註冊 登入

[新盤] 剛買樓人仕會唔會後悔?

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
睇下2,3月新盤又會平幾多? ...
大量新樓?跌價發展商就會減少起樓,減少投地,日日百五人落黎,放心喎

回覆 引用 TOP

精選樓盤
有自住需要,供款能力範圍內,所以都係要買,冇後唔後悔依個感覺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 10:30 AM 發表

香港人天性怕執輸,呼吸plan 都要買樓
呼吸plan即係點?

回覆 引用 TOP

仲未買就要驚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非好非淡 於 2019-2-11 10:48 AM 發表

全部都係未知之數,咁點解你覺得自己好似神一樣,乜都會估中,不如自己出街小心啲過馬路會俾車撞
俾車撞?俾車撞死係對佢祝福,咩野都唔洗煩囉,仲理佢升定跌咩

引用:
原帖由 dicdicgum 於 2019-2-11 12:25 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190201/mobile/bkn-20190201121014972-0201_00842_001.html

●沙田偉華中心3座中層E室,實用面積358方呎,兩房間隔,以600萬元易手,實用呎價16,760元。 ...
係wo ,唔好升住呀,等埋我先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ufo2018 於 2019-2-11 09:11 AM 發表

大量新樓供應黎緊,知道一定平先有人要,雖然1月開始量係升了,但價錢就跌
自從12月凱匯減價後,的人見平就衝入個市,即係今個月會平過上個月,
抵死啦直頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非好非淡 於 2019-2-11 10:36 AM 發表

地球咁危險,你日日出街怕唔怕,係屋企上網怕唔怕電腦爆炸
佢日日派膠,就知佢有膠殻保護無有怕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2019-2-11 01:17 PM 發表

俾車撞?俾車撞死係對佢祝福,咩野都唔洗煩囉,仲理佢升定跌咩
就係驚撞佢唔死,腦殘再傷殘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園強勁的鞋抽 於 2019-2-11 10:56 AM 發表

納米樓、高成按揭比較高危
Why?

回覆 引用 TOP

引用:

買LP6 已經輸左一世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 惰性廢料 於 2019-2-11 11:55 AM 發表

無喎
買時已經跌左少少
由18年年頭睇極都買唔起,跌去到僅僅買得起時就買(比最高位平左15%左右)
預左之後好大機會再跌
但唔知等到幾時,又有機會升返,風險唔係要俾貴d, 係買唔起
我始終要黎自住,無法啦
So far而家個屋苑都無再跌好多(極低層成交平幾萬蚊) ...
香港好多人都係個首期上唔到車(如果唔係首期而係窮,有老豆送個首期都無用)。
樓價在這個幾個月出現機會比你,跌一成剛剛夠你比首期既話,這個可以看為上天給你的機會。
當然,有人會話等佢再跌,係正常的;但係會跌當然也會升番,到時就是錯失了機會。
所以,我認為剛買樓人士不需要後悔。就算跌,你都擁有了,但是升,你就不知不覺成為富戶了。

Part 2
樓市好多時是心態,當包括AA,發展商,財演都叫好時所謂"小陽春"回隱,向上
而70%小業主都覺得佢地講得對,便紛紛入市,這時大家要小心,背後還有好多問題,

-如果貿易戰90日後解封,到時講唔掂數,股市一定直插到尾18,000,比個好位估空,樓市會唔跟嗎?
-美國加息,香港樓升,美國減息香港樓又升?樓的升跌係睇經濟層面,唔係睇加減息
-講過很多次大陸GDP是最差的一年,好多大陸客也搬錢回鄉.
經濟好的時候加息:樓市會升
經濟好的時候減息:樓市會升
經濟差的時候加息:樓市會跌
經濟差的時候減息:樓市會跌

-香港樓全球最貴,諗一諗還有幾多上升的空間?
-收租樓回報有多少,銀行定息比佢高,大家應該要知道

引用:
原帖由 mytie2009 於 2019-2-11 12:46 PM 發表

一早買左,食晒升浪,有咩需要後悔!?😂
一早買恭喜恭喜,我說的是剛剛買

Mr. Fuji Chan

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。