註冊 登入

[其他] 【樓奴】買不起樓難道一世與家人共住不結婚?

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2019-3-14 03:26 PM 發表
https://youtu.be/CMJtD_ltA_Y

用古今大學畢業生計人工咪on 9囉!
以前考到中六都難過而家好多大學生啦!
不如用現今成績最好學歴最高嗰5%現代後生計,佢哋日後買樓都唔會好高難度,一般真係專業人士。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
"總之泛黃狗反對既就支持,支持既就反對,就實無錯。 "
引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2019-3-14 03:54 PM 發表

吾生小朋友吾結婚無問題
甚至一世唔結婚,單身一個落去都唔係問題。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2019-3-14 05:04 PM 發表

1985 5000蚊人工係大學畢業政府工起薪点!如比較2018,係30000而唔係15000!而且太古城要30000蚊呎!
其實幾時太古城要30000 一呎? 我見唔倒,平行時空?

回覆 引用 TOP

個個都ON99,早叫你地買又辣椒又成,依家住屋係要轉型喇,邊個話住屋一定要浴室廚房㗎。將來住屋只係一個個連厠房,共亨洗臉間,浴場同厨房。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

依家大學生太多
要合理d比較, 應該按返當年大學生人數同依家最top個班一樣人數大學生的收入黎計,睇吓買到幾多呎太古城

根本如果香港的公屋家庭,他們都結婚後要搬出去住,都不知幾多樓先夠。

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2019-3-14 03:26 PM 發表
https://youtu.be/CMJtD_ltA_Y

1985年嘅大學生 vs 2018年嘅大學生

引用:
原帖由 thunderpig 於 2019-3-14 07:59 PM 發表

1985年嘅大學生 vs 2018年嘅大學生
根本不可以比,以前得港大,中大,
現在10間所謂大學,
根本不可以比

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2019-3-14 07:51 PM 發表

根本如果香港的公屋家庭,他們都結婚後要搬出去住,都不知幾多樓先夠。
公屋仔話婚後叫老婆唔好返工生多幾件再申請公屋分戶

引用:
原帖由 choki 於 2019-3-14 08:05 PM 發表

公屋仔話婚後叫老婆唔好返工生多幾件再申請公屋分戶
當然啦,他們好生得!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2019-3-14 03:54 PM 發表

吾生小朋友吾結婚無問題
唔通老咗孤零零自己一個好咩!

回覆 引用 TOP

無乜$就去越南娶老婆, 仲諗買樓

結咗婚繼續同父母一齊住,無問題,只要夫婦同兩老相處到就可以。

很多人有小朋友之後同父母一齊住,多個人幫手湊小朋友,又有住家飯食。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。