註冊 登入

越南把大陸造鞋等工業滅亡廣東工業基本上都是在等給滅亡。越南柬埔寨不出廿年會把全大陸工業都全滅亡

中國已經開始急劇人口老化,未富先老,人均gdp全球只排第 85 位

出生率全球最低之一

數億老人拖累經濟,世界品牌一個都冇,勞動人口又劇減

情況只會越嚟越差,其實長遠中國已經冇希望

精選樓盤
引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-2-10 08:13 AM 發表

而家買好多野都唔係made in china 了

廠商唔係傻 已經發現左唔係made in china 標價可以高D
日本城有舒膚佳洗手梘液十蚊兩支,原來是越南做的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwin11123 於 2019-2-10 05:53 AM 發表

四十年前,我有几个香港製衣廠客户,已經把生産缐從荃湾、红磡开始搬往内地。然后15年後,再把生産缐從內地开始搬往越南、柬埔寨。那么這四十年年过去,香港有滅亡嗎?內地有滅亡嗎?当然没有!而且,這些香港製衣廠公司依然没有滅亡,而且不断穏步進步。

十多年前的深圳布吉、龙崗(当年我们叫關外)均是港商、台商的设廠基地,当年一个三房住宅单位,才四、五十萬,現在工廠往北或东南亜迁移,因为深圳城市化不断扩大,布吉及龙崗的工廠地就轉為深圳二环的商住社区,因人口增加及供求关系,加上屬於深圳地铁沿线,上述提及的住宅单位,已经漲至300万元。那么按楼主的简单邏輯,布吉和龙崗算不算滅亡?

工廠迁移就代表当地滅亡,未免过于草率武断吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwin11123 於 2019-2-10 10:12 AM 發表

越南人是超爆憎大陸人的。
共產兄弟,反面無情。

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 10:43 AM 發表

大陸嘢俾獨裁中國政府監控,知哂你所有嘢

我永遠唔會用大陸嘢,例如支付寳
只能說.香港人才了低能.就是永遠的低能

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無淚港人 於 2019-2-10 10:43 AM 發表

日本不是抄嗎?當年香港電子.製造業,不是向西欧學習咩?抄了、改造、創新再加上自己改良。而成為最好。然後反过來别人就會抄你的
今時今日仲話日本仔抄人野
睇嚟都係年過50 㗎啦
仲要係大陸出世嗰啲
如果你覺得大陸乜都正嘅咁你唔返上去住?

我是日本迷
南北九州7天>東京5天>東京5天>大阪京都7天>沖繩5天>東京輕井澤7天>北九州9天
引用:
原帖由 心水清 於 2019-2-10 09:26 AM 發表

咁越南人工追上來,之後又要搬去邊?
印度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Puke007 於 2019-2-10 09:53 AM 發表

又吾可以咁講,柬未起先傷,吾講後天工人問題,後天地理都死,柬得一個海港,地已炒到頂。人口少,工會多都系工廠所不願想。
越南未紅先嬌,不願走底端成衣鞋業工廠,要電子廠,工人程度未夠又排華,試問工業技術工,指導工在那,咪中國咯。本身10-20年後可追上,但因排華,也要增加多10-15年。 ...
越南連貨車都要從鄰近的經濟強國進口

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-10 10:06 AM 發表

安踏過千億市值

說印尼越南取代中國的

有咩柒?
仲有李寧

回覆 引用 TOP

經濟循環, 西方社會首先開始工業革命! 大量勞動人口參與工業! 把貨物 供應內部需要, 然後向內輸出! 因此需要海外市場! 當收入增加, 國內成本上漲, 就必須把工業生產轉移到便宜的地方! 本身發展高增值行業!

當年的英國,美國, 都已經是循環的尾段! 他們 失業情況視乎經濟轉型! 他們轉移生產到中國後經濟是否完全崩潰?

同樣情況發生在中國! 然後是東南亞附近地區! 不要少見多怪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2019-2-10 10:06 AM 發表

香港係一個城市,紐約市有冇好多工廠?倫敦有冇好多工廠?以國家角度應該多源,但以城市角度可以比較專。唔通你又叫澳門攪工廠?
馬交有跨境工業園

引用:
原帖由 613424 於 2019-2-10 06:08 AM 發表

中國一宣佈:禁止輸入越南貨品,就全部收皮了
人家係東盟成員,免關稅。你中國禁止越南貨,東盟就會禁止中國貨,睇下邊個損失大?

引用:
原帖由 thank-777 於 2019-2-10 10:08 AM 發表

互聯網+ 2016提的概念

就是利用第四產業帶起第一二產業

拼多多的崛起, 是偉大的

三年來農村包圍城市
極力幫偏遠農村的產物出貨, 團購, 拼購

多年來大媽拼水果為主

令到偏遠區的農民收入增加

越南印尼有咩撚? ...
過年前在日本城買了支印尼版威猛先生,氣味難聞,早知買藍月亮好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 10:42 AM 發表

「德國製造」聲譽全球最佳   「中國製造」排全球尾二

http://imoneymagazine.com/2017/03/30/「德國製造」聲譽獲滿分-「中國製造」全球尾二/

大家購物時,會否留意製造標籤,觀察產品由甚麼地方出產?

市場調查公司Statista最近發布國家製造排行指數(Made-In-Country-Index),調查了49個不同國家(加上歐盟)生產的產品,在全球 ...
獨逸製純電動巴士,香港買得起嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-2-10 08:40 AM 發表

看清楚內容,楊老闆要自己起路,即是話 去到山卡啦嘅地方係無路無水無電,只有人工平有咩用,中國政府負責所有的基礎 建設,廠家只需投入自己的設備,差好遠! ...
開廠凈係計人工平,你中國政府有補助人家政府無?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。