註冊 登入

[其他] 儲番d子彈,可以再出撃(更新:剛簽臨約)

勁呀
樓主 我反而對你既理財心德有興趣
可以分享一下嗎?

Ocean Yeung
精選樓盤
引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-3-9 04:06 PM 發表

兩年前樓換樓換大左一倍,stamp裝修AA雜費用曬自己所有積蓄咁滯,但總算一蚊都冇叫老婆出過。

而且之前單位夫婦同名,兩年前買入時就只用自己名,所以老婆名free左。

兩公婆依家加埋有四球流動資金,目標打算係750至850萬灣仔跑馬地一帶單位比老婆名作收租用途。AA又叫我睇大坑天后。

今天睇左五六間,聽日又約緊,真係馬不停蹄! ...
其實香港好多人每年計埋b仔有兩三球,唔明點解咁多人唔信,睇樓主唔似假,應該係某投行中層

兩公婆做野最難反而係第四層,第一層自己名,第二層老婆,第三層老人家人頭加擔保已要減一成成數(我買時未有此例),第四層開始就要預好多首期,加上每月供款又儲少左錢。

我依家反思過返而覺得儲多一兩年買大d lumpsum好d, 唔好浪費人頭/stamp因為擔保會食左按揭成數。以你人工最少買1000以上

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2019-3-11 10:15 AM 發表

甘嘅支出
樓主係跨國公司高層, 年薪超過兩球...
你第一間樓可能巳係寶翠園级數
Mnc高層唔睇呢d啦,最少年薪一千萬以上先好計高層

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 國民的鏟屎官 於 2019-3-11 11:13 AM 發表

其實香港好多人每年計埋b仔有兩三球,唔明點解咁多人唔信,睇樓主唔似假,應該係某投行中層

兩公婆做野最難反而係第四層,第一層自己名,第二層老婆,第三層老人家人頭加擔保已要減一成成數(我買時未有此例),第四層開始就要預好多首期,加上每月供款又儲少左錢。

我依家反思過返而覺得儲多一兩年買大d lumpsum好d, 唔好浪費人頭/stamp因為擔保會食左按揭成數。以你人工最少買1000以上 ...
珍惜quota

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-3-11 07:50 AM 發表

傳統心態,港島抗跌能力夠高,而且我亦係港島人,打埋上易d

加上其實呢層樓我打算係第日送比我其中較大果位小朋友,所以想近d
咁唔好買太舊,最好廿多年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紅星加盈 於 2019-3-11 10:15 AM 發表

甘嘅支出
樓主係跨國公司高層, 年薪超過兩球...
你第一間樓可能巳係寶翠園级數
我第一層樓係港島細北半山,至於年薪.. 嗯,的確係超過,大概七八年前既事了.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wuusolo 於 2019-3-11 10:46 AM 發表

聽住先啦.

去到呢個位, 重會上來問.
如果5識+按買REITS,  

好打有限

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-3-11 10:11 AM 發表

嗯,四大長老,兩小朋友(國際加興趣),兩工人,一年三四次東京...
如果两公婆都係這種income level,  這種expenses level仍是有机會儲二百萬

引用:
原帖由 wuusolo 於 2019-3-11 10:46 AM 發表

聽住先啦.

去到呢個位, 重會上來問.
我明白你既出發點點,大家成日話,”去到呢個位,重洗問” etc

我兩年來冇點睇樓市,只係大概知市價,邊度好租等完全唔知。反而係更寄情工作,所以有左突破。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yylam1126 於 2019-3-11 12:25 PM 發表

如果5識+按買REITS,  

好打有限
Again 我自住果層只係買入兩年,雖然有升幅但係加按只有丁屎咁多

而其他資金我都係定短期roll 就算因為可以有flexibilty隨時買

再者,公司好多policy乜都唔比買

引用:
原帖由 stay131 於 2019-3-11 11:08 AM 發表

勁呀
樓主 我反而對你既理財心德有興趣
可以分享一下嗎?
真心冇乜

我由第一份工4,000$ 打上黎到依家

對自己節儉,對朋友家人闊手,冇self displince 你d錢會去得好快

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-3-11 12:04 PM 發表

珍惜quota
重有三個quota

太太
阿媽
外母

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-3-11 12:39 PM 發表

Again 我自住果層只係買入兩年,雖然有升幅但係加按只有丁屎咁多

而其他資金我都係定短期roll 就算因為可以有flexibilty隨時買

再者,公司好多policy乜都唔比買 ...
小弟簡單D, 7間樓+ 每月收十三次息(放數), 每次收5K, 打風流工,
我看你好多野(財技) 5懂, 做野辛苦

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-3-11 12:26 PM 發表

如果两公婆都係這種income level,  這種expenses level仍是有机會儲二百萬
太太收入接近我既一半

按依家呢個節奏一年應該可以儲二百四左右

引用:
原帖由 yylam1126 於 2019-3-11 12:45 PM 發表

小弟簡單D, 7間樓+ 每月收十三次息(放數), 每次收5K, 打風流工,
我看你好多野(財技) 5懂, 做野辛苦
明白

大家選擇走既路唔同

Again我係由好低層打上黎,生活上我係満足,但亦會想更上一層

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。