註冊 登入

一早講曬,買到升唔到,趺就有你份

引用:
原帖由 莊家本善良 於 2019-3-7 03:32 PM 發表

現在扮演股神自欺欺人,其實大家都知道莊家話事,扮股神有咩用
扮股神的一個一個咁自殺 我真係唔明點解要扮

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 莊家本善良 於 2019-3-7 03:32 PM 發表

現在扮演股神自欺欺人,其實大家都知道莊家話事,扮股神有咩用
都唔知玩死左幾多個大C

引用:
原帖由 殘廁原始的腳毛 於 2019-3-7 03:49 PM 發表

都唔知玩死左幾多個大C
全部教人賭的,教人分析的都要死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 殘廁原始的腳毛 於 2019-3-7 03:49 PM 發表

都唔知玩死左幾多個大C
教人賭嘅最終自殺,教人睇幾多幾多點嘅又死,越扮越慘

回覆 引用 TOP

改變不了什麼!只好,說聲阿門or 南嘸阿彌陀佛

回覆 引用 TOP

投資最終目的是有盈利 識賣出比買入更重要

引用:
原帖由 持沽定 於 2019-3-9 12:28 AM 發表

投資最終目的是有盈利 識賣出比買入更重要
投資在自己身上一世也不用賣出 盈利亦只會一路增多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 莊家本善良 於 2019-3-7 12:13 PM 發表

千祈唔好諗住投資會幫你生產收入,投資係唔會生產到收入,收入一定係要靠你哋自己的
你上面唔係講長揸收息股咩, 咁又點會無收入

回覆 引用 TOP

我既想法同老師都好接近,但又唔完全一樣

首先我認同成日係股市出入得多既都係蝕錢收場,尤其玩衍生工具,細價股,甚至係大型股但出入很頻繁,個d叫做投井,唔係投資

而且我認同投資應該將資金放係穩定既收息股,債 或者不動產一方面保本抗通脹,另一方面可以制造穩定既現金流增加收入,實行錢搵錢既理念

但我唔認同既係完全唔可以有炒賣呢一個講法,我覺得可以留有一部份資金,甚至權衡風險去做一d借貸,係適當既時候投入,如股市最低迷既時候買入指數基金,透過一段時間賺取一個差價,風險唔高而且利潤亦不差,最後將本金收回,利潤再投放到股票增加息收,加強現金流。

不然完全靠工資既收入同每年既息收,回報率太低,好難增加收入

回覆 引用 TOP

所以要長揸十年?

引用:
原帖由 星0512 於 2019-3-21 05:03 PM 發表

所以要長揸十年?
是一世

回覆 引用 TOP

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。