註冊 登入

越南把大陸造鞋等工業滅亡廣東工業基本上都是在等給滅亡。越南柬埔寨不出廿年會把全大陸工業都全滅亡

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-10 10:46 AM 發表

共產兄弟,反面無情。
世界第四大軍事強國在四十年前妄圖入侵我國,在懲越戰爭中打得

精選樓盤
引用:
原帖由 edwin11123 於 2019-2-10 05:53 AM 發表

無工廠就收皮?香港咪收左皮幾10年?

IMG src="http://www.xboxlc.com/cards/sig/graw/manman0207.jpg">

回覆 引用 TOP

低端產業,高污染行業,早走早著,還我美麗山河

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 果個變態的獅子 於 2019-2-10 09:36 AM 發表

啲台獨狗自己知自己台灣事 邊敢提家鄉呢
22K就係賤!

旺角暴徒仆街死 佔中不是香港人
請所有支持佔中人士儘快去睇精神科, 以免害己害人!
點解咁多22K、菲律賓人、南亞人上鄉土洗版?佢o地自己地區冇討論區咩??

回覆 引用 TOP

黃獨呆獨思想真係低智,低端工業係發展到高產業的時候必然要捨棄,有誰還會再在意你條底褲是否中國制造呢

回覆 引用 TOP

越南將會越來強大....

要中國人人見歡樂 笑聲笑面長伴黃河 五千年無數中國夢
內容始終一個 要中國人人每一個做 自由樂暢幸福我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十二子 於 2019-2-10 08:10 AM 發表

1.2萬人已是超多人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好想呻下 於 2019-2-10 10:48 AM 發表

今時今日仲話日本仔抄人野
睇嚟都係年過50 㗎啦
仲要係大陸出世嗰啲
如果你覺得大陸乜都正嘅咁你唔返上去住?
你爸爸打你,果個係唔係你呀爸?你生出來唔係李十X个仔又唔好死左佢。我有冇叫你去東去西呀,不能說、不能講.不能駡。正色港柴、廢豬

引用:
原帖由 613424 於 2019-2-10 06:08 AM 發表

中國一宣佈:禁止輸入越南貨品,就全部收皮了
越南從來都不是中國的對家, 如果中國仲有咁平價的人力, 根本不會移去越南, 傻瓜將本末倒置, 如果中共怕工業移去越南, 就不會連年加最低工資

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 10:44 AM 發表

中國已經開始急劇人口老化,未富先老,人均gdp全球只排第 85 位

出生率全球最低之一

數億老人拖累經濟,世界品牌一個都冇,勞動人口又劇減

情況只會越嚟越差,其實長遠中國已經冇希望 ...
又未至於沒有希望, 中國當年一窮二白, 都吾死得
發展到今日已經好難得, 商機仍然處處, 否則老美都吾會要求中國結構改革, 開放市場
我覺得香港仲更加無希望就真

至於打做品牌, 不是一朝一夕的.....
歐洲同美國帶領世界發展過百年, 就算經濟再差, 佢地嘅產品信譽同名聲都吸引到人
中國應該向其他地方取經, 學會創造一個有信譽的品牌出來, 才可以同世界爭一日之長短

講真!印尼、越南、 柬埔寨造啲鞋質數真係差

香港所有民主派人仕要求其實好簡單:就係你係''民''佢地先係"主"!
佢講嘅嘢你地要聽、要做!晤跟佢地果套你地就唔"民主"!
引用:
原帖由 無淚港人 於 2019-2-10 11:06 AM 發表

你爸爸打你,果個係唔係你呀爸?你生出來唔係李十X个仔又唔好死左佢。我有冇叫你去東去西呀,不能說、不能講.不能駡。正色港柴、廢豬
香港就係大陸既一部份, 為什麼覺得大陸D野好不可以在香港住? 覺得大陸不好的應該先離開香港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三級警司 於 2019-2-10 11:00 AM 發表

世界第四大軍事強國在四十年前妄圖入侵我國,在懲越戰爭中打得
錯了,是三大。美國、蘇俄、越南

引用:
原帖由 wing909 於 2019-2-10 11:08 AM 發表

講真!印尼、越南、 柬埔寨造啲鞋質數真係差
我覺得不用話人地差的, 佢好唔好自有公論, 我亦樂見佢地進步越做越好, 呢個同中國需要轉型經濟完全冇衝突, 不要俾樓主誤導了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站坑坑 於 2019-2-10 08:18 AM 發表

拾幾年前已經有港商去越南開廠,依家大陸嘅工廠咪又係咁多,一家搬走一家過黎開,然後年年唱衰大陸⋯⋯沒完沒了。
你老豆還返大陸開工廠。大陸早做貼埋錢送都沒人肯接。細佬家族一向有做工廠。現在越南有工廠。.柬埔寨在興趣新工廠中。絕對可代表廠佬說一下實質的情況出來

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。