• 瀏覽: 25,930
  • 回覆: 14
  • 追帖: 6
咁你睇升咪買牛, 睇跌咪買熊, 唔明做咩對沖, 有正股就高位買正股熊, 咁就算對沖

熱賣及精選
引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 08:10 PM 發表

下次想用牛熊證對冲,騰訊沽輪,
你有滕訊正股可買滕熊對沖, 星期一也可買如之後繼續跌滕熊都有賺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2019-3-23 09:16 PM 發表

可唔可以舉個例?
咁滕訊早兩日咪上過370, 當時如有正股可買380 以上滕熊, 理論上好似lock 利潤防正股跌, 風險就係滕訊繼續升隻熊會死, 但另一方面正股會繼續賺, 打個和, 滕訊其實買升跌好難玩, 等佢開左先追可能仲可行, 因為早買都無用通常會夾到死死下.....

引用:
原帖由 plm8051 於 2019-3-23 09:50 PM 發表

高息股就話做對沖啫,騰訊做乜做對沖?lock住股價唔升唔跌,但息又唔高,另一方面又要俾交易手續費,咁為乜?
唔關有冇息事, 如人地有100萬貨而滕訊本身股價行得快, 點都唔想任由股價上上落落, 所以有時會買對家, 熊, put 也可, 防隻股跌都有得賺返

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 10:09 PM 發表

一隻輪都交咗 7-80 學費,熊仔證,到期收囇
你買左乜咁誇張??

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 10:09 PM 發表

一隻輪都交咗 7-80 學費,熊仔證,買吓買吓,跌又入,最後到期收囇
輸緊果陣千期無加注, 唔對路蝕得多就買對家, 通常可賺返

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 10:32 PM 發表

嚡隻Q仔沽輪 261xx 遠熊,由兩蚊起入⋯頂
qq 要順住個勢買, 其實買乜都係, 以前我買qq call put 夾得多, 早買都無用隨時夾廿幾蚊, 佢開左邊追反而易些, 同埋無買太多錢, 股市都係大戶吃散戶

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-23 11:33 PM 發表

敢問期權去邊道做單,一般銀行有冇交易
期權都係好難玩, 窩輪的進階版, 要看書學左先, 佢short position 好似期指咁要按金, 同埋一夾就無了一半, 槓桿高過窩輪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-24 05:47 PM 發表

正接落盤興趣大好多,只是學費太貴。我賭波要贏一場七八仟一d都晤難,但要長期收錢和運氣弱時停手較難,須要鍛鍊
睇市要長時間訓練, 唔係話買就買, 你下載ig 睇下5分鐘, 半小時, 1小時圖先, 日夜都睇實

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-24 08:32 PM 發表

明白
我覺得港女好難玩, 買完都夾都7彩
我有時會買老美, 一晚好彩的話有200 點, 主要是跟勢買, 睇實5min, 30min, 1hr 圖

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-24 09:05 PM 發表

近幾年多北水多咗,好似早開殺熊,跟手又轉殺牛,上落兩百點,覺得市埸細,人為因素極大
係呀, 港期好難玩, 有時有利潤一陣又沒了
所以我都唔太敢玩港女.....
以前開權都係一時時, 唔食仲倒蝕

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-24 09:18 PM 發表

請問期權經什麼公司/銀行開戶落單
在證券行開戶, 其實是期指戶口來, 連期權一齊用, 耀才

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-24 09:25 PM 發表

證券行開戶是否可靠,x才證券,查過銀行無期權戶口服務
銀行無的, 大證券行應該ok, 但你要小心沽出期權同期指玩法一樣要補倉的, 買入認購認沽期權就同窩輪玩法一樣最多輸哂本無手尾

引用:
原帖由 johnham 於 2019-3-24 11:25 PM 發表

唔上期權堂講緊係輸十幾萬( 視乎倉位),上堂嗰幾千算好小,不過堂輸真$ 深刻d啦,師兄你自己話事
無咁得人驚, 輸咁多仲有人玩?
short position 風險大也可避

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 5夜救星 於 2019-3-25 07:13 PM 發表

請問:香港收市後,這個69.5點 數字還在跳,是否英國市的香港恆指,謝謝
跟夜期, 夜期5: 15 開

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]