註冊 登入

越南把大陸造鞋等工業滅亡廣東工業基本上都是在等給滅亡。越南柬埔寨不出廿年會把全大陸工業都全滅亡

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
精選樓盤
引用:
原帖由 LogisticsAir 於 2019-2-10 08:10 AM 發表

香港五十年前大把廠,衣家想搵一間都難,但富有過五十年前幾萬倍。你做人進步啲啦,永遠想做低端人口,點攪台獨呀?
都唔係咁講,22K請台灣人台商一定發大達。

咁都唔益自己友都幾有趣

深圳東部華僑城機動遊戲最少意外六死十傷

悠悠長長繼續前航不懂去驚怕 荊荊棘棘通通斬去不必多看它
利益集團主導下,中國已經沒有希望

拾幾年前已經有港商去越南開廠,依家大陸嘅工廠咪又係咁多,一家搬走一家過黎開,然後年年唱衰大陸⋯⋯沒完沒了。

單靠廉價勞工的產業在中國正在被淘汰中,連TCL和美的等等中國大公司都在越南設廠,
但中國今天最大的企業有騰訊,阿里爸爸,美團等等,不再单靠製造業,
真正問題是中國是否已進身為一個没有廉价劳工的先進國家?

台灣滅亡了一個廠都唔去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 22333000 於 2019-2-10 07:33 AM 發表

不如你話我知越南有几多人口先啦
呵呵....無知還是搞笑!?  100,000,000  

回覆 引用 TOP

看清楚內容,楊老闆要自己起路,即是話 去到山卡啦嘅地方係無路無水無電,只有人工平有咩用,中國政府負責所有的基礎 建設,廠家只需投入自己的設備,差好遠!

回覆 引用 TOP

台灣成本更平,民進黨的功勞

香港街巷心理戰 真理合一
Part 1 http://youtu.be/wA96XeyRhFs
Part 2 http://youtu.be/VXGfGwKQDWw
Part 3 http://youtu.be/Ab_NdbdN1HU
Part 4 http://youtu.be/X9pQEUxe0ro
唔好學烏克蘭, 大家要救香港!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arthurking1 於 2019-2-10 06:48 AM 發表

開發中國家必經之路,周邊國家人工及其它成本平過你,廠家123走晒。還記得當年廣州工廠工人先得人仔200,今日冇人肯做
十幾年前去虎門北栅一間塑膠廠整電脑,發現一個Excel file. 原來當時女工得幾百蚊一個月,做wire cut 個叫工程C都只係1100.
落街見招工12蚊日,廠長話2年前的,那個時候要38蚊日散工。即係一般女工都近千月薪。
E加話要3-4千先請到人
間廠已搬到邵關了

中國開始重視勞工權益,唔做血汗奴隸,唔再污染空氣,商家只好去其他地區奴役其他人。

引用:
原帖由 edwin11123 於 2019-2-10 05:53 AM 發表

9311522 9311523 9311524 9311525 9311526 9311527 9311528 9311529 9311530 9311531
中國造鞋業移左去新疆, 個度既高級造鞋匠什至可以月入6/7萬人民幣......

引用:
原帖由 Puke007 於 2019-2-10 07:22 AM 發表

睇文字無謂,自己去越南、柬蒲塞做下工廠先講。台灣去呢兩地用幾十年形容,你話台灣人富有嗎?又點解益外人又吾幫自己?咁抵死
越南早廿年前已在做鞋,乜耐吉咁後知後覺呀。

夜深人靜之時   我是自己的

回覆 引用 TOP

點解唔係搬去台灣?

用戶入錯了紀錄,係因IT講得唔清楚;攞Requirement唔齊,係因IT聽漏;用戶沒做好測試,係因IT溝通有誤;用戶講漏野,係因IT冇問;做DEMO時有人瞓覺,係因IT講野唔夠生動;
引用:
原帖由 hellexpress 於 2019-2-10 08:56 AM 發表

中國造鞋業移左去新疆, 個度既高級造鞋匠什至可以月入6/7萬人民幣......
法配邊疆。而家好多人想去睇沙漠。中國呢個基建狂魔已經消滅了2個沙地。黃土高原變咗綠色,張藝謀電影場景不見了。令人 唏噓。。。

夜深人靜之時   我是自己的

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。