註冊 登入

[其他] 不經地產agent買賣

不經地產agent買賣 E-mail 此主題給朋友

請問各位唔經Agent賣層樓,程序要係點?應該如何draft 臨約?點樣為買賣雙方提供最好嘅保障?

精選樓盤
我也硏究過,一手不經agent, 直接搵發展商是可以的。但是二手,似乎搵agent 方便些,始終二手要驗明正身,肯定真業主,agent 查核會方便些。

首先你要搵一個賣家願意唔經AA同你買賣.當有...
你可以經律師樓草擬臨時買賣合約又或是賣方律師樓草擬俾你都得.
跟手其他野照做.

通常買賣相方係朋友/親人都會唔經aa.三九唔識就好少啦..

*幾十年前我阿爺買隔離個單位都係唔經aa.. 果陣時無咁多古惑野,見隔離屋出入左十幾年就信係屋主

我印象中銀主都係唔經aa..

del

回覆 引用 TOP

臨時買賣合約一般書局都買得到, Search自已去政府查都得, 簽完臨約先搵律師攪埋D手尾便可 

回覆 引用 TOP

我試過,簡單臨約,然後經律師樓簽正式,大家雙方同意便可。

回覆 引用 TOP

其實可經網上即時做land search ,冇特別,大家保障都差唔多。

回覆 引用 TOP

SKIP左臨約果PART直接約上律師樓簽約同收訂
律師樓會即時做埋LAND-SEARCH的.

回覆 引用 TOP

你係度問呢個問題?呢度好多agent😂

我記得以前搵過律師樓話只有買賣合約,無“臨時買賣合約”,對“臨時買賣合約”好不屑咁既樣。

首先恭喜樓主,可以慳番唔少。

不經地產經紀是可以的。Draft 臨約亦很簡單,要”至少”包括以下幾樣:
1. 買賣雙方身份證姓名 (連同身份證號碼及影印本)
2. 物業詳細地址(要跟足差估處地址)
3. 相方同意之價格(賣價)
4. 訂金數額
5. 訂立合約之日期,交易日期、餘額支付日期
6. 任何一方悔約之賠償金額及其他款項(如有)
7. 至少需要一名第三方見證人簽署

雙方簽署後再各自搵律師事務所辦理正式買賣合約及餘下程序

唔搵經紀的最大風險係冇人幫買賣雙方核實資料,特別對於買家有風險。例如樓契有冇問題,業權如何等等。其實搵一個有經驗及盡責的的agent 好重要,但好多真係好差,真係我知仲多過佢地,十分失望。

如果你冇基本合約或買樓程序知識,建議先搵律師師爺,佢應該會教你點做。

可以既,唔洗比經紀食一畢
支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thunderpig 於 2019-4-18 04:29 PM 發表

請問各位唔經Agent賣層樓,程序要係點?應該如何draft 臨約?點樣為買賣雙方提供最好嘅保障?
樓主,呢板好多AA. 當然可以唔洗AA. 同業主/買家傾好。錢銀上律師樓先好交收。由律師見証。冇問題的。比AA個d錢,夠你請個好出名律師有突。

哈爾濱訓覺, 唔係, 係佛教, 哈爾濱佛教小學一年級榮譽畢業生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thunderpig 於 2019-4-18 04:29 PM 發表

由律師見証,先好落訂。

哈爾濱訓覺, 唔係, 係佛教, 哈爾濱佛教小學一年級榮譽畢業生
支持餓死AA

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。