註冊 登入

[其他] 元朗 Yoho Midtown vs 海之戀海景 20000 呎

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-2-10 08:19 PM 發表

荃西就一定首選海之戀丶柏O灣丶全城匯
柏0灣幾多樓開始先無渠臭味?

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 qsx1314 於 2019-2-10 09:02 PM 發表

你肯定新地樓 電器、地板、馬桶、水管、電制可以用足一世?
30年左右先需要換

真定假?新紅基包30年?

你去下新元中 睇下仲有幾多間 仲有原裝地板同電器吧 即使係YOHO一期 原裝電器也所餘不多
引用:
原帖由 銦cdr 於 2019-2-11 03:37 AM 發表

30年左右先需要換

引用:
原帖由 qsx1314 於 2019-2-11 03:26 AM 發表

巴士尾站難上車又無位座 竟然是優點?荃灣西西鐵站有唔少人落車而元朗站極少人落車 荃灣西搭西鐵肯定比元朗站好 仲有海之戀5分鐘有蓋天橋行去楊屋道街市 也比yoho要行十分鐘全程無蓋去同益街市好 景觀也因為海之戀有海景 所以海之戀更好

YOHO比海之戀好的地方是有新地大商場 而海之戀暫未有商場也唔知將來個商場旺唔旺 元朗去大陸也比海之戀要快過 所以好多大陸畗豪買YOHO

...
反正尾站上車都是企半個鐘我當地鐵咁搭,非繁時間有位坐,回程就頭站落車都唔係優點?
西鐵等你荃西入哂伙再說未來仲有個錦上路呀。不過我認為不是問題,西鐵還有capacity,亦有加班車可解決
大陸富豪大多深圳都有樓,買都直接買九龍港島啦,特別是高鐵開通後。

其實我無意夾硬比較,兩個都是好盤無明顯弱點
荃西的海景、天橋系統係正既,yoho的郊區得來交通方便亦是賣點,上深圳灣也有優勢
兩個盤我都會推薦

回覆 引用 TOP

28都信 五係掛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-2-11 01:34 AM 發表

要6個泳池做乜?好鍾意游水?
香港冇乜屋苑有6個泳池

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-2-11 09:44 AM 發表

香港冇乜屋苑有6個泳池
大人游得既有幾多個

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qsx1314 於 2019-2-11 03:58 AM 發表

真定假?新紅基包30年?

你去下新元中 睇下仲有幾多間 仲有原裝地板同電器吧 即使係YOHO一期 原裝電器也所餘不多
唔係包
係住左30年左右新鴻基樓先要大換

咁點解新元中未夠30年就咁多人換左原裝電器 好多連地板都換埋呢?即使好似YOHO一期得十幾年樓 好多人已經換左原裝電器了

我唔係話新地樓唔好  只係想講 樓舊左就會爛會壞 一樣會折舊 邊個發展商都一樣 正如你用iphone、三星電話的壽命其實同大陸貨華為電話差唔多 只是剛買時用得快啲和功能多啲 用舊了一樣會壞一樣要換維修
引用:
原帖由 銦cdr 於 2019-2-11 11:08 PM 發表

唔係包
係住左30年左右新鴻基樓先要大換

引用:
原帖由 qsx1314 於 2019-2-12 06:25 AM 發表

咁點解新元中未夠30年就咁多人換左原裝電器 好多連地板都換埋呢?即使好似YOHO一期得十幾年樓 好多人已經換左原裝電器了

我唔係話新地樓唔好  只係想講 樓舊左就會爛會壞 一樣會折舊 邊個發展商都一樣 正如你用iphone、三星電話的壽命其實同大陸貨華為電話差唔多 只是剛買時用得快啲和功能多啲 用舊了一樣會壞一樣要換維修 ...
不能完全同意折舊的example,Yoho ㄧ期在零三年全新開賣约2000元ㄧ尺,但現在萬五呀!

樓分開兩個價值:樓質數同層樓地點配套同貨幣貶值 樓質數會隨著樓齡而折舊 不過層樓地點配套改善同貨幣貶值就導致價格上升

嘉湖山莊03年一千一尺 現在都過萬 就係因為第二個因素 樓價升值 長遠根本與發展商無關

最佳例子就係雜牌鷄地樓 比起03年超過10倍
引用:
原帖由 garych43 於 2019-2-12 09:15 AM 發表

不能完全同意折舊的example,Yoho ㄧ期在零三年全新開賣约2000元ㄧ尺,但現在萬五呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qsx1314 於 2019-2-12 06:25 AM 發表

我唔係話新地樓唔好  只係想講 樓舊左就會爛會壞 一樣會折舊 邊個發展商都一樣 正如你用iphone、三星電話的壽命其實同大陸貨華為電話差唔多 只是剛買時用得快啲和功能多啲 用舊了一樣會壞一樣要換維修 ...
但我住的新鴻基可以成30年都好好?

做驗收樓的朋友
做3行嘅朋友都話新鴻基質素係香港🇭🇰黎講係最好?

你去荃灣中心睇下 包你大開眼界
引用:
原帖由 銦cdr 於 2019-2-13 07:50 PM 發表

但我住的新鴻基可以成30年都好好?

做驗收樓的朋友
做3行嘅朋友都話新鴻基質素係香港🇭🇰黎講係最好?

引用:
原帖由 qsx1314 於 2019-2-13 07:53 PM 發表

你去荃灣中心睇下 包你大開眼界
40年前嘅樓之中,佢算係咁。

荃中 vs 美孚 vs 第一城  vs 太古城 你點排?
引用:
原帖由 ingredient 於 2019-2-13 08:20 PM 發表

40年前嘅樓之中,佢算係咁。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。