註冊 登入

權爺爺期權教室(1)

權爺爺期權教室(1) E-mail 此主題給朋友

大家好,我係權爺爺,平常一般都是用專頁,比較少上discuss,剛見到有師兄話呢度少有人炒指權較悶就開個acc上來吹下水...請多指教。

講返倉位,二月暫時困係278-284度,會考慮提早開三月倉位,買兩邊。

精選樓盤
唔係太熟,想問你點開兩邊? 如果波幅係少過500點會否賺唔到錢?

引用:
原帖由 權爺爺 於 2019-2-9 05:02 AM 發表

大家好,我係權爺爺,平常一般都是用專頁,比較少上discuss,剛見到有師兄話呢度少有人炒指權較悶就開個acc上來吹下水...請多指教。

講返倉位,二月暫時困係278-284度,會考慮提早開三月倉位,買兩邊。 ...
你好權爺爺
一齊吹下水 請多多指教

引用:
原帖由 權爺爺 於 2019-2-9 05:02 AM 發表

講返倉位,二月暫時困係278-284度,會考慮提早開三月倉位,買兩邊。 ...
而家啲vol低左咁多 買兩邊都抵博 3月1日 中美又講數 之前應該有野炒下

引用:

師兄,可否詳細講講你買兩邊,係買乜嘢位同埋原因,另外點解又要提早開三月倉?咁樣大家可以學快啲,謝謝!

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-2-9 04:40 PM 發表

你好權爺爺
一齊吹下水 請多多指教
有人吹下水係一件好事情,始終炒友既路係孤獨架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-2-9 04:43 PM 發表

而家啲vol低左咁多 買兩邊都抵博 3月1日 中美又講數 之前應該有野炒下
無人會知到時係搭膊頭定反枱啦,可能未到三月一已經又放風呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 topskyint 於 2019-2-9 02:33 PM 發表

唔係太熟,想問你點開兩邊? 如果波幅係少過500點會否賺唔到錢?
如果去到三月尾有成個半月波幅少過一千點當然賺唔到啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-9 08:34 PM 發表

師兄,可否詳細講講你買兩邊,係買乜嘢位同埋原因,另外點解又要提早開三月倉?咁樣大家可以學快啲,謝謝!
我會揀一千點內既位置去開,但一千點內邊個位置就要睇開倉者願意比幾多成本。
細位再定,亦可以自己決定,例如做280cp又得,278p+ 282c又得,看個人風險付出及回報。

反而我會強調用三月期權同買兩邊,較穩妥。當然,唔會有野係必勝,我只能因市況提供較高嬴面對策而已。

回覆 引用 TOP

權爺爺 可否分享下 你炒index option炒左幾耐呢?主要係靠對沖賺時間值 定炒方向既呢?年回報有幾多🙏🏻🙏🏻

我主要係靠對沖 賺時間值(即成個倉係delta vega neutral 負theta) 有時方向係明顯既 會炒方向 (成個倉 theta 接近neutral 正gamma 正vega)

另外 我估權爺爺你 喺出面係開班教人炒既?因為你話你開專頁既 係咪呢?

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-2-10 08:26 AM 發表 
權爺爺 可否分享下 你炒index option炒左幾耐呢?主要係靠對沖賺時間值 定炒方向既呢?年回報有幾多🙏🏻🙏🏻

我主要係靠對沖 賺時間值(即成個倉係delta vega neutral 負theta) 有時方向係明顯既 會炒方向 (成個倉 theta 接近neutral 正gamma 正vega)

另外 我估權爺爺你 喺出面係開班教人炒既?因為你話你開專頁既 係咪呢? ...
炒左好多年,兩種都有用,視乎大市走向而定。我種炒法係搵到食而唔會一朝發達。

專頁只係興趣,有時出下基本片同唱下歌仔咁。有興趣去聽下歌仔。

http://youtu.be/D-3-r0AHkVA

引用:
原帖由 權爺爺 於 2019-2-11 09:06 PM 發表

炒左好多年,兩種都有用,視乎大市走向而定。我種炒法係搵到食而唔會一朝發達。

專頁只係興趣,有時出下基本片同唱下歌仔咁。有興趣去聽下歌仔。https://youtu.be/7h6LpnMUP7Q ...
權真係好少人討論,多謝權爺爺分享 !

引用:
原帖由 瘋間行者 於 2019-2-12 12:24 PM 發表

權真係好少人討論,多謝權爺爺分享 !
X2 如果有wtsapp group 就更好

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-2-10 08:26 AM 發表

另外 我估權爺爺你 喺出面係開班教人炒既?因為你話你開專頁既 係咪呢? ...
期權師兄,

是否可以解釋一下vega, gamma, theta 等數值是如何用,及如何計算?

引用:

路過支持👏👍

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。