註冊 登入

[其他] 朋友downgrade 為了full pay

朋友downgrade 為了full pay E-mail 此主題給朋友

朋友十多年前市區兩房,購入價2百多萬,今日他賣出full pay大西北三房
他說年紀漸大,full pay 免卻煩惱仲有多餘錢,他贈我一句枝竹常樂,究竟是他道行高,還是我看不通

精選樓盤
引用:
原帖由 真永恆得樓盤易 於 2019-4-20 12:25 PM 發表

朋友十多年前市區兩房,購入價2百多萬,今日他賣出full pay大西北三房
他說年紀漸大,full pay 免卻煩惱仲有多餘錢,他贈我一句枝竹常樂,究竟是他道行高,還是我看不通 ...
唔洗返工,住邊都一樣,唔算downgraded 吧?

如果只計居住環境,不計交通,市區 cheap 洋樓換新界靚屋苑,係 upgrade

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2019-4-20 12:31 PM 發表

唔洗返工,住邊都一樣,唔算downgraded 吧?
未到退休年齡,以前他絕不贖回層樓,突然就說full pay, 所以看不通,有樓有say可能是這種

我宜家都面對緊呢個問題, 住緊市區大2房, 不過呢幾年多左2個人仔, 都有諗過好唔好搬去新界3房.....但考慮到小朋友校網問題, 最後都放棄左, 問題未逼到埋身, 但宜家d樓咁貴, 遲下又驚好難追

引用:
原帖由 真永恆得樓盤易 於 2019-4-20 12:39 PM 發表

未到退休年齡,以前他絕不贖回層樓,突然就說full pay, 所以看不通,有樓有say可能是這種
未退休就full paid ,唯一原因係唔識計數

引用:
原帖由 真永恆得樓盤易 於 2019-4-20 12:25 PM 發表

他說年紀漸大,full pay 免卻煩惱仲有多餘錢,他贈我一句枝竹常樂,究竟是他道行高,還是我看不通 ...
你朋友真傻,借款可利息扣税又有銀行rebate

引用:
原帖由 真永恆得樓盤易 於 2019-4-20 12:39 PM 發表

未到退休年齡,也可以退休心境
工作不用再OT搏殺,住大D,不用供樓,輕鬆打風流工👍🏻

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-4-20 12:47 PM 發表

你朋友真傻,借款可利息扣税又有銀行rebate
係。。 不過應該係老人家思想。 或者無信心自己份工保得住。 呢類人好怕問銀行借錢, 無論D息點低都係。

回覆 引用 TOP

引用:

退咗休, 每日唔使趕車返工放工 ,如果屋村附近空氣清新,乾淨企理其實好過住市區嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎藍色腳指 於 2019-4-20 12:43 PM 發表

我宜家都面對緊呢個問題, 住緊市區大2房, 不過呢幾年多左2個人仔, 都有諗過好唔好搬去新界3房.....但考慮到小朋友校網問題, 最後都放棄左, 問題未逼到埋身, 但宜家d樓咁貴, 遲下又驚好難追 ...
只要你比到錢,細路有料有運考,直資私立是不看你咩地區。靠校網加分,只是派位才有用。直資私立不會看校網。你不如想想,假如派位衰了,你會有咩步署仲好啦!

回覆 引用 TOP

引用:

可能知道將來有機會被退休,所以搬入新界住。 不過如果真係退休, 賣出市區兩房,買入低水新界3房, 或加多個細兩房都諗得過。 至少退休都有間兩房收租幫補下。

回覆 引用 TOP

引用:

每個人要求不同,好多人後生的時候住市區3房,到了退休時賣出市區3房,換入大西北兩房,原因是仔女已婚搬走,只餘兩老,本無需要住3房,換入兩房餘錢買匯豐收息已夠生活過世,根本不用想太多。

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-4-20 12:54 PM 發表

未到退休年齡,也可以退休心境
工作不用再OT搏殺,住大D,不用供樓,輕鬆打風流工👍🏻
無錯
有時對住上級既無理要求,都唔需要啞忍,身體都健康d

回覆 引用 TOP

佢又講得啱,知足常樂

56 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。