註冊 登入



打印

[樓市分析及CCL] 本地四大發展商,終於無長實了

本地四大發展商,終於無長實了 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
新地
恒地
會德豐
新世界

已經成為新四大地產發展商了!
長實多年都投唔到地
佢係巿場的影響力愈來愈細
連幾大供應重鎮的將軍澳南,啟德發展區和白百角
一幅地皮都拎唔到

[ 本帖最後由 商界謝皮的獅子 於 2019-3-16 07:04 AM 編輯 ]



精選樓盤
可能公司方向已轉變了


主要因為李生已老,認為香港樓市太貴,不肯冒險,不過今次睇錯市了
引用:
原帖由 350gt 於 2019-3-16 07:26 AM 發表

可能公司方向已轉變了



1113跌?


回覆 引用 TOP

[隱藏]
李生業務多元化,佢哋可能覺得投資歐洲利益會好啲


佢地唔高價投地,可能係覺得投資其它項目會更好!


撤資?


引用:
原帖由 350gt 於 2019-3-16 07:32 AM 發表

李生業務多元化,佢哋可能覺得投資歐洲利益會好啲
趁低吸納



長實投資全球的, 好多在歐洲。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
長實撤資仲好,佢賺晒香港人d錢,攞晒香港人d資源


所以李嘉誠不是地產霸權了


李+X好少睇錯市同唔會咁輕易放棄香港地產呢塊肥肉,我估計佢應該係忍手靜待時機。


超人才是智商最高嗰個
他已卖光底裤投资欧元區
好快就知乜事发生了



陽痿了


回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-3-16 08:38 AM 發表

李+X好少睇錯市同唔會咁輕易放棄香港地產呢塊肥肉,我估計佢應該係忍手靜待時機。
誠哥已經退休,升呢做顧問,佢個大仔李澤钜全權掌控集團, 以後會否改變投地策略,拭目以待。中環核心物業和記大廈都落實會重建,同四叔一爭長短。



 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。