人同大陸做生意,會在香港設總部而不去深圳,因為如有商業爭議,信普通法的公平性。

現在的緊急法,是破壞普通法內的三權分立,等同拆除其中一條支柱。

2. 自由港,是外國對香港的信任,舉例,信就比零關稅,不信就不比,美國的香港關係法是一例。

自由港效應, ...
小馬哥睇得好淡

這場香港前途之戰,示威者與中央政府,誰的信念越強,誰能堅持到最後就能勝出

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2019-10-11 10:01 AM 發表

早晨X兄!升近400點,獅王發威俾返D生氣大家。。。
小馬兄丶蝶姐及各位早晨!
P兄好,5仔近排表現在銀行股中比較好

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-10 08:49 PM 發表

春兄好,

來個 無厘頭的試題,是有關聯匯同股價的關係:

設 1 仔 現價 $70
聯匯 7.85

忽然一朝起身,話聯匯脫勾,新匯價 1 兌 15.7

咁嘅形勢,你話1 仔股價 a,b定c?

a $70 *2* 0.8

b $70 *1* 0.8

C $70*0.5

注解 a, *2 是因為錢1比1 溝淡咗,物價飛升。  *0.8 是因為太震撼,股價跌 20%

你話會 a?b ...
小馬哥好,咁睇的話700 669 1299,一眾內地股受到的沖擊也比較少

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-10-11 02:00 PM 發表

x 兄好,

這個沖擊,應是指脫勾吧,只是一個假設,不必太用心。
10365772 10365773

睇吓你講的三隻,都在低位,
700 見三底回升,1299 走出一個頭肩頂,有何睇法? ...
小馬哥好,我睇法係兩隻都見底回升,友邦假頭肩頂,因為留意到近日大成交都係買盤大過沽盤,即管睇下岩唔岩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 11p 於 2019-10-12 12:40 AM 發表

林一鳴食屎啦佢
縱然不認同別人意見也應專重人家發言權利,不要再有侮辱字眼。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]