• 瀏覽: 112,300
  • 回覆: 1,022
  • 追帖: 106
引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 09:17 PM 發表

有可能五窮六絕, 因為盤不一定要做一個

因港期升穿了臨界點, 我也會覺得做法是吸貨

你見煤氣, 中電升得那麼出眾, 那些就證明了你的說法, 我本想這會是下跌的先兆, 但破了臨界點又不像了

現在升, 莊搶貨的代價就會更大, 如不夠貨, 就又要散貨再搶 ...
其實仲會引申到一個假想,
就係 之前提過兩樣危機
各國滙價 如果導致 政府儲備 在金融風暴發生前後 影響

之前積下來摃扛 效應 對 進行中項目的企業 有幾大關聯有關

兩樣最大機會係七月前感覺

熱賣及精選
引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 09:17 PM 發表

有可能五窮六絕, 因為盤不一定要做一個

因港期升穿了臨界點, 我也會覺得做法是吸貨

你見煤氣, 中電升得那麼出眾, 那些就證明了你的說法, 我本想這會是下跌的先兆, 但破了臨界點又不像了

現在升, 莊搶貨的代價就會更大, 如不夠貨, 就又要散貨再搶 ...
諗到呢到
好難堅強,一諗到兩個 主角 和背後的莊家的手段

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkkk1234kkkk 於 2019-4-3 09:20 PM 發表

我就諗前半
後半未諗到之後 幾地想點 會有幾手準備?
點樣暗渡陳倉 法?
我想今年大多人認為是股災年, 因為應是大約十年一次的

只是在牛二上下大沖洗中, 好淡皆可

就算升也不是一直會向上升, 升升下又做一個盤, 但要跌穿250 天才是開始可以做盤

引用:
原帖由 kkkk1234kkkk 於 2019-4-3 09:24 PM 發表

其實仲會引申到一個假想,
就係 之前提過兩樣危機
各國滙價 如果導致 政府儲備 在金融風暴發生前後 影響

之前積下來摃扛 效應 對 進行中項目的企業 有幾大關聯有關

兩樣最大機會係七月前感覺 ...
若是要做多一個盤升也不會太久, 而且要用力將50天線向下拉到下穿250天先

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 09:43 PM 發表

我想今年大多人認為是股災年, 因為應是大約十年一次的

只是在牛二上下大沖洗中, 好淡皆可

就算升也不是一直會向上升, 升升下又做一個盤, 但要跌穿250 天才是開始可以做盤 ...
投250天是 28300嗎?
如果係其實有點不多
要幾多貨才有最大效應
問題

華爾街 好似有個例
用散戶的錢去賺錢

即點樣引散戶手上的貨去推高再引起連鎖效應??

呢招用整都有效,而做法似似地開始
突破點 自己感覺由滙價 與 摃扛 開始 順膝摸瓜似

引用:
原帖由 kkkk1234kkkk 於 2019-4-3 03:02 PM 發表

如果沽空成本高左,係未意味 只要
銀行儲備少而風險大大提左

流動資金會出多間短缺
另外 如果美元 和美債 轉強一些
和 英國果邊 企業注自己資金
是否開始收到風
大戶 攪埋 外滙
由外滙 銀行 體系 導致一個泡沫? ...
沽空是零和遊戲, 沽多少對家也是買多少, 沽的買的都有成本, 大沽空時也不見或不代表大跌市, 到一直再升時就沒有大沽空了, 沽空的都要止蝕啦, 反而看牛熊更有把握

我只看yen 巳知有多大風險危機, 現在這刻是沒有危機, 哈哈

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 09:45 PM 發表

若是要做多一個盤升也不會太久, 而且要用力將50天線向下拉到下穿250天先
但實質上 要先諗到 佢哋想做咩?

差幾多貨?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 09:49 PM 發表

沽空是零和遊戲, 沽多少對家也是買多少, 沽的買的都有成本, 大沽空時也不見或不代表大跌市, 到一直再升時就沒有大沽空了, 沽空的都要止蝕啦, 反而看牛熊更有把握

我只看yen 巳知有多大風險危機, 現在這刻是沒有危機, 哈哈 ...
如果莊家想攪全球性,其實日元太低調 似只可以避險

但要攪誇 似歐元果邊有突破口 最似

英磅已經有波動 查看最近升番

而當硬脫歐 之後影響肯定有

但諗緊係邊幾樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 09:49 PM 發表

我只看yen 巳知有多大風險危機, 現在這刻是沒有危機, 哈哈 ...
如果莊家係証捲 基金 非法 沽空 點樣查到??

