註冊 登入

[樓宇按揭] HSBX 回贈2.08% 算少嗎

引用:
原帖由 無敵樓景 於 2019-3-14 10:33 PM 發表

指引冇講借貸幾多,只要現金回贈多過1%就要全數扣
此外,若果未借足成數上限,例如上述樓價1,200萬元,只借貸款額400萬元,由於400萬元加上現金回贈少於按揭貸款額上限600萬元,因此不用扣除。若果是轉按人士,轉按時如只轉貸款餘額,而不加按套現,由於樓價近年升值,貸款餘額料遠少於按揭成數上限,現金回贈亦不用扣貸款額。

若果手頭鬆動,首期預算較多人士,識得揀,當然是揀更高的現金回贈。

最後溫韾提示:個別銀行中介回贈的 0.4% 有可能以扣減後的貸款額去計算,和以未扣減前去計0.4%,可能兩者有幾十元的分別,詳情向您的按揭代理確認。

引用返師兄篇文章下面既例子

精選樓盤
引用:
原帖由 蛙蛙蛙打到黎 於 2019-3-14 11:03 PM 發表

此外,若果未借足成數上限,例如上述樓價1,200萬元,只借貸款額400萬元,由於400萬元加上現金回贈少於按揭貸款額上限600萬元,因此不用扣除。若果是轉按人士,轉按時如只轉貸款餘額,而不加按套現,由於樓價近年升值,貸款餘額料遠少於按揭成數上限,現金回贈亦不用扣貸款額。

若果手頭鬆動,首期預算較多人士,識得揀,當然是揀更高的現金回贈。

最後溫韾提示:個別銀行中介回贈的 0.4% 有可能以扣減 ...
咁我算唔算係呢個CASE...同獅子銀行借2.65M(未夠6成)
所以見到還款表係以2.65M計算每月還款...即係可以現金回贈晒$56XXX

銀行唔借錢俾人,點搵食?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-3-14 07:33 PM 發表

續按回好小
即係幾多?個terms一樣?

引用:
原帖由 ryangiggb 於 2019-3-14 11:13 PM 發表

咁我算唔算係呢個CASE...同獅子銀行借2.65M(未夠6成)
所以見到還款表係以2.65M計算每月還款...即係可以現金回贈晒$56XXX
我都請教梗樓景師兄
因為平時都唔會借盡,所以次次轉按都回足

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2019-3-14 11:24 PM 發表

即係幾多?個terms一樣?
你同佢講出面offer幾多,佢會盡量pair返個利率
但回贈係少一點

回覆 引用 TOP

想問係咪一定唔使walk in 銀行格價? 因為無左中介果筆, 一定係星星屈機
以前聽人講係銀行又睇下, 中介又睇下, 而家只睇中介可以吧?

回覆 引用 TOP

我幾個月前都係
Plan a 1% rebate 直入你袋
Plan b 1.95 rebate 全數你爭銀行條大數度扣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ho_alex 於 2019-3-14 07:15 PM 發表

BOC 回 2.1% + 2000
呢排申請緊中銀,話 現金回贈2.07%+HKD2,000+$500超市禮券

引用:
原帖由 惰性廢料 於 2019-3-14 10:47 PM 發表

同你差唔多時間
得2.0%無其他coupon
Loan size 350左右
2.08正呀
師兄,想請教一下,2%回贈是全部扣在扣貸款額,還是扣1%回1%咁分開?

引用:
原帖由 Sam_Chung007 於 2019-3-15 12:27 AM 發表

師兄,想請教一下,2%回贈是全部扣在扣貸款額,還是扣1%回1%咁分開?
我係全扣loan的
成交日就即回左
想分開扣應該要同銀行傾就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sam_Chung007 於 2019-3-15 12:24 AM 發表

呢排申請緊中銀,話 現金回贈2.07%+HKD2,000+$500超市禮券
我都係中x但冇二千 cash rebate ,得300 Coupon,定出offer letter 時先會講個2000 cash rebate ?

引用:
原帖由 褲lin君 於 2019-3-15 12:56 AM 發表

我都係中x但冇二千 cash rebate ,得300 Coupon,定出offer letter 時先會講個2000 cash rebate ?
我交form時,我double confirm 樓價同借幾多時順便問埋的。

不過因為簽咗中原個按揭轉介,變咗中銀冇**回贈,應該不會簽佢了

回覆 引用 TOP

又話加息既

引用:
原帖由 次那人 於 2019-3-15 01:31 AM 發表

又話加息既
暗加明減囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。