註冊 登入

[其他] 【樓奴】買不起樓難道一世與家人共住不結婚?

引用:
原帖由 raymond338hk 於 2019-3-15 10:43 AM 發表

同意
學歷膨漲,大學學位量化寬鬆,今日既大學生唔好怨天怨地,一味講今時唔同往日,而家好多大學生連7,80年代理工/樹仁/浸會學院時代既high dip畢業生都不如。成日拎以前大學生點樣風光,而家自己點樣折墮,世界變,自己唔增值,莫講上車,生活都成問題

精選樓盤
引用:
原帖由 inthecloset 於 2019-3-15 11:09 AM 發表

學歷膨漲,大學學位量化寬鬆,今日既大學生唔好怨天怨地,一味講今時唔同往日,而家好多大學生連7,80年代理工/樹仁/浸會學院時代既high dip畢業生都不如。成日拎以前大學生點樣風光,而家自己點樣折墮,世界變,自己唔增值,莫講上車,生活都成問題 ...
最錯政府,搞太多大學學位出來,d人個個讀完就同以前比較,他們根本連以前的中7生都不如,勉強比都是80年代的中五生

引用:
原帖由 pherrows 於 2019-3-15 11:05 AM 發表

1985年大學畢業撚有5000蚊呀
應該唔止
我老豆81年轉做CM老師,月薪都有4000,GM更高,而且當年人工加得好快
1985年我小五,同學爸爸係lBM做經理,人工28000,當年算高收入

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
我公屋仔出身,三十幾,中五畢業,唔識英文,做街霸賣上網,前年都買到五百幾萬樓,仲要比五成首期

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2019-3-15 10:58 AM 發表

1985年波羅包0.6一個
85年 最低級的公務員 沒記錯的話起薪點是2千幾蚊,公屋百幾蚊租。
但買樓要幾十萬,每年代都有當時的艱難

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-3-15 11:19 AM 發表

應該唔止
我老豆81年轉做CM老師,月薪都有4000,GM更高,而且當年人工加得好快
1985年我小五,同學爸爸係lBM做經理,人工28000,當年算高收入
85年人工月薪28000!!勁過現在50萬的
美孚85年都是45萬一間,千幾呎

引用:
原帖由 中環大回覆 於 2019-3-15 11:20 AM 發表

85年 最低級的公務員 沒記錯的話起薪點是2千幾蚊,公屋百幾蚊租。
但買樓要幾十萬,每年代都有當時的艱難
當時供樓利息十幾厘,買樓不是一般中下階層的 agenda

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 windows311 於 2019-3-14 03:29 PM 發表

而家大部分人都只會生1個小朋友,基本上與家人同住無問題。
跟躆經驗港女肯與你家人同住通常都有覓雪BB咁正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2019-3-15 11:24 AM 發表

85年人工月薪28000!!勁過現在50萬的
美孚85年都是15萬一間,千幾呎
又未至於,28000等於而家月入十零萬
85年美孚大單位絕對不止15萬,我家86年搬去西環建築面積680呎普通洋樓,樓價都要4X萬

我中小學都讀豪宅區傳統名校,同學9成9住私樓,父母買樓經驗豐富,所以對樓價幾有概念

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-3-15 11:24 AM 發表

當時供樓利息十幾厘,買樓不是一般中下階層的 agenda
是。
30幾年前買倒樓的都是那年代的有錢人和高收入人士~~中下階層打份工邊有可能負擔得起,
以前一間屋上下隔床住十幾人 多的是~

儲下錢等機會先買,代代都係咁,但知易行難,因為唔啱聽。

回覆 引用 TOP

反而現在的社會肯定好過以前
以前買樓的只有上上層的人
現在買樓的,有些中下層都買到

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2019-3-15 11:14 AM 發表

最錯政府,搞太多大學學位出來,d人個個讀完就同以前比較,他們根本連以前的中7生都不如,勉強比都是80年代的中五生
而家中五資質既人都上到大學,傳統智慧讀飽書去寫字樓做大經理,文職市場供應泛濫,人工點會高?所以讀大學要讀專科,讀唔到就要認命,做下sales等等唔係靠學歷搵食既工,方可改善收入。困死自己,冇料又要做文職,注定冇得發圍

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。