• 瀏覽: 25,927
  • 回覆: 11
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 04:57 PM 發表

個個都話牛熊證難玩什至話呃人,庒家贏矖,咁每曰咁多成交是否真系真金白銀,咁多街貨是在誰人之手,他們都是庒家朋友或生意伙伴,港交所同意輪商發證原意是什麼,怎樣用牛熊證做對沖最有效,求教 ...
所謂呃人係莊家贏面大,等於過大海賭錢一樣係莊家贏面大,玩大細圍骰通殺,廿一點閒家先博牌,爆煲殺你先,所有賭場都係咁,人地開個賭檔燈油火蠟唔使錢?個場唔使交租唔使交稅?仲有荷官服侍你洗牌開牌,阿姐清潔倒垃圾,何生都要出糧,如果莊閒贏輸五五波人地食乜?
首先牛熊證買賣差價大,即係莊家先抽你水,到回收價就殺,再升跌都唔關你事,即係廿一點閒家先博牌,爆煲殺你先,就算莊家之後爆煲都唔關你事。輪證原理一樣,有買賣差價有時間值,就算正股唔郁輪價都日日跌,即係打麻雀局局抽水,輸水都輸死你,除非你一舖贏好多補得返水的支出。
玩牛熊玩輪,你要睇得好準先落手,否則同你過大海賭錢冇分別,有幾多人可以賭贏何生?

熱賣及精選
引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 07:41 PM 發表

多謝賜教,百家樂都有人贏錢,個個輸錢冇人入賭場或投注睹波,開貼只想攞d經驗,唔冼交太多學費
莊家贏面大啫,唔係莊家贏晒,當然有人贏錢,如果10個有3個贏錢,你點可以成為3個其中一個?
問題係你要識計牌,好似賭廿一點咁,識計牌可以提高自己贏面。但股市冇一定計牌方法,或者人人計牌方法不同,因為股市花款太大太多,每人計牌方法只適合佢自己,唔似廿一點咁全世界玩法基本一樣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 08:10 PM 發表

下次想用牛熊證對冲,騰訊沽輪,理論是否通行
所謂對沖,係唔想股價波動而影響自己某D計劃先要做對沖,例如生意人以外幣交易,唔想外幣波動影響自己收入,雖然升咗可以賺多D,但跌咗除時生意賺埋都唔夠蝕匯價,咁先要做對沖,匯價升跌都唔影響收入,只係專心做生意就得,但對沖就多一樣操作,多一樣手續費支出。
你越多搞作,越多支出,等於打麻雀抽水都抽死你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chocolate321 於 2019-3-23 09:23 PM 發表

咁滕訊早兩日咪上過370, 當時如有正股可買380 以上滕熊, 理論上好似lock 利潤防正股跌, 風險就係滕訊繼續升隻熊會死, 但另一方面正股會繼續賺, 打個和, 滕訊其實買升跌好難玩, 等佢開左先追可能仲可行, 因為早買都無用通常會夾到死死下..... ...
高息股就話做對沖啫,騰訊做乜做對沖?lock住股價唔升唔跌,但息又唔高,另一方面又要俾交易手續費,咁為乜?

引用:
原帖由 chocolate321 於 2019-3-23 09:54 PM 發表

唔關有冇息事, 如人地有100萬貨而滕訊本身股價行得快, 點都唔想任由股價上上落落, 所以有時會買對家, 熊, put 也可, 防隻股跌都有得賺返
咁就除非本身好多貨,又唔可以減持,又唔想升跌太快,咁就要做對沖。散戶唔想行咁快就買少D,使乜做對沖,多樣野多樣支出。

引用:
原帖由 9個性感的馬桶 於 2019-3-23 09:59 PM 發表

玩牛熊不嬲唔公平,買錯方向一樣死,除非你買遠遠收回價既都仲好D,近既預左死大半成,點都好同買大細無分別。  抄期都仲好D
買遠冇咁快死,但要行得多或者買得多先夠冚交易費,買錯方向連交易費都蝕埋。
買牛熊即係一係殺你,一係抽你水,你揀邊樣?

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-24 02:52 AM 發表

用銀行買輪貪方便
方便有代價,揸車都知行西隧快過紅隧,不過貴成倍。
輪證方便,但抽水厲害,買賣次數越多就抽水越多。牛熊證應該睇準先買,減低交易次數,發行商做到咁方便就係想你地成日買賣,根本就係個局,好似有D人玩大細,企係旁邊睇清楚路數,莊家弱先落注,唔係舖舖買,個心要好定,否則多多唔夠輸。

引用:
原帖由 唐山大力un 於 2019-3-24 12:30 PM 發表

對沖唔係賭咩
國泰夠期油對沖啦
國泰對沖一做幾年,但賣機票唔會賣幾年機票,頂多3個月至半年,對沖超出需要,有多部份就係賭。
高層想賭贏分花紅,可惜賭輸咗,冇花紅分兼要調走。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-24 11:55 PM 發表

我問咗十頁都冇Ching 話到比我聴牛熊庄家開盤基制,是否自由開盤好似我以前舉例金舖收金一樣
你係股票買賣網頁,一打牛熊證號碼,自然見到有買賣盤掛出黎,基本上都係發行商自己掛出黎俾你買賣,個價係發行商自己定,你要同佢買賣就要跟佢個買賣價,個買賣價係跟現貨價走,但比現貨價差即係食水深。如果你想用好啲價買賣,一係你自己掛牌等人沽俾你或買咗你,一係你見到有人掛牌你掃咗佢,不過你要等,未必等到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東邊日出西邊雨 於 2019-3-25 12:23 AM 發表

輸過如果是自己對股票的方向判斷錯誤,或者沒有好的執行力,我認命!

但係宜家呢d衍生工具既機制系你睇岩,都一樣冇得贏。睇錯(買牛遇跌、買熊但升)就比計算的有效杠桿的合理值仲要多。因爲莊家可以控制溢價。

甘樣既話,就唔合理了! ...
冇乜合唔合理,佢開賭,願者上釣,你計過數唔啱可以唔買,買咗可以唔賣。莊家要計算風險,當個市大上大落,佢就要擴闊差價黎保障自己,佢開個檔都想有人買賣,但大上大落時候佢要顧掂自己先,有冇人買賣係其次。

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-25 01:08 AM 發表

咁真係馬會盤口重優惠
根本唔同玩法,馬會係收齊賭注先開牌,澳門賭場一樣,所以差價或抽水可以固定。牛熊係一路賭一路開,有乜風吹草動莊家就擴闊差價。

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-25 08:35 AM 發表

須然我輸〇咗好多[如題]又不同意話人地系老千,如果有日你做庒家,會好似馬會一様開兩邊盤比散戶選擇嗎,因為大市波動太快,加上皮費必定蝕死,所以庄家也是被迫,我最不滿意就系牛熊開價太貼市但用長期引客,全部為近牛近熊,然後睇注點數用現貨做個左高右低點殺客。想係别人個袋攞錢正如樓上師兄說:九死一生定律 ...
有遠牛遠熊俾你買,不過槓桿細你又嫌唔過癮,買得多先有肉食咁不如買正股,貼價你又驚打靶。
你想搵人錢咁易咩?股市大賭場,人人都想係度搵錢,你要搵啱一個適合自己的方法,或者計好數先買,否則不如唔買。一係你夠多錢自己做莊,做莊都唔係坐係度等收錢,佢都要諗計引散戶落疊,都係辛苦錢黎架!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]