註冊 登入

[樓市分析及CCL] 本地四大發展商,終於無長實了

引用:
原帖由 商界謝皮的獅子 於 2019-3-16 12:37 PM 發表

李嘉誠叻唔等於佢架樓係好Quality
所以將南和啟德居民都因為無長7參與發展放下心頭大石
其實,人要「獨立思考」!?!?

若你睇好,實賺大賺??
就在現在大舉入貨吧!

回覆 引用 TOP

精選樓盤
非常好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 商界謝皮的獅子 於 2019-3-16 07:00 AM 發表

新地
恒地
會德豐
新世界

已經成為新四大地產發展商了!
長實多年都投唔到地
佢係巿場的影響力愈來愈細
連幾大供應重鎮的將軍澳南,啟德發展區和白百角
一幅地皮都拎唔到 ...
相信超人眼光獨到,其實大家都知香港地產泡沫,中環中心,十室九空,我做速遞很清楚,成間成字樓空盪盪,幾千呎沒人坐,什麼中國控股,什麼房地產投資,返而金鐘寫字樓較多人在内,人氣最旺,地產商手頭大把蟹貨

回覆 引用 TOP

咁以後社運要集中資源,批鬥新四大發剪商

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 楊留 於 2019-3-16 11:28 AM 發表

長實大把地啦
朗屏站上蓋果條大橋村地皮
仲有新蒲崗成條 衙門圍村地皮都是長實的
要數實在太多了
你地咁認真,呢位楼主每個post都係借d意推啟德

引用:
原帖由 商界謝皮的獅子 於 2019-3-16 07:00 AM 發表

新地
恒地
會德豐
新世界

已經成為新四大地產發展商了!
長實多年都投唔到地
佢係巿場的影響力愈來愈細
連幾大供應重鎮的將軍澳南,啟德發展區和白百角
一幅地皮都拎唔到 ...
信和你唔計
反而計會得丰?

引用:
原帖由 taihungtv 於 2019-3-16 09:01 AM 發表

誠哥已經退休,升呢做顧問,佢個大仔李澤钜全權掌控集團, 以後會否改變投地策略,拭目以待。中環核心物業和記大廈都落實會重建,同四叔一爭長短。 ...
四叔😱😱🔪🔪🐺🐺💰👌👎👎
佢的「水平」、「水準」、「人性」、「人品」,同李+x 相差好遠!

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-3-16 12:53 PM 發表

你地咁認真,呢位楼主每個post都係借d意推啟德
👆👆
各師兄當然知道啦!
香港人,是沒有咁Q蠢的!
😂😂😂

但是,香港人也是「光輝燦爛不再了」!

現今香港人,已經變成和在「被」大量製造全世界獨有,香港特產的👉👉「香港人形樓奴隸禽獸集中營」的悲哀悲慘的人生!

港豬🐷港燦!

無奈!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigbigbc 於 2019-3-16 01:00 PM 發表

信和你唔計
反而計會得丰?
信和未來會入4大
但佢上年除左觀塘外
真係無大盤了

引用:
原帖由 ukscam2017 於 2019-3-16 01:02 PM 發表

四叔😱😱🔪🔪🐺🐺💰👌👎👎
佢的「水平」、「水準」、「人性」、「人品」,同李+x 相差好遠!
Exactly. Uncle 楼毫冇性價比可言

回覆 引用 TOP

因為大多數港人也是短視,貪心賺埋最後一筆,超人有遠見有國際視野,所以人家是超人,大多數港人包括樓主所講4間發展商只識食盡老本不思進取之流!

引用:
原帖由 justintime 於 2019-3-16 01:10 PM 發表

因為大多數港人也是短視,貧心賺埋最後一筆,超人有遠見有國際視野,所以人家是超人,大多數港人包括樓主所講4間發展商只識食盡老本不思進取之流! ...
https://www.hk01.com/社會新聞/4225/寒流到-長實樓盤建築質素屢遭批評

長實d樓質素咁多年都無進步

回覆 引用 TOP

梨地太睇少李超人鳥.........佢地笑緊梨地唔懂投資咋...........

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂
支持法輪大法好......天滅中共...真主偉大....................
引用:
原帖由 商界謝皮的獅子 於 2019-3-16 12:37 PM 發表

李嘉誠叻唔等於佢架樓係好Quality
所以將南和啟德居民都因為無長7參與發展放下心頭大石
新地、恒地、太古有自己建築公司,建築公司係蝕錢最大部門。

香港做建築除咗呃政府跟本唔會有錢賺!

華懋、長江係判上判上判,所以無質素係必然!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2019-3-16 11:42 AM 發表

長實要去英國複製新地產霸權
老人家估唔估到有briexit/brieshit呢樣可能係英國死症嘅情況?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。