註冊 登入

輸Q咗好多

你想少啲燈油火爉费就做seller, sell 股票 options (call or put)

熱賣及精選
引用:
原帖由 香港回收的神 於 2019-3-23 08:30 PM 發表

朋友, 不要玩牛熊, 輸了就算啦, 再搵過, 加油!
講得岩,呢d偏財,唔係落樓主袋就唔好玩。

唔識操作仲乜迫自己操

回覆 引用 TOP

你唔落場 睇幾多書都冇用
好似打麻將咁

回覆 引用 TOP

我相信全港冇一個庄家输钱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 04:57 PM 發表

個個都話牛熊證難玩什至話呃人,庒家贏矖,咁每曰咁多成交是否真系真金白銀,咁多街貨是在誰人之手,他們都是庒家朋友或生意伙伴,港交所同意輪商發證原意是什麼,怎樣用牛熊證做對沖最有效,求教 ...
戒赌啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 04:57 PM 發表

個個都話牛熊證難玩什至話呃人,庒家贏矖,咁每曰咁多成交是否真系真金白銀,咁多街貨是在誰人之手,他們都是庒家朋友或生意伙伴,港交所同意輪商發證原意是什麼,怎樣用牛熊證做對沖最有效,求教 ...
用期權和期指對沖最有效!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chocolate321 於 2019-3-23 07:48 PM 發表

咁你睇升咪買牛, 睇跌咪買熊, 唔明做咩對沖, 有正股就高位買正股熊, 咁就算對沖
可唔可以舉個例?

凡是毒果支持的, 我們就反對, 凡是毒果反對的, 我們就支持.
輸左幾多

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2019-3-23 09:16 PM 發表

可唔可以舉個例?
咁滕訊早兩日咪上過370, 當時如有正股可買380 以上滕熊, 理論上好似lock 利潤防正股跌, 風險就係滕訊繼續升隻熊會死, 但另一方面正股會繼續賺, 打個和, 滕訊其實買升跌好難玩, 等佢開左先追可能仲可行, 因為早買都無用通常會夾到死死下.....

輸多幾次輸多d就慣

我入生第一次玩股票就輸左十萬 當時好唔開心
唔開心到走左落公園到坐
之後再輸廿萬 三十萬 慣晒啦
照大覺訓

用牛對沖熊 用熊對沖牛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-3-23 07:25 PM 發表

所謂呃人係莊家贏面大,等於過大海賭錢一樣係莊家贏面大,玩大細圍骰通殺,廿一點閒家先博牌,爆煲殺你先,所有賭場都係咁,人地開個賭檔燈油火蠟唔使錢?個場唔使交租唔使交稅?仲有荷官服侍你洗牌開牌,阿姐清潔倒垃圾,何生都要出糧,如果莊閒贏輸五五波人地食乜?
首先牛熊證買賣差價大,即係莊家先抽你水,到回收價就殺,再升跌都唔關你事,即係廿一點閒家先博牌,爆煲殺你先,就算莊家之後爆煲都唔關你事。輪證原理一 ...
其實玩牛熊,就好似過大海玩大細,不過唔同的是,個壯可以決定開大定開細,所以多數系開小人落注個面。

咁如果大細都咁多注呢? 咁就開鋪圍色,通殺囉。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chocolate321 於 2019-3-23 09:23 PM 發表

咁滕訊早兩日咪上過370, 當時如有正股可買380 以上滕熊, 理論上好似lock 利潤防正股跌, 風險就係滕訊繼續升隻熊會死, 但另一方面正股會繼續賺, 打個和, 滕訊其實買升跌好難玩, 等佢開左先追可能仲可行, 因為早買都無用通常會夾到死死下..... ...
高息股就話做對沖啫,騰訊做乜做對沖?lock住股價唔升唔跌,但息又唔高,另一方面又要俾交易手續費,咁為乜?

引用:

牛熊係做唔到對沖作用, 想對沖正常都買輪證 但以前輪證個賠率比較合理, 而家就難d

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。