註冊 登入

[其他] 黃埔仲買唔買得過?

我assume你講黃埔花園,我係業主,有資格評論。

先講缺點,1. 鑽石廳樓底矮,死症冇得醫,但而家LCD電視影響已經比20年年少。另一個間隔問題係陣位太多,放傢俬好唔方便。
2. 漏水問題,黃埔係有好多漏水單位。我買入個單位都漏水,搞左一年等樓上全屋裝修先解決到事件。
3. 舊,冇會所,未做大維修,鍾意靚/享受的就唔好揀喇
4. 管理差:好多時一個保安守兩幢大廈。
5. 黃埔花園隔音係差,我成日聽到鄰居鬧交

優點 1.呎價平,紅磡舊區30年單幢樓都賣到17k,黃埔花園相對大型和新就超值。
2. 管理費平,黃埔管理的確係麻麻,但2蚊唔駛一呎的管理費你想要求d咩?有食蕉打掃有平台花園遊樂場球場。同區某d單幢樓淨係得個食蕉都唔只兩蚊!btw, 我收到管理處已對東張西望作回應。我唔評論邊個真邊個假,只係一分錢一分貨,黃埔管理的性價比未必差過新地樓。而對收租人仕來講,呢個更加係優勢!
3. 交通方便,商場食肆多,不解釋
4. 其實黃埔人流一d都唔密,對比沙田和德福已經差一截,唔好講旺尖銅。事實上太少人行的商場,舖頭遲早執哂,根本就唔係好事,我曾經住過呢類屋苑。
5. 35校網係好得黎冇人知。生女固然有得抽神校,另外幾間區內小學band 1率都高過5成。

另外,買黃埔花園千祈唔好買對住紅磡道d樓,我懷疑過夜晚有人賽車,超嘈。同埋1期好多單位對住舊區,空氣都相對較差。天地兩層都唔好買,有錢最好梗係7期方廳向海!

精選樓盤
引用:
原帖由 毛毛手 於 2019-3-16 01:30 AM 發表

我assume你講黃埔花園,我係業主,有資格評論。

先講缺點,1. 鑽石廳樓底矮,死症冇得醫,但而家LCD電視影響已經比20年年少。另一個間隔問題係陣位太多,放傢俬好唔方便。
2. 漏水問題,黃埔的確好多漏水單位,我買入個單位都漏水,搞左一年等樓上全屋裝修先解決到事件。
3. 舊,冇會所,未做大維修,鍾意靚/享受的就唔好揀喇
4. 管理差:好多時一個保安守兩幢大廈。

優點 1.呎價平,紅磡舊區 ...
黃埔:OUT到無輪丶密丶交通不便塞車丶大酒店丶無露台丶鑽石
半島:OUT丶交通不便塞車丶大酒店丶嘈丶無露台丶人多丶無卡屎
海逸:OUT丶交通不便塞車丶密丶無露台丶吾夠卡屎丶滲水
海濱:居屋底丶怪則丶交通不便丶密丶無露台丶無卡屎
維岸:幾千萬買呢度?又傘住又成…

只是講下缺點傘,吾好怪米米

回覆 引用 TOP

咁舊 d則都唔好 樓底矮 又漏水

3x年樓你買完再供多30年變危樓仲有人要

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-3-16 09:53 AM 發表

半島:OUT丶交通不便塞車丶大酒店丶嘈丶無露台丶人多丶無卡屎

只是講下缺點傘,吾好怪米米 ...
咁都會軒,海名軒又有何評論?

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-3-16 09:53 AM 發表

黃埔有地鐵,交通不便?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上肥肥裙 於 2019-3-15 12:42 PM 發表

黃埔都有成3X 樓齡, 但好近地鐵站同好多野食! 
可惜管理公司好差, 屋苑又漏水....

大家點睇? 
黃埔花園我認為買來放租比較實際, 自住感覺開始有風險

回覆 引用 TOP

好多閒人,又嘈又 dirty.

回覆 引用 TOP

最衰就係長柒啲鑽石廳設計。

黃埔花園真係好差, 唔好買貴哂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sohaboy 於 2019-3-15 07:14 PM 發表

AA會同你講,黃埔太旺,唔好,新界山卡啦新樓,有接駁巴士去地鐵輕鐵!好過黃埔多多聲
好多天才話沙田比黃埔更好,因為沙田有沙中線!
話將來沙田有沙中線出中環快好多喎! 因為可能吾知道黃埔位於紅磡!

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 A1000 於 2019-3-16 01:31 PM 發表

最衰就係長柒啲鑽石廳設計。
大部份人都會讚太古城單位實用, 其實太古城最靚單位就是鑽石廳, 超好用!

大單位鑽石廳超好用!
至於一般人只去睇兩房單位鑽石廳,其實真係堅吾實用! 但當你去睇完3房單位的鑽石廳,便知道是兩回事!

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 keyman98 於 2019-3-17 11:42 AM 發表

好多天才話沙田比黃埔更好,因為沙田有沙中線!
話將來沙田有沙中線出中環快好多喎! 因為可能吾知道黃埔位於紅磡!
郊區就是郊區
真市區就是真市區

回覆 引用 TOP

引用:

米哥! 你不停講交通不便! 紅磡有火車/地鐵/巴士/船/的士/小巴, 其實不如建議一下, 一些比紅磡交通更方便的地區? 有齊咁多種交通工具?
黃埔已經有地鐵, 三個地鐵站直出到旺角,不用轉車. 現在仲講紅磡交通不便塞車, 米哥真係好OUT喎!

引用:
原帖由 守法者 於 2019-3-16 01:06 PM 發表

咁都會軒,海名軒又有何評論?
海名:不可正常開窗

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。