註冊 登入

[新盤] 剛買樓人仕會唔會後悔?

要搞清楚一些經濟理論先

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

Part 1
大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
睇下2,3月新盤又會平幾多?

Part 2
樓市好多時是心態,當包括AA,發展商,財演都叫好時所謂"小陽春"回隱,向上
而70%小業主都覺得佢地講得對,便紛紛入市,這時大家要小心,背後還有好多問題,

-如果貿易戰90日後解 ...
支畜不停印銀紙同走資到香港,香港樓真係好難跌,地産商用十億八億托價投地就可以托高個市,海航狗就係好例子

講真 天涯途上 誰是客
散席時 怎麼分

回覆 引用 TOP

我層舊嘢170萬買向上跌到500幾萬我極度後悔。較新果間250萬買又向上倒跌到700幾萬。最新740萬買未收樓已經倒跌到900幾萬。你都咪話唔驚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-12 12:37 AM 發表

香港正苦努力令樓價不跌?之前推售的項目綠置居以42折出售,售價介乎93.25萬至306.21萬港元,提供2545個單位,平均呎價6243港元,面積由184至452平方呎,咁都唔算平??

將來推出更多呢類屋 ...
幾千個單位,但有廿幾萬個申請,抽中機率高到!

唔通有六合彩就話政府支持人人買六合彩發達?

引用:
原帖由 nastylandlord 於 2019-2-12 01:08 AM 發表

如你覺得中興華為同俾大陸捉既嗰幾個卒仔可相提並論,我真係無乜好講。你話大陸禁iphone我會信大陸有種同老美死過,但捉個兩三個小茄,算什麼了? ...
為了封殺華為而家老美比共產更衰,
可以做到走街唱衰人,呢的小學雞行為只有老美做得出
難道真的誰大誰惡

引用:
原帖由 第三期 於 2019-2-12 01:11 AM 發表

樓主睇股市18000冇問題,不過樓股已經吾同步左好耐,而且政府每迫走一個香港人,內地老中青落番三個人入黎,吾通經濟吾好香港每日收少150人?

買樓係鎖定購買力,因為你今天有能力買,三年後可以個市升到嘉湖都吾夠能力買。呢d人我公司入面大把,原因好多,最大部分咪係平既時候吾買,貴既時候又未儲夠錢。 ...
樓股已經吾同步左好耐??有的咁架事?
一向股市跌後,樓市半年就有反應,
2018年頭港股開始插,一日跌1600點後,半年就到樓市,話都冇咁準喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amydog2005 於 2019-2-12 01:18 AM 發表

我剛入左第三層,計好曬數,冇野要驚,亦吾會後悔。我承認心急左少少,本來打算復活節左右先入,但個盤吾錯,低水,忍吾住入左先。
恭喜先,希望賺到,如認為低水又覺得供到,真的唔使怕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nastylandlord 於 2019-2-12 01:29 AM 發表

嗰啲係益啲單程證,我第一個賤業主又有公屋又有大陸廠又有層南丰係手,估計又有手段可從政府度受惠。但我呢啲不中(橙)不草(根)就真係除左坐係度做三等:等交租,等交稅,等死 ...
有公屋又有大陸廠又有層南丰係手,我相信呢的大有人在,大陸資產唔計
而家單程証個的也是一樣

引用:
原帖由 nastylandlord 於 2019-2-12 01:36 AM 發表

你對仔女又有幾個十年同你住埋一齊?為心魔等樓跌,原本可住豪宅變租四十年樓蝸居,租左廿年舊樓俾你等到個浪廿生後到左,仔大女大話唔同你住,樓價又終於係升左三倍既廿年後跌左一半,請問你賺左乜?

真心問,過去一百年發生過幾次1997/同2003即大奇蹟?當年中國發左圍未?大家都未肯面對一個現實,中國一日唔冧,香港樓總有人係不合理價位掃貨。原因好簡單,無閒錢買樓既中國人當然永世唔會來香港買 ...
如果懂得計,香港每3年一跌
1997 (大跌)
1997+3=2000(小跌)
2000+3=2003(大跌)
2003+3=2006(升)
2006+3=2009(大跌)
2009+3=2012(升)
2012+3=2015(大跌)
2015+3=2018(小跌)
2018+3=?
同意你後尾個段

無得咁計, 你有需要自住就係要買
我上年買, 如果唔買, 而家先買, 交租都交左20幾萬
我淨係夠錢買細價樓, 咁計跌幅其實都差唔多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

Part 1
大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
睇下2,3月新盤又會平幾多?

Part 2
樓市好多時是心態,當包括AA,發展商,財演都叫好時所謂"小陽春"回隱,向上
而70%小業主都覺得佢地講得對,便紛紛入市,這時大家要小心,背後還有好多問題,

-如果貿易戰90日後解 ...
經濟過去10年都冇好過,
只是因為QE,低息環境,導致富人越富,
富人是聰明的,只會將啲錢投入優質本地資產,而唔投入中國亂印的垃圾股票。

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片

內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。

回覆 引用 TOP

有錢負擔到咪買,好似嘅事人哋嘅事唔好理咪算囉

敢怒敢言,只求公道,反對扭曲

how people call themselves brainy while thinking and reading without brain?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-12 11:05 AM 發表

為了封殺華為而家老美比共產更衰,
可以做到走街唱衰人,呢的小學雞行為只有老美做得出
難道真的誰大誰惡
誰大誰惡原本就係真理,去到邊都一樣,只係有無影響到你既切身利益時你先有體會。世界一直以來就係甘運作,又如何了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-12 11:31 AM 發表

有公屋又有大陸廠又有層南丰係手,我相信呢的大有人在,大陸資產唔計
而家單程証個的也是一樣
咪係囉。。。

甘樓主如真係如你所願傾唔成你想睇跌幾成入?如傾得成又想幾時入?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。