註冊 登入

[其他] 呢個甘既樓價,本地大學生畢業10年都未必買到樓

呢個甘既樓價,本地大學生畢業10年都未必買到樓 E-mail 此主題給朋友

以15k 起步,做野10年當人工去到6萬
荃西而家1房1000萬,未計汪老闆未來30%升覆,10年後可能1房2000萬
無父幹下可以買到咩樓?

精選樓盤
引用:
原帖由 ilovestarbucks 於 2019-4-15 02:28 PM 發表

荃西而家1房1000萬,未計汪老闆未來30%升覆,10年後可能1房2000萬
無父幹下可以買到咩樓?
有人视父幹为理所当然,冇父幹一系你老豆冇用一系你同老豆係仇人

引用:
原帖由 ilovestarbucks 於 2019-4-15 02:28 PM 發表

無父幹下可以買到咩樓?
我是畢業後20年先買樓

荃西邊使一房一千萬呢!樂悠居一房6球有找
引用:

無父幹下可以買到咩樓?

大學生又如何?一個招牌跌落來都整傷十件八件 你估三十年前咩⋯⋯

申請政府屋囉,唔一定要買屋。咁貴,還20幾年。

係,仲有舊年嘉湖4球又唔買?平時仲諗著會再跌,貴又唔買,咁不如一世唔好買啦
引用:
原帖由 kcaaa 於 2019-4-15 02:52 PM 發表

申請政府屋囉,唔一定要買屋。咁貴,還20幾年。

大西北低過@$1萬實呎,仲有好多貨呀。

引用:

無父幹下可以買到咩樓?
點解一定要買1000萬樓? 400-500萬舊樓會住死人?
一睇呢d膠post 就知樓主呢d人買不到樓是咎由自取!

回覆 引用 TOP

上源全新樓都係11K!
引用:
原帖由 suichui 於 2019-4-15 02:54 PM 發表

大西北低過@$1萬實呎,仲有好多貨呀。

回覆 引用 TOP

點解唔可以買400-600萬的舊樓村屋單支等等放租先. 再邊收租邊儲錢.
如果一跳要跳到1000萬樓.
入職搵得果15000蚊嘅所謂大學生唔啱玩呢個遊戲.

回覆 引用 TOP

樓可以細,單枝,遠,舊,降低要求仍然會買到。

唔怪得佢地層次唔同。鑽牛角尖的佢地系買樓,睇餸食飯個D系買貨。今日買件買得起的貨,10年後換層樓。

回覆 引用 TOP

公屋,居屋

回覆 引用 TOP

因為大學生錯配職位,大學生只不過做文員,咁咪揾15000,因為文員職級係比15000,你係大學生其實可以唔做!
大學生掃垃圾,無理由因爲佢係大學生要優待下麻?咪都係同其他掃街一薪水!
你係大學生可以做醫生,一開始揾6-7萬,又點會買唔起?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。