註冊 登入

用MT4 外匯匯款

用MT4 外匯匯款 E-mail 此主題給朋友

我公司起外國有一筆錢,數目頗大,老細叫我學用MT4,我知係用來trade外匯,但唔明點用MT4匯錢,有無高手分享經驗?

精選樓盤
引用:
原帖由 fullbuster 於 2019-2-5 10:45 AM 發表

我公司起外國有一筆錢,數目頗大,老細叫我學用MT4,我知係用來trade外匯,但唔明點用MT4匯錢,有無高手分享經驗?
唔識,幫推,留名,學嘢

回覆 引用 TOP

我老細都唔係好識,話用MT4、MT5、API,我查過MT5無MT4好用,而API香港剛剛開放,仲未有得用,應該係得MT4

回覆 引用 TOP

Just register two accounts, one remit fx and another one receive from the remit account, how hard can it be? But you broker may not like this arrangement if you do it frequently

謝謝,我未用過mt4,所以唔太清楚,經過你的提示,我大概知道點,開本地個account應
該無問題,問題係開外國個account,我念要飛去外國搞,又要聯絡個邊銀行。

謝謝提點
祝新年快樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 果個幼小的腋下 於 2019-2-5 05:17 PM 發表

Just register two accounts, one remit fx and another one receive from the remit account, how hard can it be? But you broker may not like this arrangement if you do it frequently
請問要去一般證卷行?銀行可唔可以用mt4?
請問邊間broker好?
thanks

引用:
原帖由 fullbuster 於 2019-2-5 05:43 PM 發表

thanks
係,你個瞭解係啱嘅,請問邊一個外國你要轉入?只要你個MT4嘅broker支持銀行轉帳,邊一間銀行都得,依家你有左MT4帳號未?新年快樂大家咁話

引用:
原帖由 fullbuster 於 2019-2-5 05:43 PM 發表

thanks
我用oanda,亞太區係在新加坡,香港我唔熟,你去金管局查下,邊個比較穩陣會好哋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 果個幼小的腋下 於 2019-2-5 07:36 PM 發表

係,你個瞭解係啱嘅,請問邊一個外國你要轉入?只要你個MT4嘅broker支持銀行轉帳,邊一間銀行都得,依家你有左MT4帳號未?新年快樂大家咁話 ...
我還沒有mt4,筆錢起歐洲要轉返來香港,其實我唔明點解唔直接用電匯

引用:
原帖由 fullbuster 於 2019-2-6 08:12 AM 發表

我還沒有mt4,筆錢起歐洲要轉返來香港,其實我唔明點解唔直接用電匯
電匯手續費唔平同咪匯率好低!就咁間單!如果可以用broker 來轉,只需要俾差價同銀行手續費

可以,用电子錢包

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 果個幼小的腋下 於 2019-2-6 02:19 PM 發表

電匯手續費唔平同咪匯率好低!就咁間單!如果可以用broker 來轉,只需要俾差價同銀行手續費
明白
但係筆錢好大,好似要聯絡兩邊金融管理機構攞批准。師兄,知唔知大單匯款係咪真係要攞批准?
感謝

引用:
原帖由 fullbuster 於 2019-2-7 10:21 AM 發表

明白
但係筆錢好大,好似要聯絡兩邊金融管理機構攞批准。師兄,知唔知大單匯款係咪真係要攞批准?
感謝
咁就另外一個故事喇,大單嘢我未玩過,俾唔到意見主要係歐洲國家嗰邊係好多嘢審查呀,資金來源好煩搞

引用:
原帖由 果個幼小的腋下 於 2019-2-7 01:38 PM 發表

咁就另外一個故事喇,大單嘢我未玩過,俾唔到意見主要係歐洲國家嗰邊係好多嘢審查呀,資金來源好煩搞
我都知唔咁易搞,最怕跑政府部門
謝謝你的資訊

引用:
原帖由 fullbuster 於 2019-2-7 06:29 PM 發表

我都知唔咁易搞,最怕跑政府部門
謝謝你的資訊
其實政府要銀行上報資金來源,你哋做生意可以報trade payments, 附上invoice ,唔會麻煩,只係麻煩就是你哋係純粹係轉帳,另外一條路就是买加密貨幣,用佢轉帳,然後沽咗成港紙。不客氣

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。