註冊 登入

越南把大陸造鞋等工業滅亡廣東工業基本上都是在等給滅亡。越南柬埔寨不出廿年會把全大陸工業都全滅亡

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-2-10 09:04 AM 發表

點解唔係搬去台灣?
啲台獨狗自己知自己台灣事 邊敢提家鄉呢

精選樓盤
引用:
原帖由 果個變態的獅子 於 2019-2-10 09:36 AM 發表

啲台獨狗自己知自己台灣事 邊敢提家鄉呢
富士康明明是台資

用戶入錯了紀錄,係因IT講得唔清楚;攞Requirement唔齊,係因IT聽漏;用戶沒做好測試,係因IT溝通有誤;用戶講漏野,係因IT冇問;做DEMO時有人瞓覺,係因IT講野唔夠生動;

回覆 引用 TOP

咁美國D高科技產品边度嚟呢!就算搬去三哥度做、都要幾年㗎!咁呢幾年唔好買 iPhone 囉!或者自己口喰自己加嗰D税囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大口Sam 於 2019-2-10 09:35 AM 發表

當年工廠妹話老家400蚊一個月可養活四口人。佢初中出黎做,包吃包住,賺幾百夠了。心諗,我400蚊日薪,包幾件都夠。
呢班工廠妹依家好多已經攞咗三粒星了。

回覆 引用 TOP

永遠無絕對不久將來越南亦會同大陸下埸,越南貪污比大陸更嚴重,遲早又全部製造業搬去非洲

越南地位亦會被柬埔寨取代!
商人也會計算利潤!

引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2019-2-10 08:10 AM 發表

香港五十年前大把廠,衣家想搵一間都難,但富有過五十年前幾萬倍。你做人進步啲啦,永遠想做低端人口,點攪台獨呀?
路過問候幾句
乜真係富有過50年前幾萬倍? 條數點計出黎? 物價貴左幾多?
乜依家香港真係好好咩?? 我覺得以前好D噃.....50年前就答你吾到
人要進步是好事, 但一個正常城市, 係需要你講的低端人口, 亦即是我們所說的基層勞工幫助

你問候人地, 都講D合情合理的說話, 否則都只係廢話

On 9 post, 是中國產業升級,不再做鞋

引用:
原帖由 613424 於 2019-2-10 06:08 AM 發表

中國一宣佈:禁止輸入越南貨品,就全部收皮了
唔會,係中國人去開廠。

引用:
原帖由 SARS2007 於 2019-2-10 09:42 AM 發表

路過問候幾句
乜真係富有過50年前幾萬倍? 條數點計出黎? 物價貴左幾多?
乜依家香港真係好好咩?? 我覺得以前好D噃.....50年前就答你吾到
人要進步是好事, 但一個正常城市, 係需要你講的低端人口, 亦即是我們所說的基層勞工幫助

你問候人地, 都講D合情合理的說話, 否則都只係廢話 ...
說得對,甚麼都是講平行,各行各業,取其所需人材,社會自然稳定繁榮。政客、商人把一切放在地産.和服務業。香港將來倍放越下

引用:
原帖由 wingleung0406+ 於 2019-2-10 09:41 AM 發表

越南地位亦會被柬埔寨取代!
商人也會計算利潤!
又吾可以咁講,柬未起先傷,吾講後天工人問題,後天地理都死,柬得一個海港,地已炒到頂。人口少,工會多都系工廠所不願想。
越南未紅先嬌,不願走底端成衣鞋業工廠,要電子廠,工人程度未夠又排華,試問工業技術工,指導工在那,咪中國咯。本身10-20年後可追上,但因排華,也要增加多10-15年。

梁振英以前講香港人不能未富先驕,其實係講緊大劣人,洩露國家機密,明明係低端人口個個當自己係高級上帝,報復式消費,報復式旅遊,以為咁樣人地就會尊重佢地,有咁耐風流就有咁耐折墮。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-10 09:50 AM 發表

唔會,係中國人去開廠。
其實内地企業現在都在印度,越南,柬埔寨設了不少工廠,朋友們連上網搜尋都懶才會以為祇有外資搬廠,上次越南事件,大陸美的廠都被波及!

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權
高增值? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SARS2007 於 2019-2-10 09:42 AM 發表

路過問候幾句

你問候人地, 都講D合情合理的說話, 否則都只係廢話 ...
睇你個名都知你對香港心懷不軌,係黃子華所講既想一齊仆街嗰種,你唔改變尼種心態永遠做低端人口。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。