• 瀏覽: 44,860
  • 回覆: 378
  • 追帖: 16
引用:
原帖由 wingyck 於 2019-4-12 12:05 AM 發表

當5年後110萬的純住宅升到180-200萬, 樓主件貨依然是110萬, 並且多數賣唔出, 因為2手稅要交20萬以上, 很少人咁傻會咁做.
咁我層星際豪庭宜家大約係130萬, 照Ching咁推算5年後可以去到230萬, 哈哈, 承你貴言。

如果到時金鷹公館唔升值, 我就由星際豪庭搬去金鷹公館住, 星際豪庭放租, 230萬的樓起碼可以住4000蚊以上吧。 反正我一定會留一層自己退休住

熱賣及精選
其實師兄我真不知道你是不是地産,大部分人也知道公寓完全冇升值空間,如果冇人租真是死硬,而且你呢個價給人炒到天價了,不是易入難出,是有入冇出了,好像三四年前廣州市中心的公寓,公圓前地鐵站口,也是一萬六千元一方,現在也是二萬一元一萬左右,但周邊的住宅已經升了一至二倍了,也是易入難出,如果師兄是投資真的祝你好運了,用呢個價接貨,如果你是地產不要再出來害人了

引用:
原帖由 manlei513 於 2019-4-12 11:03 AM 發表

其實師兄我真不知道你是不是地産,大部分人也知道公寓完全冇升值空間,如果冇人租真是死硬,而且你呢個價給人炒到天價了,不是易入難出,是有入冇出了,好像三四年前廣州市中心的公寓,公圓前地鐵站口,也是一萬六千元一方,現在也是二萬一元一萬左右,但周邊的住宅已經升了一至二倍了,也是易入難出,如果師兄是投資真的祝你好運了,用呢個價接貨,如果你是地產不要再出來害人了 ...
我在賣樓? 你唔好搵我啊, 我會帶你上去坤你錢架。

我都N年無上地產版了出聲了, 真係有病。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 max0826 於 2019-4-11 09:02 PM 發表

哩個盤有睇過,覺得都几好,不過上年買左岐江一號就唔考慮再買,D人成成話公寓賣唔出,又叫人退訂,我覺得真係曬氣,岩心水,自己既錢自己想點投資就點投資,蝕極都有限,仲要係市中心,最多咪自己當渡假屋,仲要係高檔既渡假屋,你估好偏遠既地區咩,退訂將來升果D錢邊個俾 ...
呢度D人一見公寓就會X
但睇樓主係有經驗有實力人士
怕乜

引用:
原帖由 edbe 於 2019-4-12 11:41 AM 發表

呢度D人一見公寓就會X
但睇樓主係有經驗有實力人士
怕乜
人地擔心都有道理既, 但我睇地理位置爲主, 可能我係錯羅。

引用:
原帖由 menmenmen 於 2019-4-12 12:31 PM 發表

人地擔心都有道理既, 但我睇地理位置爲主, 可能我係錯羅。
每個人都會對自己投資負責
所以何必惡言相向

回覆 引用 TOP

唔係金鷹 係水魚廣場

回覆 引用 TOP

樓主係有經驗有實力人士, 點都唔會輸的. 

最多係賺少d姐.

最緊要係買得心頭好.

引用:
原帖由 wingyck 於 2019-4-12 02:51 PM 發表

樓主係有經驗有實力人士, 點都唔會輸的.

最多係賺少d姐.

最緊要係買得心頭好.
我頭先睇左岐江一號的貼, 成交價都去到23000以上, 大信金座都係22000-23000, 即是比較好地段的公寓樓都唔會平, 利和公寓2012年當時賣9500+(帶精裝修,扣除裝修800一平米,實際係8700一平米),現在係16000-18000一平米,其實都升了一倍有多。

稅費方面公寓樓係會比較貴, 但國土局的評稅標準係偏低的, 我睇之前一個貼市值16000的盤國土局評估價是13000.

金鷹公館的水電費係按照住宅標準, 我今天再和AA核實了。

回覆 引用 TOP

你真係有錢,百一万我已經好多選擇

引用:
原帖由 skyline1123 於 2019-4-12 03:11 PM 發表

你真係有錢,百一万我已經好多選擇
反正有人仔係大陸

回覆 引用 TOP

百一萬留返有機會買腾訊700好過又或者比多幾十萬買深圳细房

cheng
引用:
原帖由 華山2010 於 2019-4-12 03:23 PM 發表

買左騰訊, 深圳一樣限購。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 華山2010 於 2019-4-12 03:23 PM 發表

深圳百幾二百真係好少選擇
但樓主買個度已經係當地靚位

回覆 引用 TOP

岐江一號應該都唔平!
樓主話晒買一手樓,搞好晒;買二手住宅又要裝修

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]