註冊 登入

[其他] 現時仲有哪些屋苑管理費是在$3/實呎以下而又有提供會所設施呢

現時仲有哪些屋苑管理費是在$3/實呎以下而又有提供會所設施呢 E-mail 此主題給朋友

大家分享一下

1) 廣豐臺 (西環)
2) 駿景園 (火炭)
3) 韻濤居 (荃灣)
4) 栢慧豪園(天水圍)
5) 愛琴海峯 (屯門)
6) 嵐山 (大埔)
7) 逸瓏灣(大埔)
8) 翠怡花園 (青衣)
9) 青怡花園 (青衣)
10) 嘉湖山莊(天水圍)
11) 牽晴間 (粉嶺)
12) 疊茵庭 (屯門)
13) 卓爾居 (屯門)
14) 海怡半島 (香港仔)
15) 星河明居 (鑽石山)
16) 首都, 領都, 領峯, 領凱(康城)
17) 將軍澳廣場 (將軍澳)
18) 將軍澳中心 將軍澳
19) 港灣豪庭 (大角咀)
20) 碧堤半島 (深井)
21) 海逸豪園 (紅磡)
22) 灝景灣 (青衣)
23) 花都廣場 (粉嶺)
24) 碧湖花園 (粉嶺)
25) 清水灣半島 (將軍澳)
26) 匯景花園 (藍田)
27) 昇柏山 (荃灣)
28) 樂悠居 (荃灣)
29) 傲雲峰 (土瓜灣)
30) 麗港城 (藍田)

精選樓盤
其實你知唔知 會所既管理費所有業主都有份比? 
所以用實呎黎計管理費係完全錯誤

又要平, 又要靚, 邊有咁着數?   

曼克頓山好似重得

回覆 引用 TOP

好多舊屋苑2蚊都唔使

引用:
原帖由 jimmykiss 於 2019-3-15 01:47 PM 發表

好多舊屋苑2蚊都唔使
有會所設施?例如呢?

名城 $2.x

愛過 恨過 哭過 也笑過... ''

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 match36 於 2019-3-15 01:49 PM 發表

有會所設施?例如呢?
有會所就平極 都要岩岩過2蚊,大西北屋苑

引用:
原帖由 jimmykiss 於 2019-3-15 02:01 PM 發表

有會所就平極 都要岩岩過2蚊,大西北屋苑
係呀。我諗會所設施對租客選擇單位來說是會加分的。但有會所管理費又實會貴DD而影響回報。所以想大家分享一下仲有咩屋苑係管理費合理而又有會所囉

回覆 引用 TOP

廣豐台

回覆 引用 TOP

完全應同, 我覺得要用人頭計最好.
買得大, 唔一定人多住.

引用:
原帖由 sylim 於 2019-3-15 01:32 PM 發表

其實你知唔知 會所既管理費所有業主都有份比? 
所以用實呎黎計管理費係完全錯誤
有點不明。可以再解釋下你的意思嗎?大家研究下

引用:
原帖由 match36 於 2019-3-15 02:24 PM 發表

有點不明。可以再解釋下你的意思嗎?大家研究下
實用呎係唔計會所面積 唔同屋苑會所大小都唔同
兩個屋苑假設相同管理費$1000 單位實用面積一樣 假設係400呎
即每實用呎管理費$2.5

但再睇真D 原來屋苑A得一個爛鬼舊泳池 連更衣室都冇
屋苑B係大型會所加室內外泳池 室內有暖水設備

咁你話呢個比較有無意義?

駿景園

100 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。