你地有冇公司係幫你地供埋 mpf 強制性供款?

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-3-20 11:18 PM 發表

基本上公屋僱員入息份表 = 報稅一樣 10500 入息, MPF 再填 500

根本大部份MPF僱員供款部份由僱主從僱員薪金扣起, 再交給MPF公司
你個例子 根本就是薪金10500, 當中要扣起500作僱員MPF

但你個僱主用語言"偽"術, 呃你 "搵一萬就真係比足一萬, 僱員僱主強制性各500蚊合其1000蚊都係由僱主比" ...
一言驚醒夢中人!!!
好似可以咁樣睇條數
10000 薪金
500 津貼 (唔知係咩津貼...總之 500)
扣員工份糧 500 去 mpf
實收 10000
如果呢份表就應該係
https://www.housingauthority.gov.hk/sc/common/pdf/global-elements/forms/flat-application/HD527.pdf?formref=HOU-F009

底薪 10000, 津貼 500, mpf 500

正確嗎?

但當中有一句註四 (若僱員無須作強積金/認可職業退休計劃的強制性供款,請註明「沒有」。 )

我就係因為呢句而煩惱, 到底填定唔填呢 500 去 mpf

如果真係要講事實, 雖然係僱主幫僱員比埋 mpf 合付左呢句既 (若僱員無須作強積金......), 但僱員 mpf 戶口的確係有 500, 係未 mpf 應該都填 500?

大不了就係用上面個睇法, 底薪 10000, 津貼 500, mpf 500?

雖然最後個 mpf 唔足 5%...可能僱主會比積金局罰...

真的謝謝你連續幾天的解答

熱賣及精選
引用:
原帖由 jjjj00ao 於 2019-3-20 11:33 PM 發表

一言驚醒夢中人!!!
好似可以咁樣睇條數
10000 薪金
500 津貼 (唔知係咩津貼...總之 500)
扣員工份糧 500 去 mpf
實收 10000
如果呢份表就應該係
https://www.housingauthority.gov.hk/sc/common/pdf/global-elements/forms/flat-application/HD527.pdf?fo ...
想問問
你做的公司有多少人? 有沒有大事部?
你之前有冇請無薪病假? 咁點樣計(扣) ?

另外... MPF 僱員無須作強積金/認可職業退休計劃的強制性供款的
是指每月有關入息"低於$7,100" 現時僱員無須作出供款
http://www.mpfa.org.hk/tch/mpf_system/system_features/contributions/index.jsp

若每月"有關入息"   等於或大於$7,100 僱員有負責去供款, 否則.....犯法。

「有關入息」是指僱主以金錢形式已支付或須支付予僱員的任何工資、薪金、假期津貼、費用、佣金、花紅、獎金、合約酬金、賞錢或津貼,但不包括《僱傭條例》(香港法例第57章)下的遣散費或長期服務金。

另外 法例規定 每月有關入息 "$7,100至$30,000" 要 5%... 你舉的例, "僱主" 及 "僱員" 會比積金局罰 ...

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jjjj00ao 於 2019-3-20 11:33 PM 發表

一言驚醒夢中人!!!
好似可以咁樣睇條數
......

底薪 10000, 津貼 500, mpf 500
正確嗎?

但當中有一句註四 (若僱員無須作強積金/認可職業退休計劃的強制性供款,請註明「沒有」。 )

我就係因為呢句而煩惱, 到底填定唔填呢 500 去 mpf
"若僱員無須作強積金/認可職業退休計劃的強制性供款,請註明「沒有」。 "
這一句是給 每月有關入息"低於$7,100" 的僱員用的
http://www.mpfa.org.hk/tch/mpf_system/system_features/contributions/index.jsp

你個情況.... 當然要填呢 500 去 mpf

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-3-21 12:06 PM 發表

"若僱員無須作強積金/認可職業退休計劃的強制性供款,請註明「沒有」。 "
這一句是給 每月有關入息"低於$7,100" 的僱員用的

你個情況.... 當然要填呢 500 去 mpf ...
你好, 唉我好煩惱, 網上到處問人, 電話到處問人, 最後也得不出答案
原來加名填的薪金證明書不一樣, 底薪當中說明 "未作扣減 MPF 等等等等", 即係底薪要填包埋 MPF 既數

咁應該點填呢
方法一底薪(未扣減 MPF) 10000
津貼 500
僱員 MPF 500?

