註冊 登入

[地產新聞轉載] 星展丘卓文:港樓市仍有10%下調空間

星展丘卓文:港樓市仍有10%下調空間 E-mail 此主題給朋友

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190312/mobile/bkn-20190312160553199-0312_00842_001.html

星展香港的香港房地產業分析員丘卓文表示,看淡本港今年樓價,料樓市仍有10%調整空間。雖然現時樓市有復甦跡象,但只是「半年前預計好差嘅因素,現時又唔係咁差」,強調經濟環境只是相對不太差,並非整體經濟環境轉好,亦未見經濟上升軌跡,經濟存在不確定因素,並有下行風險。

他又指,部分區分的供應較多,如大埔、屯門等,在市況平穩下,發展商沒有加價空間。

他指,地價受多項因素影響,難以預料地價。不過,若今年投地以本地發展商為主,相信不會出現「天價交易」。因為本港發展商與內地發展商不同,內地發展商則較傾向單次性,故出價會十分進取;本地地產商紥根香港,而投地後需在時間內開發及預售,故採取分散風險策略,「每年都投啲」。

至於政府計劃推出空置稅,他認為,發展商投地時會計算相關成本,並一定會影響豪宅地,因豪宅對象較小眾,難以沽售。

丘卓文又指,本地發展商的股價受中美貿易戰影響,但在基金年初「追貨」帶動股價向上,股價由年初至今已升約20%。被問及是否入市好時機?他僅指,「要諗咩位take profits」,建議投資者「賺住一部分先」。

地產股中,他較看好新世界發展(00017),因受惠尖沙咀區內大型商業項目落成,而在下半年至明年,將會推出大圍站上蓋項目。

他續指,加息步伐放慢,更看好房地產信託基金,加上房託持有的都是民生類資產,推介置富產業信託(00778),因息率不錯;領展(00823)早前收購北京及深圳商場,雖然短期對其盈利沒有幫助,但相信改善其租務組合。雖然現時其估值不便宜,但有回購憧憬,股價不會太差。

精選樓盤
樓主得閒問下呢條專家訓醒未

引用:
原帖由 曼聯小霸王 於 2019-3-16 06:28 AM 發表

樓主得閒問下呢條專家訓醒未
專家現正訓緊,未起身

回覆 引用 TOP

講野成垢飯甘

回覆 引用 TOP

又多個鞭靶

回覆 引用 TOP

有下調空間,唔係真係會跌,即係同你住頂樓一樣有跳樓死的空間一樣廢話

無需懶有見識扮有分析,堅信gogogo!
之前gogogo,現在gogogo,以後gogogo!
gogogo forever!

回覆 引用 TOP

條友講到尾叫人買股唔好買樓,司馬昭之心喇

話樓市跌仲叫人買地產股房托?食屎喇你!

星展呢啲的蚊型銀行都學人走出黎扮「專家」?如果香港經濟真係出事的話,要死都係佢呢啲蚊型銀行死先啦

回覆 引用 TOP

其實啲淡專家都幾慘,騎虎難下,想轉呔都唔得

佢用錯左九個月嘅稿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達滴滴隊長 於 2019-3-16 12:12 PM 發表

其實啲淡專家都幾慘,騎虎難下,想轉呔都唔得
咩唔得, ABBA咪轉咗呔囉

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2019-3-16 12:38 PM 發表

咩唔得, ABBA咪轉咗呔囉
Abba呢啲嘍羅就冇乜所謂,嗰啲代表左成間公司出嚟唱淡,唔可以甘容易今日的我打倒昨日的我

引用:
原帖由 高達滴滴隊長 於 2019-3-16 12:46 PM 發表

Abba呢啲嘍羅就冇乜所謂,嗰啲代表左成間公司出嚟唱淡,唔可以甘容易今日的我打倒昨日的我
記憶中美記武打名星早兩年一樣睇錯市之後轉返呔, 施老板月月轉呔, 689果間都試過……………

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-3-16 06:13 AM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190312/mobile/bkn-20190312160553199-0312_00842_001.html

星展香港的香港房地產業分析員丘卓文表示,看淡本港今年樓價,料樓市仍有10%調整空間。雖然現時樓市有復甦跡象,但只是「半年前預計好差嘅因素,現時又唔係咁差」,強調經濟環境只是相對不太差,並非整體經濟環境轉好,亦未 ...
樓主知唔知全港按揭市場,星展佔左幾多?

只可以話淡J 真係唔識野架喎 一個同市場脫節既人講野都好信

回覆 引用 TOP

始終都係嗰句。易升難跌。

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。