註冊 登入

股票期權,請給意見

股票期權,請給意見 E-mail 此主題給朋友

有高位蟹貨,低位時做了SC, 現在隻股爆晒上嚟,如果又唔想被行使,還可以怎樣做?

e.g.:
#388($272), 做了201909 ShortCall230, 權金得6蚊, 現在當然入晒價,(假設預計正股會回落返,但是又未必回到$230), 請問還有甚麼可做呢?
1. 乜都唔做,等9月SC被人行使? 等如$236賣出
2. 趁現在高位先放蟹貨(i.e.正貨),做住naked call先,買388call輪, 等遲啲正股回落時平SC倉
3. 做返9月SP,收啲權金補償吓
4. 買388put輪?
5. 轉倉到201912 ShortCall ?

精選樓盤
引用:
原帖由 清晨邊緣的師姐 於 2019-2-23 12:19 AM 發表

高位蟹貨,低位時做了SC, 現在隻股爆晒上嚟,如果又唔想被行使,還可以怎樣做?

e.g.:
#388($272), 做了201909 ShortCall230, 權金得6蚊, 現在當然入晒價,(假設預計正股會回落返,但是又未必回到$230), 請問還有甚麼可做呢?
2. 趁現在高位先放蟹貨(i.e.正貨),做住naked cal ...
我同你情況差不多,在1月頭covered call 一批內銀內險蟹貨。現在當然全部入晒價,早幾日仲有一批2月sc被提早行使。可能係因為價內期權買賣差價太濶,所以對家行使再賣貨仲著數。我建議你等夠鍾交貨就算,如果賣出正股對家提早行使LC你就大鑊。

回覆 引用 TOP

我古你係$200附近开倉,你依家平權倉都得架,等同你现價266.8$買入正股,用輪證若價內程度不同,升幅亦不同。

引用:
原帖由 中午芳香的留言 於 2019-2-23 01:21 PM 發表

我古你係$200附近开倉,你依家平權倉都得架,等同你现價266.8$買入正股,用輪證若價內程度不同,升幅亦不同。
現在平倉,須然能keep到正股,但一張都輸咗幾千

回覆 引用 TOP

正股好倉,期權淡倉,兩者已有對沖,其實升跌都係賺兩者走勢的差價,權倉會走得慢D,所以你預期会回落的話,買put可以加重權倉對沖力度。

引用:
原帖由 中午芳香的留言 於 2019-2-23 02:02 PM 發表

正股好倉,期權淡倉,兩者已有對沖,其實升跌都係賺兩者走勢的差價,權倉會走得慢D,所以你預期会回落的話,買put可以加重權倉對沖力度。
唔好意思,我係新手,唔係太明。

我原意只是想收住權金,而且無諗住佢會升咁多,(之前個個話最多240😓)。而且諗住9月先到期,賺多D時間值。

回覆 引用 TOP

其實俾人call货,已經賺到盡,唔使等到9月,相對長倉而言,俾多6、7$買貨真係冇天理,下个禮拜又公佈業績、派息

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清晨邊緣的師姐 於 2019-2-23 12:19 AM 發表

有高位蟹貨,低位時做了SC, 現在隻股爆晒上嚟,如果又唔想被行使,還可以怎樣做?

e.g.:
2. 趁現在高位先放蟹貨(i.e.正貨),做住naked call先,買 ...
以現在388嘅股價,除息之前俾人行駛嘅機會好大,對方不需要等到九月先行駛。

回覆 引用 TOP

如果加返D9月sp230, 又如何?

回覆 引用 TOP

其實繼續上,对你资產總值冇影響,最大回報都係236$,就算升到350、400$,唔關你事,只係長倉的风险回報。你依家的风险係跌穿230$,影響你最大回報。

回覆 引用 TOP

9月230 put $7.25,時間值大約等同等價call,sp 係好倉,如果跌穿222.75$,你就开始倒蝕,未计佢隨時行使的风险。lp係淡倉,時間值同之前的sc互相抵消,但正股可以保住230$的身價。

回覆 引用 TOP

3月份270call有7.5$,4月275call有8.2$,5月280call 8.49$,6月285call 9.1$,將sc9月230向前搬,都大过236$的價值。

回覆 引用 TOP

其实你平倉sc的收益,大約等如230$-你开倉價+時間值損耗。做權無非都係想保住正股资產的增值,期權有招叫synthetic put(sc+lp),姐sc的時間值去抵消lp的時間值损耗。

入晒價現在都無咩搞
你應持有現貨, cover左就唔駛理佢

回覆 引用 TOP

引用:

e.g.:
2. 趁現在高位先放蟹貨(i.e.正貨),做住naked call先,買 ...
講左咁多,成本價係咩位都冇講
點討論呀???

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。