註冊 登入

$$$恆指牛熊攻略$$$

引用:
原帖由 ahiru_ho 於 2019-3-15 02:23 PM 發表

冇止蝕..今朝見佢喺均線唔上唔落.. 就繼續做野.. 之後就得返條熊屍😑😑
尋晚係見佢橫盤咁耐 多數係單邊.. 所以就博一博😅
我講下我既trade法, 首先, 我自己會定下一些規則, 要自己一定嚴格執行, 例如: 唔追貨, 唔會揀太近的貨, 一定要止蝕, 大部份情況下唔會渣過夜, 入貨同出貨都要睇位, 睇唔通就唔trade......, 我係玩即日食浪為主的, 唔會睇甚麼均線, 指標, 我有自己的一套睇法, 效果都有九成準的.

心善則到處天堂!
精選樓盤
玩牛熊是否all or nothing…

引用:
原帖由 中午芳香的留言 於 2019-3-15 02:53 PM 發表

玩牛熊是否all or nothing…
當然唔會啦, 機會日日都有!

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 分析王 於 2019-3-15 02:36 PM 發表

我講下我既trade法, 首先, 我自己會定下一些規則, 要自己一定嚴格執行, 例如: 唔追貨, 唔會揀太近的貨, 一定要止蝕, 大部份情況下唔會渣過夜, 入貨同出貨都要睇位, 睇唔通就唔trade......, 我係玩即日食浪為主的, 唔會睇甚麼均線, 指標, 我有自己的一套睇法, 效果都有九成準的. ...
介意說明一下嗎?想學下野..

引用:
原帖由 ahiru_ho 於 2019-3-15 03:17 PM 發表

介意說明一下嗎?想學下野..
平均嚟講, 你既戰績如何? 有沒有甚麼成功或者失敗的經驗, 可以大家分享一下? 我既玩法要長期昅住個市, 未必人人可以做到的!

心善則到處天堂!
新手.留名學野..
如果5000$熊..今日買中左... 價位0.025去到0.032..只係賺左1500.
回報合唔合理...因為我都唔知點揀邊隻.熊好..我剩係識揀.距離收回價遠...
請問你會點揀牛熊證.

引用:
原帖由 雲雲CCW 於 2019-3-15 04:26 PM 發表

新手.留名學野..
如果5000$熊..今日買中左... 價位0.025去到0.032..只係賺左1500.
回報合唔合理...因為我都唔知點揀邊隻.熊好..我剩係識揀.距離收回價遠...
請問你會點揀牛熊證. ...
你連D基本嘢都未識, 我勸你就唔好玩住, 做多D功課先, 不過如你真心想學, 我可以叫我徒弟指點下你既!

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahiru_ho 於 2019-3-15 02:23 PM 發表

冇止蝕..今朝見佢喺均線唔上唔落.. 就繼續做野.. 之後就得返條熊屍😑😑
尋晚係見佢橫盤咁耐 多數係單邊.. 所以就博一博😅
我都係開工時段實個市,但係成日重要關頭,就比人叫左去做嘢,錯過左好多機會!😭😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雲雲CCW 於 2019-3-15 04:26 PM 發表

新手.留名學野..
請問你會點揀牛熊證. ...
想請問下,你今日隻熊收回價是多少?

新手留名, 希望見到師兄更多實戰心得分享。

小弟正在學習期子中,見自己用嘅手法同師兄接近,所以希望起師兄身上多多學習。 
因為都係做即市唔過夜,雖然工具唔同,但睇市方式應該會差唔多。
小弟心得係 1. 先定趨勢 2. 再搵轉折位。
平均線, RSI, MACD, DMI, STC 一律都唔識用。 
只用K線 + 支持/阻力 操作。
成功率自覺有70~80%。
實戰+paper trade。
小弟覺得搵入市位唔難,反而要克服心魔更難。
例如,覺得哩一刻係應該買入,但內心又覺得跌得好凶險吓,自己係咪真係睇啱呢。猶豫一吓,個價就標左上去。
唔知師兄起哩方面冇咩建議可以比小弟參考呢?

引用:
原帖由 米米妮 於 2019-3-15 04:48 PM 發表

想請問下,你今日隻熊收回價是多少?

引用:
原帖由 期屎農夫 於 2019-3-15 05:35 PM 發表

新手留名, 希望見到師兄更多實戰心得分享。

小弟正在學習期子中,見自己用嘅手法同師兄接近,所以希望起師兄身上多多學習。
因為都係做即市唔過夜,雖然工具唔同,但睇市方式應該會差唔多。
小弟心得係 1. 先定趨勢 2. 再搵轉折位。
平均線, RSI, MACD, DMI, STC 一律都唔識用。
只用K線 + 支持/阻力 操作。
成 ...
你都係玩食浪? 我通常食十格廿格就走的, 入位過咗唔會追, 等下一個!

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

我自己以前玩股票,但2018年下半年太慘烈,錢蝕得唔多,但股票起只能買上,冇得買落(唔計動物,個人喜好,唔玩)嘅情況下,當自己覺得睇啱買入,一個bad news 瞓醒HSI又低開3XXpts,個心涼晒.....

所以轉場去即市同機會多D 嘅場玩。唔想下下未開市就比人打幾巴先。

我暫時重起樹摸索修正中,都係以1X~2X pts 為起始點,但如果入左之後突然走出趨勢,就會坐多陣,睇睇戲先。
期子對我黎講有個好處,因為只做即市,日日都可以當新game玩,冇之前嘅負擔。

咁師兄你呢?

引用:
原帖由 期屎農夫 於 2019-3-15 06:01 PM 發表

我自己以前玩股票,但2018年下半年太慘烈,錢蝕得唔多,但股票起只能買上,冇得買落(唔計動物,個人喜好,唔玩)嘅情況下,當自己覺得睇啱買入,一個bad news 瞓醒HSI又低開3XXpts,個心涼晒.....

所以轉場去即市同機會多D 嘅場玩。唔想下下未開市就比人打幾巴先。

我暫時重起樹摸索修正中,都係以1X~2X pts 為起始點,但如果入左之後突然走出趨勢,就會坐 ...
你唔洗返工,可以昅住個市?

心善則到處天堂!

回覆 引用 TOP

工作唔忙,老闆好少直接搵我,所以日日happy hour 都得,當然人工唔高又冇前途啦

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。