諗到係未 藉泡沫 攪誇 股票時 政府救市 收一筆
再攪誇 債券 再到環球??

似這樣了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkkk1234kkkk 於 2019-4-3 09:49 PM 發表

投250天是 28300嗎?
如果係其實有點不多
要幾多貨才有最大效應
問題

華爾街 好似有個例
用散戶的錢去賺錢

即點樣引散戶手上的貨去推高再引起連鎖效應??

呢招用整都有效,而做法似似地開始
突破點 自己感覺由滙價 與 摃扛 開始 順膝摸瓜似 ...
250天在280

我沒有理會那些

真象是怎樣, 股市亦無需要反映, 不要忘記股市一直都有泡沫, 只是泡沫有多少

有時1000 點內的事看不透時, 也沒興趣理會1000 點以外的事

回覆 引用 TOP

這星期的三個交易天近肥牛熊也給予相當準確的指示

三天在上升裂口上在臨界點上站穩, 我個人巳覺仍是牛市形態, 但不代表大市就要一直升, 也可以回調

在4 個上升裂口之上, 上升到302 補回下跌裂口, 也是在去下跌之勢, 因上升裂口未補回以致上升之勢大家這兩個月都看得清楚了

每天看看近肥牛熊指示吧, 如是太多近肥熊, 就正正配合上升形態

原來今天有一個上升裂口, 只是兩點的裂口, 總共五個上升裂口, 呵呵

且看今次5個上升裂口的動力怎樣去收伏在302 的下跌裂口

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 10:12 PM 發表

三天在上升裂口上在臨界點上站穩, 我個人巳覺仍是牛市形態, 但不代表大市就要一直升, 也可以回調

在4 個上升裂口之上, 上升到302 補回下跌裂口, 也是在去下跌之勢, 因上升裂口未補回以致上升之勢大家這兩個月都看得清楚了

每天看看近肥牛熊指示吧, 如是太多近肥熊, 就正正配合上升形態 ...
我都覺五絕前吸貨會 chok 密好多

又加快好多 等散戶 賭到暈晒咁

但除咗呢樣,我覺得 醉翁之意不在酒,係想洗黑錢又 攪滙價,但歐元區攪之前 新興市場開始波動,
但諗到歐元果邊點先被破

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-3 10:12 PM 發表

每天看看近肥牛熊指示吧, 如是太多近肥熊, 就正正配合上升形態

原來今天有一個上升裂口,  ...
你看那些近肥熊分佈,預示向上升

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-4-4 07:43 AM 發表

你看那些近肥熊分佈,預示向上升
沈大師說大市近危險水平,這就代表仍未近這水平,危險水平我覺是314,就算沒有危險水平都可隨時回調,但不是股災

只有近肥牛超標,市況才是真正危險,在這上升勢中,你有幾可看到,你只見近肥熊一直沿路對好友護航

近302 的阻力是不少,但阻力是用來破,但又不一定要即破

回覆 引用 TOP

我只能比一個忠告, 無立亂沽, 強勢巳定, 淡友勝既機會相對比好友小

補了302 下跌裂口, 就連原先下跌之勢亦去埋, 但上升之勢一點也不能去, 還不停加以累積

尤於巳突破了臨界點, 2019 年全年都會以牛勢去觀之, 最大回調點只會到250天線, 今年普遍人都覺得經濟不景, 因為中美貿易戰, 太多不明朗因素, 又因十年一潤, 好像股災必現, 這樣正好是一直在上升途中協助孕育近肥熊, 為上升路途一直護航, 因對於淡友來說, 每逢又一新高位, 必是很危險, 隨時會大跌, 把握逆轉位沽是好的, 但只要一看錯, 好友是有力量把你挾得更高

每當我看著Yen繼續貶值, 我完全感覺不到有什麼風險, 大市能破了295, 熊市巳不存在了, 除非收穿250天和200天, 否則熊市不會來

對於大量為升市舖路的死去的近肥熊, 大家只能節哀順便

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]