註冊 登入

$$$恆指牛熊攻略$$$

$$$恆指牛熊攻略$$$ E-mail 此主題給朋友

歡迎同路人一齊研究討論!
(有興趣跟我一齊深入研究的朋友, 可以先PM我自我介紹一下, 包括: 性別, 年齡, 對牛熊有多了解及wechat!)

精選樓盤
準備功!
正所謂功欲善其事, 必先利其器, 最基本的, 莫過於搵一間收費便宜, 做買賣又有速度的大公司啦!

每個交易日要準備好的, 就是在開市時, 揀定一隻牛, 一隻熊. (#154/P.11)

1) 其次就係要為自己定好一些規條, 要自己嚴格執行的!------P.11
  a) 嚴格執行止蝕
  b) 無時間睇市就唔好玩
  c) 要平均注碼, 建意起碼5手, 10手......
2) 一些操作上的技巧
  a) 唔追貨
  b) 唔會在浪的中間入貨或出貨
  c) 出入貨一定要睇位
3) 心態
  a) 要有一係唔出手, 一出手就要贏的決心, 唔好比輸變成一個習慣
  b) 時刻要檢討
  c) .....

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

估市
一個不用估計當日大市是升是跌的玩法, 大大減低估錯方向的風險! (P.19)

1) 觀察......

2) 分析......

3) 定位......

4) 反應......

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

留位

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

本人玩咗恆指牛熊多年,總算有點成績,希望認識多D同路朋友,一齊研究討論!

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-15 08:31 AM 發表

歡迎同路人一齊研究討論!
分析王開舖,支持下先!

引用:
原帖由 米米妮 於 2019-3-15 08:47 AM 發表

分析王開舖,支持下先!
妳係我徒弟,當然要捧場啦!

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

风雨同路

引用:
原帖由 中午芳香的留言 於 2019-3-15 09:12 AM 發表

风雨同路
歡迎, 師兄最近戰果如何?

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

😭😭今日半日就輸左人工既1/5了
樓主可否分享下心得學下野🙇🏻‍♂️

引用:
原帖由 ahiru_ho 於 2019-3-15 01:29 PM 發表

😭😭今日半日就輸左人工既1/5了
樓主可否分享下心得學下野🙇🏻‍♂️
可以呀, 不如你先講下你點玩法?

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

日內我都係睇均線,背馳
過夜就睇消息,新聞
呢排都唔敢過夜,因為睇唔清
但尋日就屎忽痕熊過,今日就錯方向了

引用:
原帖由 ahiru_ho 於 2019-3-15 02:14 PM 發表

日內我都係睇均線,背馳
過夜就睇消息,新聞
呢排都唔敢過夜,因為睇唔清
但尋日就屎忽痕熊過,今日就錯方向了
你無止蝕? 你憑甚麼昨天決定熊過夜?

心善則到處天堂!
引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-15 02:18 PM 發表

你無止蝕? 你憑甚麼昨天決定熊過夜?
冇止蝕..今朝見佢喺均線唔上唔落.. 就繼續做野.. 之後就得返條熊屍😑😑
尋晚係見佢橫盤咁耐 多數係單邊.. 所以就博一博😅

好牙!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。