註冊 登入

[其他] 剛剛上車買了村屋

剛剛上車買了村屋 E-mail 此主題給朋友

我上月剛剛上車423萬買左1/F 700尺村屋,附近有條公屋邨同埋醫院,個人認為不算偏僻。現在心情又開心又忐忑,好開心終於買到人生第一層物業,但又忐忑唔知道第一層樓買村屋係唔係明智既選擇,擔心將來樓價跌或村屋無乜升值潛力,想換樓都難。當初我同老公睇左好多私樓、居屋,如果用同一價錢只買到納米樓或三十幾年屯門舊居屋....唔知有無同我一樣買左村屋既朋友可以分享下由村屋換私樓既經驗?

精選樓盤
唔使擔心,村屋係一隻黑馬,升唔多但都跌唔落,賣一間少一間,你話日後升定跌? 住得開心就ok

住左村屋,  返唔到轉頭住私樓....住過的人才會知道

我幾年前私樓換村屋(有管理)環境幽靜及包埋車位。
住落好舒服
恭喜你了

🐷🐷🐷
安居樂業、身體健康、豬事大吉 🐷

回覆 引用 TOP

我2013年買全新村屋中層270萬,2016年加按套現用老婆買新界屋苑單位。2018年470萬賣村屋,用我名買新界屋苑單位。

幾多年樓?
我都係剛剛3xx呎兩房搬中層700呎村屋,如果你叫我而家再調返轉,我會唔知點算.....d野都唔知放邊....

引用:
原帖由 大東北 於 2019-4-10 11:58 PM 發表

幾多年樓?
我都係剛剛3xx呎兩房搬中層700呎村屋,如果你叫我而家再調返轉,我會唔知點算.....d野都唔知放邊....
15年樓齡.....我都有諗過如果真係大屋搬細屋d野唔知放邊....

引用:
原帖由 超級橙色菠菜 於 2019-4-10 10:24 PM 發表

我上月剛剛上車423萬買左1/F 700尺村屋,附近有條公屋邨同埋醫院,個人認為不算偏僻。現在心情又開心又忐忑,好開心終於買到人生第一層物業,但又忐忑唔知道第一層樓買村屋係唔係明智既選擇,擔心將來樓價跌或村屋無乜升值潛力,想換樓都難。當初我同老公睇左好多私樓、居屋,如果用同一價錢只買到納米樓或三十幾年屯門舊居屋....唔知有無同我一樣買左村屋既朋友可以分享下由村屋換私樓既經驗? ...
衰硬快d减100萬,等我幫你受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級橙色菠菜 於 2019-4-10 10:24 PM 發表

我上月剛剛上車423萬買左1/F 700尺村屋,附近有條公屋邨同埋醫院,個人認為不算偏僻。現在心情又開心又忐忑,好開心終於買到人生第一層物業,但又忐忑唔知道第一層樓買村屋係唔係明智既選擇,擔心將來樓價跌或村屋無乜升值潛力,想換樓都難。當初我同老公睇左好多私樓、居屋,如果用同一價錢只買到納米樓或三十幾年屯門舊居屋....唔知有無同我一樣買左村屋既朋友可以分享下由村屋換私樓既經驗? ...
咩區份?

引用:
原帖由 超級橙色菠菜 於 2019-4-10 22:24 發表

是否元朗博愛E院果边. 近YOHO 1期
還是近藍地果边?

自住村屋不錯, 我都係住村屋1/F
不過就真係俾住樓多蚊蟲, 記得一定要裝蚊网.

紫田村?

明智之舉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泰式炒飯 於 2019-4-11 11:19 AM 發表

咩區份?
元朗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hihisharon 於 2019-4-11 11:22 AM 發表

是否元朗博愛E院果边. 近YOHO 1期
還是近藍地果边?
近博愛醫院同YOHO果邊

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。