• 瀏覽: 54,387
  • 回覆: 67
  • 追帖: 6
成日啲人都講近呢兩年好難開大陸銀行戶口,頭先去開CSL竟然見到佢出埋單張教人點開,分享下,開咗先開通到大陸版WeChat Alipay,收租供樓😄

熱賣及精選
謝分享

小弟早o係十年前開左工行,係無問題,當年只係俾回鄉卡及香港地址就得

前年開中行,都好快開到,佢叫我搵到個合理的深圳住宅地址填俾佢,再俾埋回鄉卡就得

農業銀行就免問,全中國分行講明唔准香港人開戶,我買間屋硬性要求要開農行去夜費,結果借人頭去開戶,最近俾農行封左個戶口,要叫返個人頭去銀行解釋先知俾唔俾通返

引用:
原帖由 Euroteam 於 2019-2-3 04:19 PM 發表

小弟早o係十年前開左工行,係無問題,當年只係俾回鄉卡及香港地址就得

前年開中行,都好快開到,佢叫我搵到個合理的深圳住宅地址填俾佢,再俾埋回鄉卡就得

農業銀行就免問,全中國分行講明唔准香港人開戶,我買間屋硬性要求要開農行去夜費,結果借人頭去開戶,最近俾農行封左個戶口,要叫返個人頭去銀行解釋先知俾唔俾通返 ...
感謝版主分享,我都係早五六年前開,個時話開就開,兩年前開始有啲難開,所以CSL呢篇對新手黎講幾好用。

好易開,由其中行,幾前都揀建設同工商,貪佢香港都有分行,但兩地業務係唔連通嘅,純粹感覺良好

琴日去福田開中銀戶口,需要回鄉證、大陸電話號碼、香港車牌、深圳住址(無需證明,求其寫),二十分鐘左右搞掂,無需存錢都開到

年頭國貿工行開戶要身份證, 回鄉咭, 護照, 香港地址證明, 內地電話號碼, 要存3000人仔, 有職員協助用機做.
深圳建行開戶要身份證, 回鄉咭, 護照, 稅單, 香港地址證明, 內地電話號碼, 櫃檯做.

引用:
原帖由 Euroteam 於 2019-2-3 04:19 PM 發表

農業銀行就免問,全中國分行講明唔准香港人開戶,我買間屋硬性要求要開農行去夜費,結果借人頭去開戶,最近俾農行封左個戶口,要叫返個人頭去銀行解釋先知俾唔俾通返 ...
我就上年番中山開左個農行, 有物業做地址證明, 收緊租

小弟早排去開戶,可分享下心得
中行- 最易,最方便,大陸咭收短信,大陸地址,回鄉咭就掂, 入錢至少3000。我仲叫個女仔幫我開埋WeChat pay

工行-又係要大陸咭收短信,大陸地址,同埋車牌或者護照,入錢至少2000

農行,呢間至難開,不過我都開到!
又係離不開大陸咭,大陸地址,仲要20個工作天做查核

上個月我在深圳工商開戶口,花了我30分鐘便搞掂,帶香港ID,回鄉卡,大陸電話號碼,香港地址證明。

引用:

唔會喎 , 中山三鄉農行一定開到,我都開咗個戶口用黎交管理費。

中國郵政儲蓄銀行 開新戶口
回鄉咭,香港身份證,大陸聯絡電話號碼,大陸通訊地址,低額存款。
開戶時同職員講,香港淘實用/國內微付/國內支付寶,職員全部幫我開通哂 約一小時。

引用:
原帖由 johnlam881903k 於 2019-2-5 06:34 PM 發表

完全吾明點解要香港地址證明咯

香港人一定有香港地址證明?????

開戶 根本易過借火

中銀:上海廣州深圳 都開過

只要求身分證回鄉證及大陸號

無存款要求

快則15分鐘 ...
時代唔同啦光頭仔, 以前還以前, 唔能夠永遠懷念舊屎
以前地盤唔使安全帽, 安全帶, 就咁白飯魚開得工, 今時今日少一樣都入唔到去

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]