註冊 登入

[新盤] 剛買樓人仕會唔會後悔?

高危

回覆 引用 TOP

精選樓盤

回覆 引用 TOP

船頭驚賊船尾驚.....

回覆 引用 TOP

點止剛買樓人士會驚. 買左樓,買左好耐樓既人都會後悔.  

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.

回覆 引用 TOP

只有能力養自住樓既又上左車既,根本冇得後悔,只有頂硬上,期待下個上升週期。

係投資既,相信手頭上之前應該儲落唔少貨尚有盈利空間,算係獲利回吐。

但有D能力或經驗不足既投資者,唔理所有外圍經濟不明朗因素,心中只抱有香港大把有錢人同香港土地唔夠呢兩個信念,見到地產發展商減價賣,佢地相信自己一定醒過D 大財團,所以一定唔會後悔。

有啥好惊

回覆 引用 TOP

唔會後悔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

Part 1
大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
睇下2,3月新盤又會平幾多?

Part 2
樓市好多時是心態,當包括AA,發展商,財演都叫好時所謂"小陽春"回隱,向上
而70%小業主都覺得佢地講得對,便紛紛入市,這時大家要小心,背後還有好多問題,

-如果貿易戰90日後解 ...
視乎自己能力。

若果要借太多錢,而且要供25-30年,就要考慮一下,小心自己令自己變成,全世界獨有,香港特產的「香港人形樓奴隸禽獸人生」的悲慘結局!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

Part 1
大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
睇下2,3月新盤又會平幾多?

Part 2
樓市好多時是心態,當包括AA,發展商,財演都叫好時所謂"小陽春"回隱,向上
而70%小業主都覺得佢地講得對,便紛紛入市,這時大家要小心,背後還有好多問題,

-如果貿易戰90日後解 ...
磚頭長線冇得輸 後乜悔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 10:52 AM 發表

你試過成日出街比車撞?唔係點解你會咁講野
你負資產過好多次?唔係唔會咁講嘢

引用:
原帖由 nastylandlord 於 2019-2-11 08:56 PM 發表

請問如貿戰傾掂數你點睇個樓市
如果傾得掂數,當然會升啦,不過睇個成數傾唔掂的機會很大,你知老美搵個瘋子話事,華為已比佢封殺,誓要打倒中國

根本就抵死,不值可憐

回覆 引用 TOP

港柴冇錢買唔緊要 最緊要有班大陸人買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ash3271 於 2019-2-11 09:34 PM 發表

只有能力養自住樓既又上左車既,根本冇得後悔,只有頂硬上,期待下個上升週期。

係投資既,相信手頭上之前應該儲落唔少貨尚有盈利空間,算係獲利回吐。

但有D能力或經驗不足既投資者,唔理所有外圍經濟不明朗因素,心中只抱有香港大把有錢人同香港土地唔夠呢兩個信念,見到地產發展商減價賣,佢地相信自己一定醒過D 大財團,所以一定唔會後悔。 ...
好同意,上次新盤推出比二手平足約2,3成,當然衝入去,發展商已知道唔平跟本上賣唔出,就這樣做就了小陽春,其實個經濟還是很差

好多人冇做風險平估,只知人人都話小陽春就入市,我蠢姐,無理由其他人都咁蠢會入市

引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2019-2-11 11:57 PM 發表

你負資產過好多次?唔係唔會咁講嘢
負過兩次97和09

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。