註冊 登入

[新盤] 剛買樓人仕會唔會後悔?

自己住又使乜驚呀

回覆 引用 TOP

精選樓盤
有排跌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 和波長勝 於 2019-2-11 02:12 PM 發表

香港好多人都係個首期上唔到車(如果唔係首期而係窮,有老豆送個首期都無用)。
樓價在這個幾個月出現機會比你,跌一成剛剛夠你比首期既話,這個可以看為上天給你的機會。
當然,有人會話等佢再跌,係正常的;但係會跌當然也會升番,到時就是錯失了機會。
所以,我認為剛買樓人士不需要後悔。就算跌,你都擁有了,但是升,你就不知不覺成為富戶了。 ...
沒錯
而且剛買,不就已經比起最高位買的人好嗎?還想撈底?
有這樣的眼光早就發了

回覆 引用 TOP

買得起供得起,叫人後悔什麼?過十年八載,後悔不知是誰

香港傳媒己死!新聞根本是故事!

回覆 引用 TOP

點解要驚?

回覆 引用 TOP

驚什麼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 02:17 PM 發表

Part 2
樓市好多時是心態,當包括AA,發展商,財演都叫好時所謂"小陽春"回隱,向上
而70%小業主都覺得佢地講得對,便紛紛入市,這時大家要小心,背後還有好多問題,

-如果貿易戰90日後解封,到時講唔掂數,股市一定直插到尾18,000,比個好位估空,樓市會唔跟嗎?
-美國加息,香港樓升,美國減息香港樓又升?樓的升跌係睇經濟層面,唔係睇加減息
-講過很多次大陸GDP是最差的一年,好 ...
樓主,看到你對剛買樓人士既關心,咁你想個市升定跌?點解?

回覆 引用 TOP

自住樓, 計掂數就買
住得安樂又開心, 每用供款幾多心裏有個數, 又平過租, 本金又落返自己層樓度, 幫自己儲錢,  亦都唔使驚幾時被業主加租或者踢走
反而未買個時日日睇住個市升, 仲驚, 好彩最後搵到心水單位
就算買完跌, 我都係咁供, 對自己生活完全冇影響, 到20-30年供完之後層樓一定會貴過買入價

回覆 引用 TOP

好似樓主咁既思維  應該一世都買唔到樓
其實仲係呢個版發貼又有可意義?

樓主應賣了等緊跌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

Part 1
大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
睇下2,3月新盤又會平幾多?

Part 2
樓市好多時是心態,當包括AA,發展商,財演都叫好時所謂"小陽春"回隱,向上
而70%小業主都覺得佢地講得對,便紛紛入市,這時大家要小心,背後還有好多問題,

-如果貿易戰90日後解 ...
冇樓要租咁白痴唔會後悔嗎?

回覆 引用 TOP

自住不能後悔。跌7-8年又會升過

大陸現金減少,樓價就會下跌。現在下行趨勢都已經形成,將會展開一個漫長的跌浪。香港樓市自2003年升了15年,跌番7-8年正常合理.

回覆 引用 TOP

少少野就後悔,你做人都幾L悲哀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 02:48 PM 發表

一早買恭喜恭喜,我說的是剛剛買
剛剛上樓,是禍是福,邊個知?🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

Part 1
大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
睇下2,3月新盤又會平幾多?

Part 2

-如果貿易戰90日後解 ...
請問如貿戰傾掂數你點睇個樓市

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。