定係

方法二
底薪(未扣減 MPF) 10500
津貼 0
僱員 MPF 500?

定兩個都得呢?

但 mpf 係老闆比...唉好混亂丫...諗呢D諗到好辛苦...有冇網友可以幫幫我解答...多謝你地

另註, 剛上網睇倒最後報入息份表係咁樣計

申報月份底薪 + (申報年內非固定收入 / 12 個月) - (申報年內僱員強制性供款 / 12 個月)

我老闆應該用方法一填定方法二填份薪金證明書?

引用:
原帖由 jjjj00ao 於 2019-3-24 10:18 PM 發表

你好, 唉我好煩惱, 網上到處問人, 電話到處問人, 最後也得不出答案
原來加名填的薪金證明書不一樣, 底薪當中說明 "未作扣減 MPF 等等等等", 即係底薪要填包埋 MPF 既數

咁應該點填呢
方法一底薪(未扣減 MPF) 10000
津貼 500
僱員 MPF 500?

定係

方法二
津貼 0
僱員 MPF 500?
...
再問一次
1 你做的公司有多少人? 有沒有人事部?

2 你之前有冇請無薪病假? 咁點樣計(扣) ?

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-3-24 11:14 PM 發表

再問一次
1 你做的公司有多少人? 有沒有人事部?

2 你之前有冇請無薪病假? 咁點樣計(扣) ?
得十幾人, 冇人事部, 所以冇人知點填...
細公司冇話扣唔扣, 如果請假可能都係用假期來扣, 未試過扣錢

回覆 引用 TOP

問左, 主任話如例子就底薪 10000, MPF 唔洗填, 津貼唔洗填 MPF 舊錢

當然...電話之前有D就話要填...總之都係好混亂冇一致既答案, 主任都話到時唔岩會要求修正, 用以上方法填左先冇咁亂

但同報稅填法就不一樣了, 唉希望冇事冇幹唔好比佢地抽秤, 我都係想填真實資料咋

回覆 引用 TOP

公屋個邊再問清楚, 一時又話A方法填一時又話B方法填冇咁亂, 佢地都答唔倒個肯定答案, 唉好煩, 電話就只有1823, 都問唔清楚

回覆 引用 TOP

我會用

方法二

津貼 0
僱員 MPF 500

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-3-29 10:03 AM 發表

我會用

方法二

津貼 0
僱員 MPF 500
謝謝你意見,唉我好似愈搞愈多野,而家到要煩獨資業務既資產負債表...咩都唔識...無從入手...仲要係美金轉港元...

總之多謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-3-29 10:03 AM 發表

我會用

方法二

津貼 0
僱員 MPF 500
唉唔好意思...事隔多日...今日有D野要打電話去稅局問野,傾開就問埋扣減 mpf 既野,都係問以下情況啦 (只係例子)

底薪 10000
由僱主代供之 mpf 500,不會從僱員薪金扣減 500,冇任何合約例明,冇糧單,係見工時既口頭承諾
實收 10000,mpf 僱員部份有 500 (由僱主支付)

今次聽電話既人員又話我報稅要咁樣報

總收入 10500,但唔可以扣減 mpf...

上次個位又話得今次又話唔得...好亂呀...今次個位人員幫我再確認多一次都係話唔可以扣...

到底係佢理解錯定係真係咁呢?佢話因為個 500 係屬於額外既收入類似福利咁,但就放左去 mpf 個 part,所以都係唔可以扣

稅局網頁只有我呢類情況既報收入既例子,而冇我呢個情況可唔可以扣減 mpf既文章,搵唔倒任何資料...

我係未應該聽話唔好扣就得?我應該都係唔扣架喇...只係想知正確方法應該係點,因為連稅局說法兩次都唔一樣,希望可以討論下,謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:

我會用

方法二

津貼 0
僱員 MPF 500
至於公屋就更加冇統一說法,我或者會寫幾隻字簡短講 mpf 由僱主支付,費事比人話我虛報,我上次都用左方法二,點知有其他野未得要重新填一次,好喇...再問佢又話唔肯定點填先岩...而家真係冇方向...或者寫幾隻字講解係最簡單

希望我可以順順利利

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。