• 瀏覽: 489,971
  • 回覆: 1,127
  • 追帖: 358
引用:
原帖由 wongduncan 於 2019-9-24 07:36 PM 發表

.....
你再也沒法䑮,Hey

搞錯
爭左last 一句
破壞哂個氣勢
唔完美,可接受

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
午安,市況繼續悶,特首落區,唔知會唔會起波浪。

引用:
原帖由 李小馬 於 2019-9-26 01:38 PM 發表

x 兄好,落區對股市,應不會有影響。
小馬哥好,可能多心,係怕會變大型衝突,港股已成驚弓之鳥,弱過藥煲。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 祿山 於 2019-9-26 04:06 PM 發表

今日落區和國厌日是兩度关卡
愚見
重武裝落區,特首到底是對話還是宣戰。。。無言。。。。回望人地彭督食撻,公關水平差咁遠,香港有乜辦法唔亂

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-26 05:28 PM 發表

發發呢張好應景

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 13982800 於 2019-9-26 06:23 PM 發表

彭督嗰時冇勇武,冇氣油彈喎。
真心對話要拿點誠意,咁驚就不如唔好去。帶幾個G4在身邊就夠,場內有保安,重裝隔幾條街準備,有事先出現。家陣又狙擊手,又戒嚴咁款,似撩交打。

引用:
原帖由 ringo88 於 2019-9-26 09:09 PM 發表

睇小啲黄媒報導啦,情况甘,唔顧自己都要顧其他人,有起事,点呀?
第一次,安全啲,有乜問题? 啲暴徒係人咩?

長期CD rom , 只是説説情况
ringo兄好,夠唔夠安全,觀點與角度,我樓上的建議是放開姿態,而非不設防。

引用:
原帖由 JoeXman 於 2019-9-26 09:56 PM 發表

一隻手掌拍唔響,始終而家暴力主宰一切,安全啲好。
Joe兄好,古代有類似情況:

慕輿根之就誅也,內外危懼。恪容止如常,神色自若,出入往還,一人步從。或有諫之者,恪曰:「人情懷懼,且當自安以靖之。吾復不安,則眾何瞻仰哉!」於是人心稍定。(晉書 慕容恪傳)

你說的是安全角度,我說的是政治角度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gain168 於 2019-9-26 09:19 PM 發表

長期CD ROM。。冇理由唔知我系作架啦。。
社會氣氛如此,動輒得咎,發發忍耐下啦

引用:
原帖由 ringo88 於 2019-9-27 08:37 AM 發表

既然係角度,就唔應該去妄自批评,用点樣的开放態度,睇宜家的社会现象就了解啦。
唔用多角度,會變得偏見。你的角度,安全第一,其他放一邊。我的角度,希望兼具安全與政治。閣下認為只有自己的方法可行,那是武斷。

引用:
原帖由 ringo88 於 2019-9-27 04:28 PM 發表

所以咪話你帶有色眼镜,多乜角度吖,现今暴徒所行使既暴力程度,行為,已经係非人性可以理解,我就係認為無乜嘢方法可以行,首先要考虑咗安全上的問题,唔係爆出乜鑊,人命傷亡,就更加無弯轉了! ...
Ok,你要咁諗,我無野講。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricky168b 於 2019-9-27 07:28 PM 發表

將心比已,易地而處,不要把自己放在道德高地,代入自己係林鄭,可能都係咁做.
ricky兄好,換我做林太的位置,就直接行出門外那張空凳面對示威者。一定有人覺得唔實際,但無超前的思維點解決當前死結,唔試唔知結果,當然我亦不會強求別人認同這種想法。

引用:
原帖由 ricky168b 於 2019-9-28 12:15 AM 發表

平心討論,你認為以近期所謂"勇武者"的所作所為,林鄭單拖現身實際嗎?
有好多事不是想當然,天真當事實,如果佢真的出事後果如何?
真的心口掛個勇字,就萬事大吉? ...
我邊有講過要林太單拖

都係果句,我提出想法,但不要求別人認同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 godson 於 2019-9-28 12:58 AM 發表

如果問題唔係由佢而起或同佢有關,持開放姿態係可以表達到真誠對話。但而家佢係好負責任咁(承擔佢任期內既職責)做左好多不負責任既決策同行為,無可能同食蛋撻既時期做比較。

換住你做林太既位置,可能冇咁多問題發生,唔會去到今時今日咁呢 ...
神兄好,我研究過呢班所謂的勇武派的行事規律唔係真係咁勇武,風波發展至今,一個建制派議員或者高官都無受過傷,包捨清潔香港的何議員,反而泛民就有人被打,我又唔信佢地真係夠膽郁林太

引用:
原帖由 tiffxxxany 於 2019-9-28 02:37 AM 發表

買升就得,支畜不停托市維穩,近十年殺到熊仔片甲不留
不要發侮辱性字眼

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]