註冊 登入

想問下大家創業會選擇咩活動搵資源配對?

想問下大家創業會選擇咩活動搵資源配對? E-mail 此主題給朋友

琴日同朋友食飯,佢問我點解愁眉苦臉。我同佢講創業遇到少少問題 ,公司創新科技方面沒咩人脈資源,想識多D這方面的人。當然,同公司資源配對,有合作機會就更好。佢話:“死蠢,香港有好多有效的商業活動,你可以去BNI早餐會、HKPVCA活動、初創科技,這些都有可能帶比你業務或者獨家資源。”但我都沒聽過啊!想問下大家有沒有參加過類似商業活動?效果如何?.我都想試下,希望大家比D建議我!THX

精選樓盤
引用:
原帖由 andynpinky 於 2019-4-9 11:29 AM 發表

琴日同朋友食飯,佢問我點解愁眉苦臉。我同佢講創業遇到少少問題 ,公司創新科技方面沒咩人脈資源,想識多D這方面的人。當然,同公司資源配對,有合作機會就更好。佢話:“死蠢,香港有好多有效的商業活動,你可以去BNI早餐會、HKPVCA活動、初創科技,這些都有可能帶比你業務或者獨家資源。”但我都沒聽過啊!想問下大家有沒有參加過類似商業活動?效果如何?.我都想試下,希望大家比D建議我 ...
早餐會。。首先你要接受到$350食個早餐,聽人係到互相自己介紹

引用:
原帖由 何必買股 於 2019-4-10 08:48 AM 發表

早餐會。。首先你要接受到$350食個早餐,聽人係到互相自己介紹
BNI早餐會要$350,好貴啊!那類似HKPVCA同埋創新科技之類的活動 係唔係都要錢?
天下真係沒免費的午餐啊

引用:
原帖由 andynpinky 於 2019-4-10 09:01 AM 發表

BNI早餐會要$350,好貴啊!那類似HKPVCA同埋創新科技之類的活動 係唔係都要錢?
天下真係沒免費的午餐啊
香討咪免費識到人我公司做IT既

引用:
原帖由 何必買股 於 2019-4-10 09:04 AM 發表

香討咪免費識到人我公司做IT既
IT那個方向?website design 、system or digital ?

引用:
原帖由 andynpinky 於 2019-4-10 09:14 AM 發表

IT那個方向?website design 、system or digital ?
做apps,網頁同system多,主要做政府科技劵既project

引用:
原帖由 andynpinky 於 2019-4-9 11:29 AM 發表

琴日同朋友食飯,佢問我點解愁眉苦臉。我同佢講創業遇到少少問題 ,公司創新科技方面沒咩人脈資源,想識多D這方面的人。當然,同公司資源配對,有合作機會就更好。佢話:“死蠢,香港有好多有效的商業活動,你可以去BNI早餐會、HKPVCA活動、初創科技,這些都有可能帶比你業務或者獨家資源。”但我都沒聽過啊!想問下大家有沒有參加過類似商業活動?效果如何?.我都想試下,希望大家比D建議我 ...
-BNI 係要300-400 一個早餐會,每人輪流做幾分鐘介紹,識下人,不過圍內嘢,要參加幾次先會當你自己人,自己諗諗

-貿發局好多免費SHOW可以去,同參展商交換下卡片,識多間VENDOR,今日無用聽日可能有

-商務中心-有創業支援,定期有講座WORKSHOP,自己都會㨂嚟聽

網上推廣,有好多平做或可以自己做,有問題問我,HAHA

搵唔到WI-FI 點返工見客
引用:
原帖由 何必買股 於 2019-4-10 09:27 AM 發表

做apps,網頁同system多,主要做政府科技劵既project
係喎,仲未得閒搵你,我星期六通常都要補眠呀
未有APP,不過我自己本身有N 年經驗推廣APP 谷DOWNLOAD

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2019-4-14 02:42 PM 發表

係喎,仲未得閒搵你,我星期六通常都要補眠呀
未有APP,不過我自己本身有N 年經驗推廣APP 谷DOWNLOAD
唔緊要呀,我都係岩岩起身等你同partner商量

引用:
原帖由 何必買股 於 2019-4-14 02:49 PM 發表

唔緊要呀,我都係岩岩起身等你同partner商量
真係萬事起床難,佢呀,唉,都係同一個問題,再同你傾

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2019-4-14 03:13 PM 發表

真係萬事起床難,佢呀,唉,都係同一個問題,再同你傾
冇問題喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2019-4-14 02:40 PM 發表

-BNI 係要300-400 一個早餐會,每人輪流做幾分鐘介紹,識下人,不過圍內嘢,要參加幾次先會當你自己人,自己諗諗

-貿發局好多免費SHOW可以去,同參展商交換下卡片,識多間VENDOR,今日無用聽日可能有

-商務中心-有創業支援,定期有講座WORKSHOP,自己都會㨂嚟聽

網上推廣,有好多平做或可以自己做,有問題問我,HAHA ...
要比錢的活動,一般都係比較有效?
WORKSHOP、HKPVCA、創業講座等等。
好似免費嘅,不過識下人都非常好嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2019-4-14 02:40 PM 發表

網上推廣,有好多平做或可以自己做,有問題問我,HAHA ...
上司叫我玩BNI,會員固定要每個星期凖時6:30到,試過連續三個星期代替上司出席,之後非常眼瞓,要回公司瞌一瞌!上司每年大約用4萬出席BNI的活動,對我黎講太昂貴啦!

引用:
原帖由 半肥瘦叉燒 於 2019-4-17 05:53 PM 發表

上司叫我玩BNI,會員固定要每個星期凖時6:30到,試過連續三個星期代替上司出席,之後非常眼瞓,要回公司瞌一瞌!上司每年大約用4萬出席BNI的活動,對我黎講太昂貴啦! ...
講真,真係唔覺得BNI十分有用,4萬蚊攞黎賣下廣告好過

我創業3年,都去過唔少商會。BNI參加過1年,其實中小企黎講係幫到嘅,因為同一個會大家互相幫大家,一年2萬幾實回到本。但你要visit多幾個會,揀個岩自己風格嘅分會,話哂都要對至少一年。香港雖然有好多商會,但坦白講基本上見黎見去都係果班人。

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。