註冊 登入

$$$恆指牛熊攻略$$$

引用:
原帖由 米米妮 於 2019-3-15 08:21 PM 發表

我淨玩牛熊咋,其他正股果d未玩過!
我一開始唔識玩牛熊 正股都只識388,700果啲 正股成本比較高 想買多幾手都唔夠錢

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-15 08:31 PM 發表

唔識有唔識既好,好多人,明知自己果套唔得,但偏要堅持!
唉.. 我而家都知自己果套好唔得
但唔知點改善.. 識既野太小了😔

引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-15 09:09 PM 發表

在最近的恆指升巿裏,你有冇斬獲或損失?
今個月頭開始升果幾日係有賺幾百的 因為買得二手 所以賺得小 28Feb收市前入 過左成個星期夜咁滯先放 我係睇日K個圖決定買同放的 今個星期升果啲 一蚊都賺唔到 仲蝕😭😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahiru_ho 於 2019-3-15 11:01 PM 發表

唉.. 我而家都知自己果套好唔得
但唔知點改善.. 識既野太小了😔
如果你有興趣又聽教的話,我可以給你一些意見,但要明確我的玩法是啱你的?

心善則到處天堂!
玩左股票年幾,但已經無玩,近半年玩即日指數牛熊,唔會買近價,買街貨量多,止蝕set 3格,目標8-20格,有贏有輸,但買入位成日唔啱,一止蝕左先升,想學點捕捉浪段

引用:
原帖由 jeremy1018 於 2019-3-16 02:53 PM 發表

玩左股票年幾,但已經無玩,近半年玩即日指數牛熊,唔會買近價,買街貨量多,止蝕set 3格,目標8-20格,有贏有輸,但買入位成日唔啱,一止蝕左先升,想學點捕捉浪段 ...
你要講多D,你是怎睇入位及出位的?怎估方向?

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

用之前高低位做支持/阻力位黎決定入位及出位,例如價格下跌到支持位後,一支陽燭收反上支持位就買上,用30點止蝕,然後就睇下趨勢會唔會持續,如持續,會將止蝕位不停推高,到100點會食一半

引用:
原帖由 jeremy1018 於 2019-3-16 05:16 PM 發表

用之前高低位做支持/阻力位黎決定入位及出位,例如價格下跌到支持位後,一支陽燭收反上支持位就買上,用30點止蝕,然後就睇下趨勢會唔會持續,如持續,會將止蝕位不停推高,到100點會食一半 ...
簡單嚟講,如果你覺得你說的入市方法是可以的話,將止蝕位加大就可以,我唔知你點解止蝕只set三格咁少,我通常會是廿格!

心善則到處天堂!
引用:
原帖由 jeremy1018 於 2019-3-16 05:16 PM 發表

用之前高低位做支持/阻力位黎決定入位及出位,例如價格下跌到支持位後,一支陽燭收反上支持位就買上,用30點止蝕,然後就睇下趨勢會唔會持續,如持續,會將止蝕位不停推高,到100點會食一半 ...
我好有興趣知道你的成功與失敗(被止蝕)的比例。

心善則到處天堂!
引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-16 05:29 PM 發表

簡單嚟講,如果你覺得你說的入市方法是可以的話,將止蝕位加大就可以,我唔知你點解止蝕只set三格咁少,我通常會是廿格!
用20格做止蝕,目標都係20格?

引用:
原帖由 jeremy1018 於 2019-3-16 05:45 PM 發表

用20格做止蝕,目標都係20格?
十格或廿格

心善則到處天堂!
引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-16 05:47 PM 發表

十格或廿格
勝率係幾多?

引用:
原帖由 jeremy1018 於 2019-3-16 05:49 PM 發表

勝率係幾多?
我帶住我徒弟trade的,佢話我有九成幾!

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

👍想跟你trade

引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-16 05:47 PM 發表

十格或廿格
話就話十格,廿格,但無論入或放,都要睇位入,唔係話到十格或廿格就要硬食的!

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。