註冊 登入

[公司戶口] IG SHOP 如果初起步又未賺到開到公司戶口

[公司戶口] IG SHOP 如果初起步又未賺到開到公司戶口 E-mail 此主題給朋友

各位師兄姐,你地好呀,小妹第一次創業請賜教

小妹係做IG賣衫既,做左大半年
營業額13K-15K左右,
申請左BR,其實一路用緊個人戶口收錢
知道會有俾人凍結問題
依家咁多網店,其實佢EXPECT人地點樣收錢?現金無RECORD又唔計,你唔開戶俾我我又唔會有正規RECORD俾到
依家仲未有咩所謂合作緊既公司可以俾REFERENCE,而且仲係HOME OFFICE,又俾人留難多一重。

而且賣衫競爭好大,聽過唔少店仔係俾行家舉報的,而我間鋪賣野平一大截亦好大機會得罪其他鋪,所以成日心驚驚

***到底小額經營既IG SHOP 點做先最唔易奶野?至少我就算暫時開唔到公司戶口都未至於被凍結啊***

明白做生意好多時要自己解決問題
已經爬左好多文才上來討教
請各位前輩指點^______^

精選樓盤
補充,見有人話就算開唔到公司戶口都唔好同一戶口做私人同公司,

小妹用開痕身銀行,折衷辦法係咪例如我用開綜合理財戶口(紅格仔卡)收錢,走去開張綠格仔卡分開收錢同入貨會好D?

Use sole proprietor - easy to open account

But every year you need to pay BR fee and also report properly to IRD

引用:
原帖由 井底永恆的獅子 於 2019-2-13 09:08 AM 發表

Use sole proprietor - easy to open account

But every year you need to pay BR fee and also report properly to IRD
對手暗算您,開邊間銀行戶口都會被取消! 開返個公司戶口較穩陣,問題是正苦耐銀行唔何,銀行鐘意就批就批,唔批就唔批。

今天食早餐,餐廳收微付和支付寶,匯率1:1, 香港銀行好快式微,比我收人仔好過。。。

除非人仔匯率跌到七彩。。

引用:
原帖由 小編強強Chris 於 2019-2-13 11:44 AM 發表

對手暗算您,開邊間銀行戶口都會被取消! 開返個公司戶口較穩陣,問題是正苦耐銀行唔何,銀行鐘意就批就批,唔批就唔批。

今天食早餐,餐廳收微付和支付寶,匯率1:1, 香港銀行好快式微,比我收人仔好過。。。

除非人仔匯率跌到七彩。。 ...
得支hk。。。微信既,
對象係港客,唔想實名,
除非有一定陸客支持非注冊不可
但so far未有呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小編強強Chris 於 2019-2-13 11:44 AM 發表

除非人仔匯率跌到七彩。。 ...
btw 開張綠色格仔唔係想人地投訴時無事
係申請公司戶口時俾佢易 d check 到條數,請問咁做會比較好嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底永恆的獅子 於 2019-2-13 09:08 AM 發表

請問師兄提既sole proprietor 意思是否開無限公司的BR?

(還是你叫我開銀行的sole proprietor帳戶,真係好新手對銀行野完全陌生)

如果係,我揸的BR是獨資無限公司的!
都未試過報稅,由拎貨到收款都係自己個綜合戶口搞。。。

係咪開張綠格仔,至少報稅時都易睇D?

回覆 引用 TOP

同問

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fanjiumore 於 2019-2-13 06:47 AM 發表

知道會有俾人凍結問題
依家咁多網店,其實佢EXPECT人地點樣收錢?現金無RECORD又唔計,你唔開戶俾我我又唔會有正規RECORD俾到
依家仲未有咩所謂合作緊既公司可以俾REFERENCE,而且仲係HOME OFFICE,又俾人留難多一重。 ...
雖然唔係IG SHOP 但都真係想問下E個問題
想搵最平最方便果間開

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fanjiumore 於 2019-2-13 06:52 AM 發表

補充,見有人話就算開唔到公司戶口都唔好同一戶口做私人同公司,

小妹用開痕身銀行,折衷辦法係咪例如我用開綜合理財戶口(紅格仔卡)收錢,走去開張綠格仔卡分開收錢同入貨會好D? ...
最慘係有D人會覺得唔係公司互口信唔過
(P.S 如果知有邊間易請通知THXTHX)

回覆 引用 TOP

其實現在開公司戶口。最緊要可以拿到有關業務既文件。証明你現在既業務係運作既。邊個銀行都分別吾大。最緊要方便自己

回覆 引用 TOP

去匯豐開 極之容易
啱啱幫個客開完
網上apply左,過幾日就interview,再兩個幾禮拜就用得

引用:
原帖由 arkadiahk 於 2019-2-25 11:54 PM 發表

去匯豐開 極之容易
啱啱幫個客開完
網上apply左,過幾日就interview,再兩個幾禮拜就用得
但係請問使唔使間公司揾到好多錢先開到。。。因為ig shop未揾到好多錢呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fanjiumore 於 2019-2-13 06:47 AM 發表

知道會有俾人凍結問題
依家仲未有咩所謂合作緊既公司可以俾REFERENCE,而且仲係HOME OFFICE,又俾人留難多一重。 ...
会谂其他产品…加大收入…有钱有出路

回覆 引用 TOP

引用:

知道會有俾人凍結問題
法例係要架,如果每月一二千就話啫,去到13-15K,如果請伙記出糧,好快俾正苦發現
之前有咩新聞咪講有間賣包嘅店,個人同信用卡戶口都俾人凍結,連低押緊嘅樓都要佢立即清還,
因為有資金流出流入個人戶口,係會俾人懷疑洗黑錢架,小心啲呀

搵唔到WI-FI 點返工見客

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。