MPF..有沒人指點下..已虧損$40,000 銀聯 100%中國及香港股票基金

引用:
原帖由 領遵班子 於 13/3/2019 02:25 PM 發表

好文

但提取MPF時遇上股災其實都唔洗怕。因為整畢資金不會於一年用光, 提取後扣除1~2年生活費用,可再把剩餘大部資金放回投資市場等大市反回正常水平。
當然最好就在平時管理好自己資產的風險水平。 ...
班子兄言重了。
的確正如班子兄所說,退休時遇上股災,只不要取走大部分,慢慢滾大它是最佳的做法。
其實只要在平時管理好自己資產,衡量自身可承受的投資風險,一般都可以是正回報。
只是有時見到很多人,往往錯信「你咁後生,當然揀高風險啦,長遠有正回報,可以跑羸通脹...」等等,而抱住「放係度」、「唔理佢」,而到出了問題或新聞廣播後才「理財」就真的太遲了。

其實MPF止賺、止蝕好重要,唔一定要炒每個升浪,睇準每個跌浪,打工仔每個都非常忙碌。
要捕獲每個入市時機真的未必人人能做到,但其實只要有心做,我當他/她們能在30,XXX走,而在24,XXX入,現在都「賺番晒」了。
其實只要懂得或有心管理MPF或其他自己的金融投資產品,絕對可以有正回報。要高位入,低位走就另當別論。
不過往往就是有人喜歡升浪,升到中後先敢追貨,跌到差不多谷底才肯走貨,所以你個貼真的幫了不少人,特別是有意了解炒MPF的人。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
免責聲明:本人的內容及圖片.並不打算向任何人.提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之.來源可靠.也不表示本人.保證任何資料.均屬完整

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jasoncyf 於 2019-3-10 07:43 AM 發表

MPF..有沒人指點下..
已虧損$40,000
銀聯 100%中國及香港股票基金
可以怎麼辦?
樓主本金是多少?

回覆 引用 TOP

樓主現在應該輸得更多?

回覆 引用 TOP

仆佢個街,我其中一個戶口,今日收到虧損3k!
咁點轉好??
外行人求指點
都係BCT個環球股票基金
感謝

引用:
原帖由 IGO 於 2019-5-23 10:58 PM 發表

咁點轉好??
外行人求指點
感謝
3k係佔左戶口幾多%,買左咩?

如果以一個十幾萬有的mpf account,輸3k其實唔多!

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2019-5-25 01:46 PM 發表

如果以一個十幾萬有的mpf account,輸3k其實唔多!
得幾萬,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-5-25 01:09 AM 發表

3k係佔左戶口幾多%,買左咩?
咪bct 個環球基金

回覆 引用 TOP

3k有限錢,只要個MPF之後做對個決定,個市好番,好快就可以追番條數!

建議轉吓供應商,參考投資表現回報。如需要資料可聯絡我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IGO 於 2019-5-23 10:58 PM 發表

咁點轉好??
外行人求指點
感謝
如果預期個市會再跌,可考慮再轉部分去保守基金!

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-5-30 01:56 AM 發表

如果預期個市會再跌,可考慮再轉部分去保守基金!
收到,多謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2019-5-25 05:34 PM 發表

3k有限錢,只要個MPF之後做對個決定,個市好番,好快就可以追番條數!
我做左環球股票果隻,唔知啱唔啱

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。