• 瀏覽: 113,230
  • 回覆: 12
  • 追帖: 106
引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-10 06:18 PM 發表

沒錯,現時不用看,250天未破,200天也未破,278 關未破,270關亦未破,一切還是言之尚早,下跌亦不是一步到位,股海迷途也是估下跌,很多散戶都估下跌,只是不是一步到位被人挾淡時巳可死清,時間誰又可拿揑得準確,升市裏總有跌,跌市裏總有升,話升話跌都無問題,只係幾多點的分別和是否即時能做到的分別 ...
有道理
沒有時間範圍的預測昇跌是在自坑坑人
同樣如數浪,沒有時間範圍或錯了時間範圍,亦是差之毫釐 繆以千里

熱賣及精選
引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-15 10:25 PM 發表

一切只係說話既藝術

由現在去到年尾, 個市總有升有跌, 你話個市長遠會升又得, 總有一日會升, 你話個市長遠會跌又得, 總有一日會跌, 爭在時間未到, 但到時, 如果是跌, 可否看看那時是否是由所預計的原地跌下來? 還是巳經是升了很多然後才跌下來? 分別可以很大, 相反亦然

你話牛市會跌, 可以的, 你看過去的三四十年大市長遠一直是在升的, 中間當然總會有跌
你話熊市會跌,  ...
那是,語言藝術
市場實際操作又是另外一回事了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-15 11:25 PM 發表

不是的, 現在做好做淡也不是錯的, 我選擇中立
對的,在290這個節骨眼上
真神假鬼藏不了多久啦,快到时候冒泡了

引用:
原帖由 熊市未完 於 2019-3-15 10:31 PM 發表

升左咁多仲要牛, 不如跟我沽吧.
風未動;幡未動!心別先動
泡泡快要冒啦⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-16 12:33 PM 發表

沒錯, 真神假鬼我在看的是295 這個位, 如能升穿, 又變了拖長版
對,只要企穩293,個局就唔同晒

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-16 01:31 PM 發表

沒錯, 站穩293, 即那頂, 如同站穩295, 到時淡友就不知會被挾多久, 死幾耐

而家近肥熊處於高水平, 整體熊也由原先3X%升至4X%, 顯示散戶做淡信心增強了, 那再看那兩個位是否站穩, 一站穩那枝回馬槍又來了, 像先前一樣一下子又可以穿透幾百點內既近肥熊

所以現在只是靜觀其變的時候, 對自己有信心者, 好淡佳可, 只係一半半:smile_o1 ...

依家個局勢,要爆邊啦

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-18 09:54 AM 發表

暫時看勢, 3200 張近肥熊差異在拉動大市上升

有時無話近肥牛熊唔準, 你要食一二百點佢地好多時係幫到你, 而唔係用來揣差中期或遠期市況, 只是極短期的一天而矣, 而一天內亦要控制貪婪, 有食好走, 咁先係用近肥牛熊搵食既至勝之道, 走位閃身都要快 ...
對,快閃好講技術技巧

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-18 10:05 AM 發表

可惜今天我仍是未能掌握那技術的低手 講永遠都係天下無敵既
能認低手已是不凡之人

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-18 10:20 AM 發表

因為我是致力於研習高手的語言藝術, 不用是真正高手也可以做到的

我希望有一天我能做到真正的高手, 現在仍有很遠的距離, 本人資質平傭笨拙, 也許花一生時間, 仍是處於低手水平, 沒有突破 ...
實戰經驗可以令一個人從失敗走向成功,關鍵系要先識得保命

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-18 10:28 AM 發表

今日港期一直在頂位也危險, 我猜它會不會是想全天一步一步地爬到位做一枝陽燭, 成5200 張近肥熊無胃口食?
個市依家玩緊慢慢挾上

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-18 10:54 AM 發表

近肥熊今天應寄一功, 又成功預測大市走向了, 掌牛熊差異越大時, 準確性也大大提高了
是的,我也正在測試中

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-18 11:01 AM 發表

所以係技術分析中, 加埋呢個近牛熊, 整體牛熊過濾, 會更清楚, 因為也要看你是站在羊群那邊還是羊群對面, 如一面鏡子, 可以自我反省, 彌補技術分析某些的不足, 大戶總是擇肥而噬

...
認同,牛熊位置正是標把位

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-3-18 11:02 AM 發表

好, 現在也不用看市了, 肯定的是今天不會大跌二千多點

淡友最後防守線295, 不升穿你們還可以是不用怕的
牛軍正在全力以赴

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]