註冊 登入

[樓市分析及CCL] 二十四年前香港進入出生率低潮,今時今日樓市會越黎越少人上車

二十四年前香港進入出生率低潮,今時今日樓市會越黎越少人上車 E-mail 此主題給朋友

有人頭嘅,早幾年十八歲都已經父幹上樓

為結婚而買樓嘅人會越黎越少

九四年,有八萬人出生,最多四萬個家庭
零一年,五萬人出生,最多二。五萬個家庭

需求少四成

精選樓盤
引用:
原帖由 油站雀躍的甩毛 於 2019-2-11 11:32 AM 發表

需求少四成 ...
主打換樓潮可望重現,要政府配合

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站雀躍的甩毛 於 2019-2-11 11:32 AM 發表

需求少四成 ...
唔睇外來人口?

從來唔睇香港人市場!香港人可以不理!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-2-11 12:02 PM 發表

唔睇外來人口?
外來人口不嬲都有
仲要主要係百五個新移民,哪有錢

引用:
原帖由 占士占士 於 2019-2-11 02:07 PM 發表

外來人口不嬲都有
仲要主要係百五個新移民,哪有錢
原來外來人囗只有每日150

回覆 引用 TOP

引用:

需求少四成 ...
ching 未計d優材同學生吧
另外離婚越來越多,離完都要住

回覆 引用 TOP

每日百五果D,有部份上到位既又會變成樓市"生力軍"

回覆 引用 TOP

24年前 香港人+新移民住哂
今日 香港人 + 新移民 + 內地富豪
10年後 有錢人住哂 窮人請去大灣區~~~

唔係得個吹字
20年前New York 10年前上海
一樣

回覆 引用 TOP

引用:

需求少四成 ...
樓主相當有見地。正常係咁計。2018年統計署。香港自然人口增長都係似得7000人。。。。我幾十年前讀小學有教。香港人口大約550萬人。但係2018年香港人口係突破740萬。你比較吓呢兩個數字。自然增長當7000人。30年都應該係多21萬人。但香港無啦啦多左二百萬人。你話d人邊到黎。起幾多樓都唔夠啦。

回覆 引用 TOP

而家有樓有居住權,無樓就可能比人逼迁

回覆 引用 TOP

原來咁樣計到需求

回覆 引用 TOP

25歲買樓?

回覆 引用 TOP

香港樓不是香港人買,完。

回覆 引用 TOP

大陸人買樓高潮

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。